Κόσμος|27.04.2022 15:34

Φυσικό αέριο: Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας κατηγορεί τη Ρωσία για «άμεση επίθεση» μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας

Newsroom

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραουιέτσκι κατηγόρησε την Τετάρτη τη Ρωσία για «άμεση επίθεση» κατά της χώρας του μετά τη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου. Μιλώντας στην κάτω βουλή του πολωνικού κοινοβουλίου, ο Μοραουιέτσκι προσπάθησε να καθησυχάσει τους βουλευτές σχετικά με την αυξημένη προμήθεια μέσω άλλων αγωγών και ότι, από το φθινόπωρο, «η Πολωνία δεν θα χρειάζεται το ρωσικό αέριο».

«Αυτή είναι μια άμεση επίθεση στην Πολωνία ... αλλά προετοιμαζόμασταν μέχρι αυτό το σημείο», είπε στο κοινοβούλιο σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter. Ανακοίνωσε ότι ο τερματικός σταθμός Swinoujscie της Πολωνίας είναι λειτουργικός και θα επεκτείνει την παραγωγή του από έξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) σε επτά με οκτώ δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Ο Μοραουιέτσκι σημείωσε επίσης ότι ένας νέος αγωγός φυσικού αερίου που κατασκευάζεται στη Νορβηγία και ονομάζεται αγωγός φυσικού αερίου της Βαλτικής θα ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες, ο οποίος, όπως είπε, θα αντλήσει 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG στην Πολωνία.

Ένας νέος διασυνοριακός αγωγός που κατασκευάζεται με τη Σλοβακία θα αντλήσει περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου όταν ολοκληρωθεί, είπε.

Η Πολωνία διαθέτει επίσης διασυνδετήριους αγωγούς με τη Γερμανία και την Τσεχική Δημοκρατία και «σε λίγες ημέρες ανοίγουμε έναν διασυνδετήριο αγωγό με τη Λιθουανία», πρόσθεσε και τόνισε ότι όλα αυτά προστίθενται σε 20 έως 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εγχώριας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Δεν θα υποκύψουμε σε αυτόν τον εκβιασμό. Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου ότι οι ενέργειες του  προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα επηρεάσουν την κατάσταση στην Πολωνία. Η Ρωσία όχι μόνο πραγματοποίησε μια βίαιη, δολοφονική επίθεση στην Ουκρανία, αλλά επιτέθηκε επίσης στην ενεργειακή και διατροφική ασφάλεια», δήλωσε.

"Η Ουκρανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Εμείς, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για έναν αγώνα για την ειρήνη, έναν αγώνα για την κυριαρχία, έναν αγώνα για την ασφάλεια και δεν πρέπει να υποκύψουμε", είπε.

Ρωσίαφυσικό αέριοΟυκρανίαειδήσεις τώραΠολωνία