Κόσμος|27.04.2022 16:11

Άμεση ανάλυση: Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Πετκόφ μετά την ανακοίνωση της Gazprom, η δέσμευση του έλληνα Πρωθυπουργού και ο ρόλος της Ρεβυθούσας

Τίμος Φακαλής

Νέες διαβεβαιώσεις ότι ο ελληνοβουλγαρικός Διασυνδετήριος Αγωγός φυσικού αερίου (γνωστός ως Stara Zagora-Komotini ή IGB) θα είναι έτοιμος και θα λειτουργήσει αρχές Ιουλίου έλαβε ο βούλγαρος πρωθυπουργός Κιρίλ Πετκόφ από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο πλευρές το πρωί της Τετάρτης. Η επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών έγινε στη σκιά της χθεσινοβραδινής ανακοίνωσης της ρωσικής Gazprom ότι αναστέλλει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, λόγω της άρνησης της χώρας να πληρώνει από εδώ και πέρα τους λογαριασμούς της σε ρούβλια. Μια απόφαση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και συζητήσεων στα ΜΜΕ στη Βουλγαρία τις τελευταίες ώρες.

Στέλνει πέντε φορτία LNG από τη Ρεβυθούσα η Αθήνα στη Σόφια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει η Ελλάδα τη Βουλγαρία ενεργειακά στέλνοντας πέντε φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσα στον Μάιο από τον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα, ενώ έχουν δεσμευθεί άλλα δύο φορτία για τις ανάγκες της Σόφιας τον Ιούνιο. Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν για συζητήσεις την Πέμπτη οι Βούλγαροι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας.

Τι είπε ο Πετκόφ στο υπουργικό συμβούλιο για τη συνομιλία με Μητσοτάκη

«Συζήτησα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την κατάσταση με την Gazprom. Η Βουλγαρία και η Ελλάδα θα συνεχίζουν να συνεργάζονται για την ενεργειακή ασφάλεια  και τη διαφοροποίηση – που είναι στρατηγικής σημασίας και για τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή. Είμαστε αμφότεροι σίγουροι ότι ο αγωγός IGB θα ολοκληρωθεί επιτυχώς στην ώρα του» ανέφερε. ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ενώ λίγο αργότερα κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου επανέλαβε: Χαίρομαι που τους τελευταίους τέσσερις μήνες επικεντρωθήκαμε στη διασύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα. Σήμερα το πρωί μίλησα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. Επιβεβαίωσε ότι όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Τον Ιούνιο θα είναι έτοιμη η φυσική υλοποίηση αυτής της σύνδεσης». 

Εκτεθειμένη η ελληνική πλευρά

Το θέμα ολοκλήρωσης της κατασκευής του αγωγού είχε τεθεί και στην πρόσφατη συνάντηση των δύο ανδρών στη Σόφια τα Χριστούγεννα. Η ελληνική πλευρά είναι εκτεθειμένη δεδομένου ότι η κατασκευαστική εταιρεία που ανέλαβε την  κατασκευή του αγωγού IGB, 182 χιλιομέτρων, που θα μεταφέρει το Αζέρικο φυσικό αέριο του TAP, από την Ελλάδα στην Βουλγαρία θα έπρεπε να είναι έτοιμος μέχρι τέλους του 2021. Ωστόσο, η κατασκευαστική εταιρεία -ελληνικών συμφερόντων-ζήτησε 20 μήνες παράταση στην παράδοση, προκαλώντας την δυσαρέσκεια της Σόφιας και την ενεργοποίηση της ρήτρας έγκαιρης παράδοσης από την 1η Ιανουαρίου, που είναι 90.000 ευρώ την μέρα. Σημειώνεται ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι είναι έτοιμο να εξάγει στη Βουλγαρία μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου από τις συμφωνηθείσες του 1 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως βάσει της τρέχουσας σύμβασης. Ωστόσο, η Βουλγαρία δεν μπορεί να επωφεληθεί από αυτή την ευκαιρία επειδή ο αγωγός IGB δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.Το έργο αποτελείται από έναν αγωγό 182χλμ, έναν μετρητικό ρυθμιστικό σταθμό στη Βουλγαρία, στη Στάρα Ζαγόρα, καθώς και δύο μετρητικούς σταθμούς στην Κομοτηνή. Η εκτιμώμενη χωρητικότητά του θα είναι έως τρία δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, με κατεύθυνση από Ελλάδα προς Βουλγαρία.

Οι εναλλακτικές της Σόφιας

Μετά την ανακοίνωση της Gazprom οι εναλλακτικές που έχει πλέον η Σόφια είναι δύο: προμήθεια αερίου μέσω Ελλάδας  (αέριο του Αζερμπαϊτζάν και υγροποιημένου αερίου-LNG από Ρεβυθούσα), ενώ υπάρχει και η επιλογή εισαγωγής ορισμένων ποσοτήτων από τη Ρουμανία.

Πρόβλημα θα είναι η πλήρωση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην περιοχή Chiren της Βουλγαρίας, δυναμικότητας 0,6 δισ. κυβ. μέτρων, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο άνω του 17%. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει με την έναρξη της σύνδεσης φυσικού αερίου με την Ελλάδα, η οποία αναμένεται το καλοκαίρι. Έτσι, η Σόφια θα μπορεί να προμηθεύεται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου ώστε να εξασφαλίστούν οι ανάγκες της χειμερινής περιόδου.

Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικού Κεφαλαίου στη Βουλγαρία: Ορισμένες επιχειρήσεις μπορεί να χρεοκοπήσουν

«Ελπίζουμε ότι το ρωσικό φυσικό αέριο θα αντικατασταθεί γρήγορα με άλλο, μας διαβεβαίωσε ο Υπουργός Ενέργειας. Στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε 40% υψηλότερες τιμές, οι οποίες είναι ήδη πολύ πάνω από τα επίπεδα που επιτρέπουν στον κλάδο να είναι ανταγωνιστικός», δήλωσε ο Vasil Velev, Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικού Κεφαλαίου στη Βουλγαρία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Βουλγαρική Δημόσια Τηλεόραση ΒΝΤ. «Δεν υπάρχει λογική στο ότι στερούμαστε το ρωσικό φυσικό αέριο. Ορισμένες επιχειρήσεις μπορεί να χρεοκοπήσουν, θα λειτουργούν με ζημίες όσο μπορούν», συμπλήρωσε ο Velev. 

Τι ανακοίνωσε η Gazprom

Σημειώνεται ότι η Gazprom είχε ανακοινώσει την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία διότι οι δύο αυτές χώρες δεν πλήρωσαν σε ρούβλια, όμως διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να παρέχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας βάσει της ζήτησης. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία έγιναν οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. «Η Gazprom έχει αναστείλει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου στην Bulgargaz (Βουλγαρία) και τη PGNiG (Πολωνία) λόγω της μη καταβολής των πληρωμών σε ρούβλια», επεσήμανε η ρωσική εταιρεία. Παράλληλα προειδοποίησε ότι θα διακοπεί και το φυσικό αέριο στη Γερμανία, στην Ουγγαρία και στη Σερβία, το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια. «Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία», τόνισε η Gazprom.

LNGGazpromΒουλγαρίαειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκηςφυσικό αέριοΚιρίλ Πετκόφ