Κόσμος|25.04.2022 18:04

Τουρκία: Ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Άγκυρα - Συνάντηση 1,5 ώρας Γκουτέρες-Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Η Άγκυρα φιλοξενεί σήμερα έναν σημαντικό καλεσμένο, όσο ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας μαίνεται. Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, λίγο πριν ο Αντόνιο Γκουτέρες επισκεφτεί τη Ρωσία και την Ουκρανία αύριο και την Πέμπτη αντίστοιχα.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 1.5 ώρα, αλλά δεν έγιναν έπειτα δηλώσεις. Ο γ.γ. του ΟΗΕ έχει σκοπό να ζητήσει από τον Πούτιν τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και επισκέπτεται την Τουρκία για να δει σε ποιο επίπεδο έχει φτάσει η διαμεσολάβηση της Άγκυρας.

Ο Γκουτέρες επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Ζελένσκι μόνο μία φορά από την αρχή του πολέμου, στις 26 Μαρτίου. Ο Πούτιν, από την άλλη, αρνήθηκε να επικοινωνήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο Ζελένσκι επέκρινε επίσης τον Γκουτέρες επειδή επέλεξε να μεταβεί πρώτα στη Ρωσία πριν πάει στην Ουκρανία. «Αυτή η απόφαση δεν έχει λογική. Ο πόλεμος είναι στην Ουκρανία. Δεν υπάρχουν πτώματα στους δρόμους της Μόσχας. Το λογικό θα ήταν να έρθει πρώτα εδώ και να δει τα αποτελέσματα της εισβολής», είπε ο Ζελένσκι.

Το αν θα καταφέρει κάτι περισσότερο ο Γκουτέρες, είναι ένα ερώτημα, γιατί και Πούτιν και Ζελένσκι δεν είναι και τόσο θετικά διακείμενοι απέναντι στο ρόλο του ΟΗΕ και του γραμματέα του.

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος είχε πάλι τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ερντογάν είπε ότι βλέπει θετικά κατ' αρχήν το θέμα των εγγυήσεων της Τουρκίας, ενώ ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο υποστήριξη για επείγουσα εκκένωση των αμάχων στη Μαριούπολη, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου χάλυβα Azovstal.

Ο Ερντογάν θα έχει τηλεφωνική συνομιλία και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αντόνιο ΓκουτέρεςΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΆγκυρα