Κόσμος|26.04.2022 13:53

«Προσπαθείτε να μας τρομοκρατήσετε» απαντά το Κίεβο στις απειλές Λαβρόφ για πυρηνικά και Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Newsroom

Για προσπάθεια της Μόσχας να «τρομοκρατήσει» την Ουκρανία αλλά και τη Δύση για να μη στηρίξει τις προσπάθειες του Κιέβου, έκανε λόγο ο σύμβουλος του Μιχαήλο Ποντόλιακ Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απαντώντας στις απειλητικές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου ή και πυρηνικού πολέμου.

Παράλληλα στη Μόσχα μεταβαίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες που αναμένεται να συναντηθεί εντός της ημέρας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα. Σύμφωνα με το BBC, οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στην πολιορκημένη Μαριούπολη. Σημειώνεται ότι η Ουκρανία ζήτησε από τον Γκουτέρες να εγγυηθεί έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για την εκκένωση αμάχων. Αύριο ο κ. Γκουτέρες θα ταξιδέψει στο Κίεβο.

Οι απειλητικές δηλώσεις Λαβρόφ

Σε νέες δηλώσεις περί ενδεχόμενης χρήσης πυρηνικών προέβη ο Σεργκέι Λαβρόφ, που τόνισε  ότι παρόλο που ένας πυρηνικός πόλεμος δεν είναι αποδεκτός, το ενδεχόμενο, μιας πυρηνικής σύγκρουσης δεν θα πρέπει να υποτιμάται από τη Δύση. Η προειδοποίηση ήρθε μετά την επίσκεψη κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων στον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι στο Κίεβο.

«Τώρα οι κίνδυνοι (πυρηνικού πολέμου) είναι πολύ ουσιαστικοί. Δεν θα ήθελα τεχνητά να διογκώνονται. Υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Δεν πρέπει να υποτιμάται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι η παράδοση όπλων από τις δυτικές χώρες στην Ουκρανία σημαίνει αυτόματα και εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Η Μόσχα χαρακτηρίζει τα όπλα αυτά θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους. 

Για το ενδεχόμενο Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου σχολίασε: «Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, είναι πραγματικός, δεν πρέπει να τον υποτιμούμε», τόνισε. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, ότι «υποδύεται» ότι διαπραγματεύεται. «Είναι καλός ηθοποιός (...) αν κοιτάξουμε προσεκτικά και διαβάσουμε προσεκτικά αυτά που λέει, θα βρούμε χιλιάδες αντιφάσεις».

Βρετανία: Η Ρωσία έχει υποστεί τεράστιες απώλειες

Την ίδια ώρα, η εκτίμηση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας για τον πόλεμο θέλει τον ρωσικό στρατό να έχει χάσει περίπου 20.000 τεθωρακισμένα και περισσότερα από 60 αεροσκάφη. Στόχος του, σύμφωνα με το Λονδίνο, η επέκταση στο Ντονμπάς και η χερσαία ένωσή του με την Κριμαία, μέσω της Μαριούπολης.

«Στην αρχή του πολέμου, η Ρωσία είχε περισσότερα από 120 τάγματα, περίπου το 65% της συνολικής της μαχητικής δύναμης. Τώρα, εκτιμούμε ότι περίπου το 25% αυτών δεν είναι πλέον αποτελεσματικά στις μάχες», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γουάλας.

«Δεν αποτύχαμε στην επιχείρηση λέει η Μόσχα»

Σε κάθε περίπτωση η Μόσχα επιμένει πως δεν έχει αποτύχει. «Δεν νομίζω ότι αποτύχαμε, ειλικρινά. Πραγματοποιούμε τη στρατιωτική μας επιχείρηση. Δεν είναι πόλεμος, είναι στρατιωτική επιχείρηση. Έχει τη δική της στρατηγική και τους δικούς της στόχους», επεσήμανε ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Πολιάνσκι.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι σχολίασε για την εξέλιξη του πολέμου: «Αν θέλεις να χτίσεις ένα νέο Ράιχ, θα χάσεις. Αν θέλεις να καταστρέψεις γειτονιές θα χάσεις. Αν θέλεις να αναστήσεις νέες αυτοκρατορίες, θα χάσεις. Κι αν πας ενάντια στους Ουκρανούς, θα χάσεις».

Η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά την Ουκρανία

Η Ρωσία σφυροκόπησε την Ουκρανία με πυραύλους, αεροσκάφη και δυνάμεις πυροβολικού κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 560 Ουκρανούς στρατιώτες και καταστρέφοντας δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα, πυραυλικά συστήματα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν 87 διαφορετικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις ενώ πύραυλοι και πυρά πυροβολικού χτύπησαν ουκρανικές θέσεις, καταστρέφοντας πυραυλικά συστήματα S-300, ένα σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Tochka U καθώς και πυραυλικά συστήματα BUK-M1 και Osa-AKM.

«Περίπου 500 μέλη των εχθρικών δυνάμεων, 59 τεθωρακισμένα οχήματα, όπλα πυροβολικού και αυτοκίνητα καταστράφηκαν, ενώ εξοντώθηκαν επίσης πάνω 60 μαχητές της εθνικιστικής ομάδας ‘Ντονμπάς’ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία αυτονομιστής ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονέτσκ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα αναμένεται να εξαπολύσει την επόμενη φάση της στρατιωτικής της εκστρατείας στην Ουκρανία αφού φθάσει στα σύνορα της περιοχής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, έκανε τα σχόλια αυτά σε ρωσική εκπομπή που μεταδόθηκε διαδικτυακά. Δήλωσε ότι η επόμενη φάση στη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας είναι κρίσιμης σημασίας ύστερα από περιστατικά που αφορούν την ασφάλεια εκτός της περιοχής αυτής. Ο ίδιος επικαλέστηκε τις χθεσινές εκρήξεις στην αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, την Υπερδνειστερία, που συνορεύει με την Ουκρανία, καθώς και τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για βομβαρδισμό συνοριακών της περιοχών από ουκρανικές δυνάμεις.

«Ο ρυθμός με τον οποίο η (στρατιωτική) επιχείρηση φθάνει στα σύνορά μας είναι σημαντικός για εμάς για να εξαπολυθεί η επόμενή της φάση, που είναι απαραίτητη ύστερα από αυτά που είδαμε στην Υπερδνειστερία και τις συνοριακές περιοχές της Ρωσίας», δήλωσε ο Πουσίλιν σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για εγκλήματα πολέμου

Την Δευτέρα η Κίνα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στις ΗΠΑ, μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Wang Wenbin. Ο Κινέζος αξιωματούχος είπε πως οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις «δήθεν δημοκρατικές ευαισθησίες», για να «καταστρέφουν ολοσχερώς κυρίαρχες χώρες».

«Ελπίζουμε η Ευρώπη να σταματήσει να κρατάει το κεράκι στον διάβολο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κινέζος εκπροσώπος, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για μία σειρά εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, για δολοφονία 300.000 αμάχων και για τον ξεριζωμό 26.000.000 ανθρώπων ανά τον κόσμο σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Την ίδια ώρα υπογράμμισε πως «οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητα της ανθρωπότητας».

πόλεμοςΟυκρανίαΡωσίαΣεργκέι Λαβρόφειδήσεις τώραπυρηνικά