Κόσμος|02.05.2022 19:07

Aκρωτηριασμένη δρομέας έβαλε στόχο 102 μαραθώνιους σε 102 μέρες και δεν σταματά εκεί

Newsroom

Η Τζάκι Χαντ-Μπροέρσμα από τη Νότια Αφρική μπορεί να έχει υποστεί ακρωτηριασμό αλλά τρέχει με όλη της τη δύναμη και έχει έναν καλό λόγο που το κάνει αυτό: προσπαθεί να ολοκληρώσει τουλάχιστον 102 μαραθωνίους σε 102 ημέρες.

Η θαρραλέα γυναίκα έχοντας φτάσει στα δύο τρίτα προς τον στόχο της να σημειώσει νέο παγκόσμιο ρεκόρ συνεχόμενων μαραθώνιων, δημοσίευσε κάτι στο Twitter που έκανε τον κόσμο να (παρα)μιλάει.

«Το πρώτο πράγμα που έκανα μετά το τρέξιμο σήμερα ήταν να βγάλω το πόδι μου. Ένιωσα τόσο καλά», έγραψε στο Twitter. «Ο 69ος Μαραθώνιος τελείωσε. Απομένουν ακόμη 31».

Από τότε συνεχίζει να διανύει χιλιόμετρα - καλύπτοντας την απόσταση του κλασσικού μαραθωνίου (42,2 χιλιόμετρα) με βροχές και καταιγίδες, περιστασιακά σε διάδρομο αλλά κυρίως σε δρόμους και μονοπάτια κοντά στο σπίτι της στο Γκίλμπερτ της Αριζόνα.

Σε αντίθεση με τους άλλους 30.000 που συμμετείχαν στην ιστορική διαδρομή, η 46χρονη είχε τρέξει έναν μαραθώνιο και την προηγούμενη μέρα. Με κάποιο τρόπο, έπρεπε να «επαναφορτίσει» σώμα και ψυχή για να τρέξει ξανά την επόμενη μέρα. Και άλλον ένα την αμέσως επόμενη. Και οκτώ ακόμη σε ισάριθμες μέρες.

«Συμφιλιώνεσαι με τον πόνο», είπε σε συνέντευξή της στο Associated Press. «Νομίζω ότι το όριο του πόνου μου είναι πιθανώς αρκετά υψηλό αυτή τη στιγμή. Είναι ένα βήμα τη φορά».

Η Βοστώνη είναι ο μόνος πιστοποιημένος μαραθώνιος που περιλαμβάνεται στο εγχείρημά της. Οι υπόλοιπες διαδρομές γίνονται κοντά στο σπίτι της ή σε εσωτερικό χώρο σε διάδρομο - μια μονότονη μηχανή που πολλοί δρομείς αποκαλούν χλευαστικά «dreadmill» (σ.σ διάδρομος του τρόμου, αντί για treadmill που σημαίνει διάδρομος γυμναστικής).

«Το τρέξιμο άλλαξε πραγματικά τη ζωή μου», λέει η 46χρονη. «Με βοήθησε να αποδεχτώ τον εαυτό μου ως ακρωτηριασμένο άτομο. Μου έδωσε μια αίσθηση ελευθερίας. Ερωτεύτηκα τη διαδικασία να σπρώχνω το σώμα μου περισσότερο για να δω τι μπορώ να κάνω».

Σε μια πρόσφατη εξόρμηση, η 46χρονη - η οποία κάνει κατά μέσο όρο λίγο περισσότερες από πέντε ώρες ανά μαραθώνιο - ένιωσε κοντά στην κατάρρευση στα 24 χιλιόμετρα και ξέσπασε σε κλάματα. Ξαφνικά ολόκληρη η προσπάθειά της κινδύνευε να πάει στράφι.

Αυτή την εβδομάδα, μετά την καταγραφή του μαραθωνίου Νο. 85, πολλοί διαδικτυακοί της «φίλοι» έσπευσαν να την επικροτήσουν.

«Φαίνεται να τρως μαραθώνιους για πρωινό», έγραψε ένα άτομο στο Twitter. «Σε τόσο ζοφερούς καιρούς, σε ευχαριστώ που αποτελείς πηγή έμπνευσης», σχολίασε ένας άλλος.

ειδήσεις τώραακρωτηριασμόςδρομέαςΝότια Αφρικήμαραθώνιος