Κόσμος|25.04.2022 19:29

Τουρκία: Ισόβια κάθειρξη στον Οσμάν Καβάλα

Μαρία Ζαχαράκη

Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε τον επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα, ο οποίος κρατείται εδώ και 4,5 χρόνια, το Κακουργιοδικείο στην Κωνσταντινούπολη. Ο Οσμάν Καβάλα καταδικάστηκε για την κατηγορία της «απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας με χρήση βίας» κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί.

Επίσης, καταδικάστηκαν σε 18 χρόνια κάθειρξης άλλοι 7 κατηγορούμενοι, ενώ ο φάκελος της υπόθεσης άλλων 9 θα εξεταστεί ξεχωριστά.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία. Κατά την ανακοίνωση προκλήθηκε μεγάλη αντίδραση στην αίθουσα και το δικαστήριο διέκοψε 2 φορές για να διαβάσει την ετυμηγορία. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου αντέδρασε λέγοντας: «Τότε πετάμε έξω τους ταραξίες» και συνέχισε να διαβάζει την ετυμηγορία, ενώ όσοι βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα φώναζαν «Δεν αναγνωρίζουμε καμία μα καμία απόφαση» και «Αυτή είναι μόνο η αρχή», «Μια μέρα το AKP θα λογοδοτήσει στον λαό».

Ο Οσμάν Καβάλα, ο οποίος παρακολουθούσε την ακροαματική διαδικασία μέσω βίντεο από τη φυλακή που κρατείται, έγειρε προς τον τοίχο και γέλασε ενώ ανακοινώνονταν η δικαστική απόφαση.

Λίγο πριν την ετυμηγορία, δόθηκε ο λόγος στον Οσμάν Καβάλα ο οποίος χαρακτήρισε την όλη διαδικασία «απόπειρα δολοφονίας του μέσω της δικαιοσύνης».

«Μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, που έκρινε ότι η κράτησή μου αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων μου και ότι είχαν εμπλοκή ακόμη και πολιτικοί παράγοντες, αφού εξήγησα λεπτομερώς ότι κανένα από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν εναντίον μου δεν με συσχέτιζαν με το έγκλημα, εκτιμώ ότι το γεγονός ότι ζητήθηκε να μου επιβληθεί (από τον εισαγγελέα) η ισόβια κάθειρξη, δεν αποτελεί μία νομική απόφαση. Πρόκειται για μια απόπειρα δολοφονίας που διαπράχθηκε μέσω του δικαστικού σώματος».

«Ντροπή για την Τουρκία αυτή η απόφαση»

Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης, Τουργκούτ Καζάν, σχολιάζοντας την απόφαση για τον Τούρκο ακτιβιστή και επιχειρηματία δήλωσε:

«Αυτή η απόφαση είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του τέλους του δικαστικού συστήματος. Αυτή η απόφαση είναι ακόμη πιο παράνομη κι από άλλες που έχουν εκδοθεί. Πώς θα μπορούσε να επιχειρήσει ένα άτομο να ρίξει την κυβέρνηση με χρήση βίας; Δεν μένει τίποτα άλλο να πούμε, όταν είναι προφανές ότι ένα από τα μέλη του δικαστηρίου είναι από το ΑΚ Κόμμα. Αυτή η απόφαση είναι απαράδεκτη για την Τουρκία. Ως δικηγόρος, νιώθω φρίκη... Είναι μία απαράδεκτη ντροπή για την Τουρκία αυτή η απόφαση».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΟσμάν Καβαλάισόβιαειδήσεις τώρα