Κόσμος|08.02.2019 13:31

Ο Σρέντερ επέστρεψε... διχάζοντας το SPD

Γιώργος Σκαφιδάς

Λάδι στη φωτιά του διχασμού και της σύγχυσης που ταλανίζει τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έρχεται να ρίξει με δηλώσεις του ο πάλαι ποτέ καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο περιοδικό Spiegel, ο πλέον 74χρονος Σρέντερ υποστηρίζει ότι η νυν ηγέτιδα του SPD, Αντρέα Νάλες, έχει υποπέσει σε «ερασιτεχνικά λάθη». Προχωρώντας μάλιστα ακόμη παραπέρα, ο 74χρονος εκφράζει την άποψη ότι η Νάλες δεν έχει τα απαραίτητα προσόντα για να γίνει κάποια στιγμή καγκελάριος της Γερμανίας, σε αντίθεση με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος είναι, πάντα σύμφωνα με τον Σρέντερ, «ο πιο ταλαντούχος» πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών εν έτει 2019.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σρέντερ είχε διατελέσει ο ίδιος καγκελάριος την περίοδο 1998-2005 αλλά και ηγέτης του SPD την περίοδο 1999-2004. Για μερίδα επικριτών του, είναι εκείνος που «κατέστρεψε» πολιτικά τη σοσιαλδημοκρατική παράταξη με τη μεταρρυθμιστική «ατζέντα 2010», προετοιμάζοντας το έδαφος για την έλευση της Άνγκελα Μέρκελ στην εξουσία.

Μετά την αποχώρησή του από την πολιτική, ο Σρέντερ θα εξακολουθούσε να βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας αλλά για άλλους λόγους και με άλλους ρόλους, λόγω της φιλίας του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, της παρουσίας του στα διοικητικά συμβούλια ρωσικών επιχειρηματικών κολοσσών (Rosneft) αλλά και της προσωπικής του ζωής, καθώς εκείνος έχει παντρευτεί συνολικά πέντε φορές, για τελευταία φορά μάλιστα μόλις πέρυσι με μια γυναίκα κατά 26 χρόνια νεότερή του από τη Νότιο Κορέα.

Οι δηλώσεις του στο περιοδικό Spiegel, εάν κατάφεραν κάτι, αυτό ήταν να φέρουν στο φως το διχασμό που εξακολουθεί να επικρατεί στις τάξεις του SPD σχεδόν δέκα μήνες μετά την εκλογή της Νάλες στην ηγεσία της παράταξης.

Στελέχη όπως ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, έσπευσαν να υπερασπιστούν τη Νάλες, ενώ άλλα, όπως ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, Μπόρις Πιστόριους, έσπευσαν να υιοθετήσουν την άποψη του Σρέντερ. Και όλα αυτά, στο δρόμο προς μια σειρά από κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις (Σαξονία, Θουριγγία, Βρέµη, Βρανδεµβούργο, ευρωεκλογές), με τις δημοσκοπήσεις να προμηνύουν δυσοίωνες εξελίξεις για το SPD.   

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Ζίγκμαρ ΓκάμπριελΓκέρχαρντ ΣρέντερΑντρέα ΝάλεςSPD