Κόσμος|24.04.2022 21:00

Εκλογές Γαλλία: Στη δημοσιότητα τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα - Ξανά πρόεδρος ο Εμανουέλ Μακρόν με 58%

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
AP Photo/Jean-Francois Badias
AP Photo/Jean-Francois Badias
AP Photo/Jean-Francois Badias
AP Photo/Jean-Francois Badias
AP Photo/Jean-Francois Badias
AP Photo/Jean-Francois Badias
AP Photo/Jean-Francois Badias

Για ακόμα μία πενταετία στο τιμόνι της Γαλλίας θα είναι ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως δείχνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών που δημοσιεύτηκαν στις 21:00 ώρα Ελλάδος. Συγκεκριμένα ο Μακρόν φαίνεται πως σημείωσε ευρεία νίκη με 58,2% ενώ η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε το 41,8% των ψήφων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν σπάει έτσι την κατάρα των 20 χρόνων που ήθελε να μην κερδίζει κάποιος πρόεδρος μία δεύτερη πενταετία παραμονής στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων

Τα επίσημα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν αργότερα μέσα στη νύχτα, ωστόσο τα πρώτα αποτελέσματα θεωρούνται ιδιαίτερα ακριβή και συνήθως είναι κοντά στα τελικά ποσοστά. Στο άκουσμα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων οι ψηφοφόροι του Μακρόν που είχαν συγκεντρωθεί στον πύργο του Άιφελ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ξεκίνησαν να πανηγυρίζουν.  Από την άλλη πλευρά οι υποστηιρκτές της Λεπέν, στο άκουσμα των αποτελεσμάτων άρχισαν να αποδοκιμάζουν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε μεταβεί στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων για να παρακολουθήσει τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Πεδίο του 'Αρεως κάτω από τον Πύργο του 'Αιφελ όπου θα απευθυνθεί προς τους φίλους του παρουσία 1.300 δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί. Η Μαρίν Λεπέν αναμένεται και αυτή να απευθυνθεί προς τους φίλους της, στο κέντρο του Παρισιού παρουσία 500 δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί.

Η Μαρίν Λεπέν και κατά συνέπεια η γαλλική ακροδεξιά γνώρισαν για τρίτη συνεχόμενη φορά την ήττα στις εκλογές και πλέον το ενδεχόμενο η Λεπέν να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματός της, του Εθνικού Συναγερμού, είναι εξαιρετικά πιθανό. Άλλωστε η ίδια η Λεπέν είχε δηλώσει πως σε περίπτωση ήττας δεν θα κατέβει ως υποψήφια στην επόμενη εκλογική μάχη.

Κλειδί για την επικράτηση του Μακρόν οι ψηφοφόροι της αριστεράς, που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο με σχεδόν 22% των ψήφων. Ο Μελανσόν είχε ζητήσει από τους ψηφοφόρους του να μην δώσουν ούτε μία ψήφο στην ακροδεξιά και να μην προτιμήσουν την αποχή, χωρίς βέβαια να τους ζητεί ευθέως να υποστηρίξουν τον Μακρόν.

Μαρίν Λεπέν: Δύο εβδομάδες αθέμιτης τακτικής - Δεν αποσύρομαι, θα ηγηθώ στις βουλευτικές εκλογές

Η Μαρίν Λεπέν στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ήττα κατήγγειλε «δύο εβδομάδες αθέμιτης τακτικής» μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών όμως παρόλο που είχε δηλώσει ότι δεν θα κατέβει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία, υπογράμμισε ότι θα ηγηθεί της ακροδεξιάς στις κρίσιμε βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριου.

«Θα θέλαμε βέβαια το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό. Με ποσοστό άνω του 43% των ψήφων, αυτό αποτελεί μια εντυπωσιακή νίκη. Εκατομμύρια συμπατριώτες μας επέλεξαν τον Εθνικό Συναγερμό. Είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Δεν έχω καμία δυσαρέσκεια ή οργή. Δεν θα ξεχάσουμε τη Γαλλία που έχει ξεχαστεί. Οι ιδέες που εκπροσωπούμε έχουν φτάσει σε νέα ύψη. Σε αυτή την ήττα, δεν μπορώ να μην αισθανθώ μια ελπίδα».

Απορρίπτοντας δημοσιεύματα που την ήθελαν να σκοπεύει να αποσυρθεί μετά την ήττα είπε ότι «θα συνεχίσω τη δέσμευσή μου στη Γαλλία και στους Γάλλους», προσθέτοντας ότι «σε λίγες εβδομάδες θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές. Αυτό δεν έχει ακόμη τελειώσει. Δηλώνουμε ότι η μάχη είναι ανοιχτή».

Τον Ιούνιο κρίσιμες βουλευτικές εκλογές

Η Γαλλία αν και πλέον γνωρίζει  την παραμονή Μακρόν στην προεδρία και για την επόμενη πενταετία, δεν έχει σαφή εικόνα για την κυβέρνηση και τον ή την πρωθυπουργό της. Αυτά θα κριθούν εν πολλοίς στις προβλεπόμενες για τον Ιούνιο βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν επίσης σε δύο γύρους και όπου στον πρώτο γύρο, ανά περιφέρεια, λαμβάνουν μέρος οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων, ενώ στον δεύτερο, αν κανείς δεν έχει συγκεντρώσει το 50% συν ένα, εισέρχονται οι δύο πρώτοι σε ψήφους. Το ενδεχόμενο να επικρατήσει στις βουλευτικές το κόμμα του Μακρόν «Εμπρός Γαλλία», εκμεταλλευόμενο τη δυναμική της νίκης στις προεδρικές εκλογές δεν αποκλείεται. Ίσως, όμως, να αποδειχθεί δυσκολότερο σε σχέση με το παρελθόν αφού σήμερα υπάρχει στη χώρα ένα πρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό, με τρία κόμματα που κινούνται πάνω από το 20% και πολλά άλλα που κινούνται κάτω από το 10%.

Από την άλλη πλευρά ήδη ο ηγέτης της γαλλικής αριστεράς Μέλανσον δήλωσε ότι  επόμενος στόχος του είναι οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ζητώντας ο λαός να τον επιλέξει πρωθυπουργό. Σημειώνεται ότι στη Γαλλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια, όπως ορίζει το Σύνταγμα, «μαζί ορίζουν τη σύνθεση της κυβέρνησης».

Ο αρχηγός του κράτους προεδρεύει επίσης του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα μέλη της κυβέρνησης κάθε εβδομάδα για να συζητήσουν σχέδια νόμων και διαταγμάτων. Με άλλα λόγια θα πρέπει να οριστεί μια κυβέρνηση που για να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά θα πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Τα τελευταία εξήντα χρόνια μόνο ο Μιτεράν και ο Σιράκ κατάφεραν να επανεκλεγούν, έχοντας όμως υποχρεωθεί στη διάρκεια της πρώτης τους θητείας να «συγκατοικήσουν» στην εξουσία, ελλείψει κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με πρωθυπουργό πολιτικό τους αντίπαλο. Ο Μακρόν απέφυγε αυτή τη συγκατοίκηση κατά την πρώτη του θητεία στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Μαρίν Λεπένειδήσεις τώραΓαλλίαΕμανουέλ Μακρόνεκλογές