Κόσμος|26.04.2022 20:32

Πόλεμος στην Ουκρανία – Λόιντ Όστιν: Οι ΗΠΑ θα κινήσουν γη και ουρανό για να χάσει η Ρωσία

Newsroom

Προκειμένου ο πόλεμος στην Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία να είναι νικηφόρος για τους Ουκρανούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να «κινήσουν γη και ουρανό», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ενώπιον εκπροσώπων από περίπου 40 χώρες που συγκεντρώθηκαν στη Γερμανία για να ενισχύσουν τις στρατιωτικές ικανότητες του Κιέβου, την Τρίτη του Πάσχα (26.04.2022).

«Η Ουκρανία πιστεύει σαφώς ότι μπορεί να νικήσει, το ίδιο πιστεύουν και όλοι εδώ», δήλωσε ο Όστιν κατά την έναρξη αυτής της συνάντησης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν, στη δυτική Γερμανία. Την ώρα που η Ρωσία στοχεύει τον πλήρη έλεγχο της νότιας Ουκρανίας και της περιοχής του Ντονμπάς, «μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μέσω της αμυντικής βιομηχανικής μας βάσης ώστε να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία να αμυνθεί με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Όστιν.

«Θα συνεχίσουμε να κινούμε γη και ουρανό ώστε να μπορέσουμε να τους ικανοποιήσουμε», πρόσθεσε ο υπουργός που μετέβη την Κυριακή στο Κίεβο όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από κοινού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Οι ΗΠΑ, που παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, θέλουν να της «δώσουν το είδος της υποστήριξης, του πυροβολικού και των πυρομαχικών που θα είναι αποτελεσματικά σε αυτό το στάδιο της μάχης», είχε διευκρινίσει ο επικεφαλής του Πενταγώνου σε συνέντευξη Τύπου στην Πολωνία, όχι μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Το Κίεβο ζητά κυρίως βαρύ πυροβολικό και τεθωρακισμένα άρματα μάχης ώστε να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις στις αχανείς πεδιάδες της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, όμως ο εξοπλισμός ρωσικής κατασκευής στον οποίο έχουν εκπαιδευθεί οι ουκρανικές δυνάμεις εξαντλείται. Ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης που έχουν ακόμη αποθέματα τα στέλνουν στο Κίεβο, μερικές φορές με αντάλλαγμα αμερικανικό οπλισμό νέας γενιάς, όπως μπόρεσαν να διαπιστώσουν οι δημοσιογράφοι που συνόδευσαν τον Όστιν στην Πολωνία.

Έτσι ο επικεφαλής του Πενταγώνου και ο Άντονι Μπλίνκεν μίλησαν στους δημοσιογράφους χθες, Δευτέρα, από έναν αποθηκευτικό χώρο όπου στοιβάζονταν τόνοι στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μπλίνκεν: O Πούτιν δεν είναι «σοβαρός» στις προθέσεις του να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι «σοβαρός» στις προθέσεις του να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία για να τερματιστεί ο πόλεμος, ήταν η εκτίμηση που εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. «Δεν έχουμε δει κάποια ένδειξη έως σήμερα ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι σοβαρός σχετικά με τη διεξαγωγή σημαντικών διαπραγματεύσεων», είπε ο Μπλίνκεν, ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τις ουκρανικές αρχές στις διπλωματικές προσπάθειές τους να διαπραγματευτούν μια ειρηνευτική συμφωνία, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, εξηγώντας πως «στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι έχουν τη δυνατότητα να αποκρούσουν τη ρωσική επιθετικότητα και να ενισχύσουν τη θέση τους σε ένα ενδεχόμενο τραπέζι διαπραγματεύσεων».

Ο Άντονι Μπλίνκεν απάντησε στον γερουσιαστή Ραντ Πολ, έναν Ρεπουμπλικάνο που αντιτίθεται στην παρεμβατική πολιτική των ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορεί τον Τζο Μπάιντεν ότι συνέβαλε στην απόφαση του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία «διατυμπανίζοντας (την ιδέα) μιας ένταξης της Ουκρανίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ». Όμως, για τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, είναι σαφές, συζητώντας με τη Ρωσία πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, ότι οι επικρίσεις του Πούτιν σχετικά με την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ ήταν ένα πρόσχημα.

«Προσπαθήσαμε να συζητήσουμε σοβαρά με (τους Ρώσους) σχετικά με αυτά τα θέματα», εξήγησε. «Είναι απολύτως σαφές, σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια του προέδρου Πούτιν, ότι αυτό δεν είχε να κάνει ποτέ με μια ενδεχόμενη είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά επειδή πίστευε πάντα ότι η Ουκρανία δεν αξίζει να είναι μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα».

