Κόσμος|20.04.2022 18:27

Νέα κλιμάκωση από τη Ρωσία - Εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο σε μία επίδειξη ισχύος

Newsroom

Κλιμακώνει ακόμα περισσότερο την ένταση η Ρωσία σε μία κίνηση με την οποία θέλει να επιδείξει την στρατιωτική ισχύ της ειδικότερα στην Ουκρανία και γενικότερα στη Δύση. Συγκεκριμένα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσία ανακοίνωσε την Μεγάλη Τετάρτη την επιτυχή εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat στο κοσμοδρόμιο Plesetsk.

«Οι διεργασίες εκτόξευσης έχουν ολοκληρωθεί πλήρως. Τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά έχουν επιβεβαιωθεί σε όλα τα στάδια της πτήσης του. Οι εκπαιδευτικές κεφαλές έχουν φτάσει σε δεδομένη περιοχή στο πεδίο εκπαίδευσης Kura στη χερσόνησο της Καμτσάτκα», αναφέρεται στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους εκτόξευση από το κρατικό πρόγραμμα δοκιμών. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η δοκιμή του νέου βαλλιστικού πυραύλου θα πρέπει να αποτελέσει  «τροφή για σκέψη, για όσους απειλούν τη Ρωσία».

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, οι δοκιμές επέτρεψαν στη Μόσχα να αξιολογήσει τόσο τον σχεδιασμό του πυραύλου, όσο και τα τεχνητά του χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την ίδια πηγή πλέον ο πύραυλος «Sarmat» θα τεθεί σε υπηρεσία με τις Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις της Ρωσίας.

Ο «Sarmat» είναι ένα στρατηγικό πυραυλικό σύστημα με βαριάς κλάσης ICBM υγρού καυσίμου, το βάρος ενός τέτοιου πυραύλου ξεπερνά τους 200 τόνους. Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, η μάζα που πετάχτηκε είναι δέκα τόνοι. Το συγκρότημα θα αντικαταστήσει τους πυραύλους Voyevoda στις Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις.

πύραυλοςΡωσίαειδήσεις τώρα