Κόσμος|29.04.2022 11:40

Οι «χασάπηδες» της Μπούχα - Στο φως φωτογραφίες ρώσων στρατιωτών που κατηγορούνται για θηριωδίες

Newsroom

Αξιωματούχοι του ουκρανικού στρατού αποκάλυψαν ονόματα και φωτογραφίες Ρώσων στρατιωτών που κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Μπούχα στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα και τα πρόσωπα των ανδρών, δηλώνοντας: «Δέκα Ρώσοι χασάπηδες από την 64η ταξιαρχία ταυτοποιήθηκαν και ονομάστηκαν ύποπτοι για τη διάπραξη της σφαγής της Μπούχα. Αυτή η μονάδα έχει βραβευτεί για τις φρικαλεότητές της και επέστρεψε στο πεδίο της μάχης. Η δικαιοσύνη για τους εγκληματίες πολέμου είναι αναπόφευκτη».

Εικόνες φρίκης με δεκάδες πτώματα αμάχων που κείτονταν στους δρόμους, ορισμένα με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους, στην Μπούχα και σε άλλες πόλεις γύρω από το Κίεβο, συγκλόνισαν τον κόσμο. Στο φως ήρθαν και καταγγελίες για μαζικούς βιασμούς.

Προαγωγή και βράβευση για τους «χασάπηδες» της Μπούχα

Ο επικεφαλής της ρωσικής ταξιαρχίας που ονομάστηκε από τους Ουκρανούς «Χασάπηδες της Μπούχα» προήχθη από αντισυνταγματάρχης σε συνταγματάρχη την περασμένη εβδομάδα.

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Iryna Venediktova δήλωσε: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να φέρουμε τον καθένα από αυτούς ενώπιον της δικαιοσύνης». Η Γενική Εισαγγελία και το πρακτορείο ειδήσεων Slidstvo έψαξαν στο διαδίκτυο για τα προσωπικά στοιχεία των δέκα ανδρών. Ηλικίας μεταξύ 24 και 33 ετών, οι δεκανείς, οι λοχίες και οι οπλίτες της 64ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας πιστεύεται ότι πολεμούν τώρα στο Ντονμπάς.

Περισσότερα από 400 ακρωτηριασμένα, βασανισμένα και δολοφονημένα πτώματα ανακαλύφθηκαν στην Μπούχα λίγες ημέρες μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.

Την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής Azatbek Omurbekov προήχθη από αντισυνταγματάρχης σε συνταγματάρχη. Αυτό έγινε παρά το γεγονός ότι οι άνδρες του κατηγορούνται για ομαδικούς βιασμούς, βασανιστήρια και εκτελέσεις πολιτών. Αμέσως μετά την απονομή των τιμών, η μονάδα μετατέθηκε στο ανατολικό μέτωπο του Ντονμπάς, ένα από τα πιο επικίνδυνα της σύγκρουσης.
Θανατηφόρες μάχες λαμβάνουν χώρα καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας προσπαθούν να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα, τα οποία αποδεικνύουν αποφασιστική γραμμή άμυνας απέναντι στην ώθηση της Ρωσίας από τα ανατολικά.
Αναλυτές λένε ότι ο Πούτιν τους έστειλε σκόπιμα στις γραμμές του μετώπου για να τους εξαφανίσει. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορούσαν ποτέ να αναγκαστούν να καταθέσουν για τα φερόμενα ως εγκλήματα πολέμου.

Από την Μπούχα στο Ντονμπάς

Ο Πούτιν φέρεται να γνωρίζει ότι θα μπορούσαν μια μέρα να δικαστούν και να αποκαλύψουν το μέγεθος των φρικαλεοτήτων τους.
Η διεύθυνση πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε στις αρχές του μήνα ότι οι Ρώσοι διοικητές αρνούνται να εναλλάσσουν τις ταξιαρχίες τους και ότι η 64η βρίσκεται στο Μπέλγκοροντ της Δυτικής Ρωσίας έτοιμη για αναδιάταξη.
Στη συνέχεια, ο Πούτιν τους έστειλε στο μέτωπο μεταξύ Χάρκοβο και Ιζιούμ, όπου είχαν τοποθετηθεί Ουκρανοί μαχητές που αναζητούσαν εκδίκηση.

ρώσοι στρατιώτεςπόλεμοςΡωσίαεγκλήματα πολέμουΟυκρανία