Κόσμος|28.04.2022 15:13

«Jack-in-the-box»: Το σχεδιαστικό πρόβλημα που διαλύει τα ρωσικά τανκς

Newsroom

Τα σημάδια που κατά καιρούς έχουν μαρτυρήσει πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πηγαίνει σύμφωνα με τα ρωσικά σχέδια είναι πολλά, ανάμεσα όμως σε αυτά είναι και τα αναποδογυρισμένα ρωσικά άρματα μάχης.

Eκτός όμως αυτού του σημαντικού προβλήματος, οι ειδικοί αναφέρουν πως οι εικόνες από το πεδίο μάχης δείχνουν ότι τα ρωσικά τανκς πάσχουν από ακόμα ένα πρόβλημα το οποίο εδώ και χρόνια ήταν γνωστό στους δυτικούς ως «φαινόμενο jack-in-the-box» (δηλαδή το παιδικό παιχνίδι με τον κλόουν που πετάγεται από ένα κουτί).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, το ελάττωμα σχετίζεται με τον τρόπο αποθήκευσης των πυρομαχικών. Αντίθετα, από τα σύγχρονα δυτικά άρματα μάχης, τα ρωσικά φέρουν πολλαπλές οβίδες στους πυργίσκους τους και αυτό τα καθιστά εξαιρετικά ευάλωτα καθώς ακόμη και ένα έμμεσο χτύπημα μπορεί να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση με συνέπεια να εκραγεί ολόκληρο το απόθεμα πυρομαχικών (έως και 40 οβίδες).

Το ωστικό κύμα που προκύπτει είναι πιθανό να είναι αρκετό για να ανατινάξει τον πυργίσκο του τανκ στο ύψος ενός διώροφου κτηρίου, όπως φαίνεται σε ένα πρόσφατο βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Σαμ Μπέντετ, σύμβουλος του Προγράμματος Ρωσικών Σπουδών στο «Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια» είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που βλέπουμε με τα ρωσικά τανκς είναι ένα σχεδιαστικό ελάττωμα».

Το σχεδιαστικό πρόβλημα εντόπισαν οι Δυτικοί κατά τη διάρκεια των πολέμων του Κόλπου κατά του Ιράκ το 1991 και το 2003, όταν μεγάλος αριθμός αρμάτων μάχης T-72 του ιρακινού στρατού, ρωσικής κατασκευής, είχε την ίδια μοίρα -πυργίσκοι εκτοξεύτηκαν μετά από χτυπήματα.

Η Ρωσία δεν πήρε το μάθημα από το Ιράκ και κατά συνέπεια πολλά από τα άρματα μάχης της στην Ουκρανία παρουσίαζαν παρόμοια σχεδιαστικά ελαττώματα.

Όταν η σειρά T-90, ο διάδοχος του T-72, μπήκε σε υπηρεσία το 1992, η θωράκισή της αναβαθμίστηκε, αλλά το σύστημα φόρτωσης πυραύλων παρέμεινε παρόμοιο με αυτό του προκατόχου της, αφήνοντάς το εξίσου ευάλωτο. Το T-80, ένα άλλο ρωσικό τανκ που χρησιμοποιείται στην εισβολή στην Ουκρανία, έχει παρόμοιο σύστημα φόρτωσης βλημάτων.

ειδήσεις τώραΡωσίαΟυκρανίατανκπόλεμος