«Οι Ουκρανοί θα πολεμήσουν. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν τα μέσα να πολεμήσουν»

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλεϊ, προειδοποίησε πως η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη βοήθεια ασφαλείας – τώρα – που θα τη βοηθήσει να αμυνθεί απέναντι σε μια εν εξελίξει ενδεχομένως αποφασιστική ρωσική επίθεση στα ανατολικά. Είπε πως οι ερχόμενες εβδομάδες είναι «κρίσιμες».

«Ο χρόνος δεν είναι με την πλευρά της Ουκρανίας», είπε ο Μίλεϊ, σε σχόλια σύσκεψης κεκλεισμένων των θυρών που διανεμήθηκαν στους δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του. «Η έκβαση αυτής της μάχης, εδώ, σήμερα, εξαρτάται από τους ανθρώπους σε αυτό το δωμάτιο». Ο Μίλεϊ πρόσθεσε: «Οι Ουκρανοί θα πολεμήσουν. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν τα μέσα να πολεμήσουν».

Αφού απωθήθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις σε μια αποτυχημένη επίθεση στο Κίεβο στον βορρά, η Μόσχα αναδιέταξε τα στρατεύματά της στα ανατολικά για μια χερσαία επίθεση σε δύο επαρχίες που είναι γνωστές ως Ντονμπάς. Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, εκτιμούν πως η Ρωσία θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό σε πλήγματα πυροβολικού, προσπαθώντας να σφυροκοπήσει ουκρανικές θέσεις, καθώς θα εγκαθιστά χερσαίες δυνάμεις από διάφορες κατευθύνσεις στην προσπάθεια να περικυκλώσει και να κατανικήσει ένα σημαντικό κομμάτι του ουκρανικού στρατού.

Όμως οι ΗΠΑ εκτιμούν παράλληλα πως πολλές ρωσικές μονάδες είναι αποδυναμωμένες, με ορισμένες να λειτουργούν με απώλειες προσωπικού που φθάνουν έως το 30% – ένα επίπεδο που οι Αμερικανοί στρατιωτικοί εκτιμούν είναι αρκετά υψηλό ώστε να συνεχίσουν να πολεμούν, δήλωσαν αξιωματούχοι. Η διάσκεψη έχει επίσης στόχο να παράσχει διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα. «Η Ουκρανία έχει ανάγκη τη βοήθειά μας προκειμένου να νικήσει σήμερα και θα έχει ακόμη ανάγκη τη βοήθειά μας όταν ο πόλεμος θα τελειώσει», επέμεινε ο Όστιν.

Η διάσκεψη δεν διεξάγεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, παρότι εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας συμμετέχει σε αυτήν. Ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ χρειάστηκε να ακυρώσει τη μετάβασή του για λόγους υγείας. Μεταξύ των 40 χωρών που συμμετέχουν, βρίσκονται ευρωπαϊκές χώρες που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, αλλά και πιο μακρινές χώρες, όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία που φοβούνται πως μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία θα αποτελέσει προηγούμενο και θα ενθαρρύνει τις εδαφικές φιλοδοξίες της Κίνας. Η Φινλανδία και η Σουηδία, χώρες παραδοσιακά ουδέτερες που εξετάζουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ αφότου ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία, εκπροσωπούνται επίσης στη διάσκεψη.

Το Κίεβο μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ξεκίνησε συνομιλίες για την άμυνα με περισσότερες από 40 χώρες εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ουκρανία μπορεί να υπερισχύσει απέναντι στη Ρωσία στον πόλεμο που διαρκεί ήδη περισσότερο από δύο μήνες.

«Η αντίστασή σας έχει αποτελέσει έμπνευση για τον ελεύθερο κόσμο», δήλωσε ο Όστιν, ο οποίος κατήγγειλε ως «απαράδεκτη» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η Ουκρανία πιστεύει σαφώς ότι μπορεί να νικήσει, το ίδιο πιστεύουν και όλοι εδώ», είπε.

Το ζήτημα της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα θα είναι το κύριο θέμα στις συνομιλίες περίπου 40 χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη η οποία διεξάγεται σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη δυτική Γερμανία. Υπουργοί Άμυνας και άλλοι αξιωματούχοι που έχουν προσκληθεί στην Αεροπορική Βάση Ράμσταϊν από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν αναμένεται να εστιάσουν στις αμυντικές ανάγκες της χώρας μετά τον πόλεμο.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ κατέστησε σαφές πως η διάσκεψη δεν τελεί υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Μεταξύ των προσκεκλημένων φέρεται να είναι και μη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ουκρανίαυπουργός ΆμυναςΡωσίαΗΠΑπόλεμοςειδήσεις τώρα