Κόσμος|27.04.2022 11:00

Ισμαήλ Ντεμίρ: «H Τουρκία θα πάρει και 2η συστοιχία S-400, όπως ορίζει η συμφωνία με Ρωσία»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ήδη συμφωνήσει να αγοράσει δύο αντι-αεροπορικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία και ότι έχει δημιουργηθεί μια εσφαλμένη αντίληψη για το θέμα αυτό.

«Το πρότζεκτ είναι ένα ενιαίο πρότζεκτ. Δεν είναι ότι έχει πεισμώσει με τις ΗΠΑ και γι’ αυτό θα αγοράσει 2η παρτίδα. Η Τουρκία θα υλοποιήσει την απόφαση που πήρε εξαρχής» ανέφερε ο ίδιος.

Ο Ντεμίρ υπενθύμισε ότι παρελήφθη το πρώτο πακέτο S-400 και ότι όσον αφορά τον χρόνο παραλαβής του δεύτερου είναι κάτι που η συμφωνία ορίζει ότι θα γίνει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

«Θα μπορούσαμε να παραλάβουμε τη δεύτερη συστοιχία αμέσως μετά, αλλά μία από τις σημαντικές παραμέτρους αυτής της διαδικασίας είχε να κάνει με τη συμπαραγωγή και τον διαμοιρασμό τεχνογνωσίας. Καθώς οι διαπραγματεύσεις για αυτά τα θέματα χρειάστηκαν λίγο παραπάνω χρόνο, η παράδοση του (δεύτερου) συστήματος πήρε παράταση», δήλωσε.

Ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι η κατασκευή του εθνικού μαχητικού θα έχει ολοκληρωθεί το 2023, ενώ το αεροπλανοφόρο «Αναντολού» θα είναι έτοιμο φέτος.

S-400Ρωσίαειδήσεις τώραΤουρκία