Κόσμος|26.04.2022 15:24

Τουρκία: Σφοδρές εσωτερικές και διεθνείς αντιδράσεις για την ισόβια κάθειρξη στον Οσμάν Καβάλα

Μαρία Ζαχαράκη

Πλήθος αντιδράσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Τουρκίας προκαλεί η απόφαση για την ισόβια κάθειρξη που επιβλήθηκε στον Τούρκο επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα. Πολιτικοί, νομικοί και ακαδημαϊκοί χαρακτηρίζουν την απόφαση πολιτική, ενώ η διεθνής κοινότητα εκφράζει βαθιά απογοήτευση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έκανε λόγο για «κυβέρνηση τυράννων» και για «φυλάκιση του πνεύματος του Γκεζί», ενώ ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, δήλωσε ότι «η απόφαση πλήγωσε τη λαϊκή συνείδηση».

Το στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ, δήλωσε ότι η ιστορία θα καταδικάσει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που ο εταίρος της κυβέρνησης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, καλεί σε σεβασμό της απόφασης.

Το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για τη δικαιοσύνη και την επιβολή του νόμου στην Τουρκία».

Σε ανακοίνωσή του το Κόμμα Ανάπτυξης και Προόδου (DEVA) του Αλί Μπαμαπτζάν, επεσήμανε πως «προστέθηκε άλλη μια ντροπή στη σπείρα της ανομίας κατά του Οσμάν Καβάλα, ο οποίος καταδικάστηκε αυτή τη φορά σε βαριά ισόβια κάθειρξη για ένα έγκλημα για το οποίο είχε αθωωθεί προηγουμένως. Η εν λόγω απόφαση, που ελήφθη ως αποτέλεσμα αβάσιμων και τραγικοκωμικών ισχυρισμών, καταστρέφει τη νομική αξιοπιστία, ακυρώνει τις εγγυήσεις του Συντάγματος και καταστρέφει τις δημοκρατικές αξίες. Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον Οσμάν Καβάλα επιβλήθηκε από μία καθοδηγούμενη δίκη».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου από το Κόμμα του Μέλλοντος δήλωσε αντίστοιχα ότι «η δικαστική εξουσία δεν πρέπει να βασίζεται στην πολιτική εξουσία, αλλά η πολιτική εξουσία να βασίζεται στη δικαιοσύνη. Η εδραίωση του κύρους του δικαστικού σώματος στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είναι η πιο θεμελιώδης προτεραιότητα της δημοκρατικής πολιτικής».

Σφοδρές και οι διεθνείς αντιδράσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η ΕΕ και η Γερμανία επέκριναν σφόδρα την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης. «Βαθύ προβληματισμό και απογοήτευση» εκφράζει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

«Η απόφαση του δικαστηρίου παραβιάζει κατάφωρα τα συνταγματικά πρότυπα και τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και ως υποψήφια για ένταξη χώρα στην ΕΕ», λέει η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ.

Ενώ ο τουρκικής καταγωγής Τζεμ Οζντεμίρ, υπουργός Γεωργίας από το κόμμα των Πρασίνων, αντέδρασε λέγοντας «η τουρκική δικαιοσύνη τελείωσε».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι "η ισόβια κάθειρξη του τουρκικού δικαστηρίου για τον Οσμάν Καβάλα και οι βαριές ποινές φυλάκισης για τους άλλους κατηγορούμενους δείχνουν μέγιστη αυστηρότητα. Αγνοούν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι πιο σημαντικός σήμερα από ποτέ".

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, και ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας της ΕΕ, Σεργκέι Λαγκοντίνσκι, στην Τουρκία ανέφεραν ότι «η απόφαση επιβεβαίωσε τον αυταρχικό χαρακτήρα της κυβέρνησης Ερντογάν».

Η πρώην εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Κάτι Πίρι, αξιολόγησε την απόφαση λέγοντας: «Ήρθε η ώρα για την αποβολή της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι «η απόφαση αποτελεί πλήγμα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Καλούν τον κόσμο στους δρόμους

Η απόφαση έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και στην τουρκική κοινωνία. Κάποιες κοινότητες και πλατφόρμες που δεν αναγνωρίζουν τη δικαστική απόφαση προσκαλούν μέσω των social media τον κόσμο στους δρόμους με το σλόγκαν «Ήμασταν όλοι στο Γκεζί».

Ο κόσμος κλήθηκε στους δρόμους σε πολλές πόλεις, ιδίως στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τη Σμύρνη, την Προύσα, το Εσκισεχίρ και την Αττάλεια.

ειδήσεις τώραΟσμάν ΚαβαλάΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΕκρέμ ΙμάμογλουΤουρκία