Κόσμος|28.04.2022 21:00

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου ενώ ο Γκουτέρες βρίσκεται στην πόλη

Newsroom

Δύο εκρήξεις ακούστηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, το βράδυ της Πέμπτης. Το Reuters επικαλέστηκε αυτόπτες μάρτυρες που άκουσαν τις εκρήξεις και ανέφερε ότι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες περισσότερες λεπτομέρειες για το τι τις προκάλεσε. Το CNN ανέφερε επίσης ότι το προσωπικό του στο Κίεβο είχε παρατηρήσει δύο μεγάλες εκρήξεις ανατολικά του κέντρου της πόλης.

Το Kiev Independant αναφέρει σχετικά: Δύο δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Κιέβου. Καπνός υψώνεται πάνω από το κέντρο της πόλης. Οι εκρήξεις μπορεί να υποδηλώνουν είτε ότι ένας πύραυλος χτύπησε την πόλη, είτε ότι αναχαιτίστηκε από την αεράμυνα της Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι στην ουκρανική πρωτεύουσα βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ζελένσκι Μιχαήλο Ποντόλιακ, πρόκειται για χτύπημα με ρωσικούς πυραύλους, την ώρα που στην πρωτεύουσα τς Ουκρανίας βρίσκεται ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, επιβεβαίωσε σε ανάρτησή του στο Telegram δύο επιθέσεις σε μια από τις συνοικίες της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διαβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστεί δυνατή η εκκένωση του εργοστασίου χάλυβα στη Μαριούπολη, όπου έχουν βρει καταφύγιο στρατιώτες και άμαχοι.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε από το Κίεβο η απεσταλμένη του Open, Γεωργία Λαγού, λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ, σημειώθηκαν στην πόλη δύο ισχυρές εκρήξεις. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας και συγκεκριμένα στην περιοχή Σεβτσένκο. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές σημειώθηκε πυραυλική επίθεση ενώ στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις του στρατού, της πυροσβεστικής αλλά και ασθενοφόρα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν θύματα από την επίθεση. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι εκρήξεις ήταν εκκωφαντικές. Σύμφωνα με τους ίδιους, ένα σύννεφο καπνού υψώθηκε πάνω από την πυκνοκατοικημένη συνοικία του Κιέβου. Κάτοικοι της περιοχής που βρέθηκαν στο σημείο ανέφεραν ότι οι εκρήξεις υπήρξαν αρκετά ισχυρές.

ΡωσίαεκρήξειςπόλεμοςΟυκρανίαΚίεβοειδήσεις τώραΑντόνιο Γκουτέρες