Κόσμος|20.04.2022 12:57

Τουρκία: Στη Βουλή το θέμα της Αγίας Σοφίας - Σκόπιμη η ζημιά, ισχυρίζεται η αντιπολίτευση

Μαρία Ζαχαράκη

H βουλευτής του CHP, Γκαμζέ Ακούς Ιλγκεζντί, υπέβαλε ερώτηση στην τουρκική βουλή προς τον υπουργό Πολιτισμού Νουρί Ερσόι  σχετικά με την καταστροφή της ιστορικής Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας, η οποία βρίσκεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

«Δεν έχει υπάρξει ούτε μία δήλωση από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μέχρι αυτή την ώρα. Αν αυτό δεν είναι ιστορική προδοσία, τότε τί είναι; Αυτή η πόρτα δεν είναι πόρτα αχυρώνα, είναι μια ιστορική πόρτα 1400 ετών. Καλώ τους εισαγγελείς να κάνουν το καθήκον τους», είπε.

Η βουλευτής της αντιπολίτευσης ρώτησε τον υπουργό Πολιτισμού, εάν ??εντοπίστηκαν όσοι κατέστρεψαν την πύλη και αν έχουν κινηθεί δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες εναντίον παντός υπευθύνου.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα υπουργείο που δεν προστατεύει τις πολιτιστικές μας αξίες. Όταν το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δεν κούνησε ούτε το δάχτυλό του, ο Σύλλογος Ιστορίας της Τέχνης προσπάθησε να πάρει πληροφορίες για το θέμα, αλλά τους αναφέρθηκε ότι δεν υπήρχε καν καταγραφή κάμερας. Ρωτάω; Θα λογοδοτήσει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για αυτή την επίθεση; Έχουν γίνει ενέργειες για την Αγία Σοφία; Αν όχι, τι περιμένετε; Να καταστραφεί;»

Η Ιλγκεζντί δήλωσε ότι η ‘με δόλο’ καταστροφή στην Αγία Σοφία, η οποία είναι ένα ιστορικό μνημείο πρώτου βαθμού, πρέπει να ερευνηθεί από εισαγγελέα, ενώ τόνισε ότι είναι πολύ λυπηρό για το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού να σιωπά απέναντι σε ένα τέτοιο περιστατικό.

«Πώς δεν μπορούν να εντοπιστούν αυτοί που επιτίθενται στα ιστορικά μας μνημεία, όπου απαγορεύεται ακόμη και η λήψη φωτογραφιών; Αυτή η πόρτα δεν είναι πόρτα αχυρώνα, είναι μια ιστορική πόρτα 1400 ετών. Καλώ τους εισαγγελείς να κάνουν το καθήκον τους. Θα πρέπει να κοινοποιηθούν τα πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας για να εντοπιστούν αυτοί που προκάλεσαν αυτό το επαίσχυντο γεγονός και οι υπεύθυνοι να διωχθούν σύμφωνα με το άρθρο 65».

τουρκική Βουλήειδήσεις τώραΤουρκίαΑγία Σοφία