Κόσμος|02.05.2022 22:18

Αστροναύτης αποκαλύπτει από το διάστημα: «Ανησυχητική η θέα της Γης»

Newsroom

Ο Γάλλος αστροναύτης Τόμας Πεσκέ έχει περάσει έξι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και το να βλέπει τη Γη από μακριά ήταν φυσικά εντυπωσιακό, αλλά ταυτοχρόνως ανησυχητικό. Οι μεγάλες περίοδοι... με τα πόδια του μακριά από το έδαφος του έδωσαν μια μοναδική οπτική για τον πλανήτη μας.

Για παράδειγμα, ο λογαριασμός του στο Instagram ξεχειλίζει από όμορφες εικόνες της «γαλάζιας σφαίρας που αποκαλούμε σπίτι μας». Αλλά η ομορφιά αυτή είναι αμαυρωμένη... Ο Πεσκέ λέει χαρακτηριστικά ότι ακόμη και από το διάστημα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ορατές.

Όπως μάλιστα τονίζει, σε συνέντευξή του στο CNN, από την προηγούμενη επίσκεψή του στο διάστημα, το 2016, οι συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας έχουν γίνει ακόμη πιο εμφανείς, με τους παγετώνες να υποχωρούν ορατά καθώς και την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η περιβαλλοντική ανησυχία τον παρακίνησε να γίνει πρεσβευτής καλής θέλησης του Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Ως αστροναύτης στον ISS υποστήριξε την έρευνα του FAO για τη γεωργική καινοτομία και τις μεθόδους παραγωγής τροφίμων. Οι περιορισμένοι πόροι στο διάστημα παρέχουν την ευκαιρία να μοντελοποιηθεί η ανθρώπινη συμπεριφορά σε έναν πλανήτη με μειωμένους πόρους και ο Πεσκέ θέλει να δείξει ότι υπάρχουν όντως ομοιότητες μεταξύ της ζωής σε ένα διαστημόπλοιο και της ζωής στη Γη.

Πώς φαίνεται η Γη από εκεί ψηλά;

«Όταν κοιτάζεις τη Γη από τον διαστημικό σταθμό, είναι απολύτως μαγευτικό. Δεν είσαι τόσο μακριά, οπότε έχεις ακόμα μια σχετικά κοντινή θέα. Αλλά μπορείς να δεις την καμπυλότητα και την ατμόσφαιρα. Λάμπει με μπλε χρώμα. Είναι απολύτως εκπληκτικό την πρώτη φορά που το βλέπεις. Είναι το πιο όμορφο τοπίο που θα μπορούσατε να φανταστείτε.

Όταν βρίσκεστε στη Γη, αισθάνεστε ότι τα πάντα είναι τόσο απέραντα, τα πάντα είναι ατελείωτα. Δυσκολεύεσαι να καταλάβεις πόσο περιορισμένοι είμαστε. Στη συνέχεια, όταν κάνεις ένα βήμα πίσω και βλέπεις τη Γη στο σύνολό της, καταλαβαίνεις ξαφνικά ότι ζούμε σε μια όαση μέσα στο σύμπαν. Γύρω μας δεν υπάρχει τίποτα, καμία ζωή, μαυρίλα, κενό, απολύτως τίποτα -εκτός από αυτή τη γαλάζια σφαίρα με όλα όσα χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε την ανθρώπινη ζωή και τη ζωή γενικότερα, η οποία είναι απολύτως εύθραυστη.

 

Σε κάνει να θέλεις να αγαπάς τη Γη και να την προστατεύεις, όσο περισσότερο τη βλέπεις από το διάστημα» αναφέρει ο Γάλλος αστροναύτης.

Οι πραγματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που είναι ορατές από το διάστημα

«Μπορείτε να δείτε πολλές από τις συνέπειες των ανθρώπινων δραστηριοτήτων από το διάστημα. Κάποιες από αυτές προέρχονται από την κλιματική αλλαγή και κάποιες από αυτές είναι απλή ρύπανση, π.χ. ρύπανση των ποταμών, ρύπανση του αέρα.

Η πιο οπτικά ορατή επίπτωση είναι η υποχώρηση των παγετώνων χρόνο με τον χρόνο και αποστολή με την αποστολή.

Αλλά αυτό που μπορείτε επίσης να δείτε είναι ακραία καιρικά φαινόμενα. Γίνονται όλο και πιο ισχυρά. Η πρώτη μου αποστολή ήταν το 2016-2017 και η δεύτερη αποστολή μου ήταν πέντε χρόνια αργότερα, το 2021. Μπορούσα να δω μια καθαρή αύξηση της συχνότητας και της ισχύος των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι τυφώνες ή οι πυρκαγιές».

Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας αστροναύτης;

«Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε από το διάστημα για να βοηθήσετε τον πλανήτη. Πρώτα απ' όλα, ως διαστημική υπηρεσία, διαθέτουμε δορυφόρους που μπορούν να παρατηρούν τη Γη και να μετρούν μεταβλητές όπως το ύψος των κυμάτων, τη θερμοκρασία της θάλασσας, την υποχώρηση των πάγων.

Μπορούμε όμως να πάμε και λίγο πιο βαθιά. Έχουμε πειράματα που αποσκοπούν στην προστασία του πλανήτη -για παράδειγμα, πειράματα σχετικά με τα υγρά. Τα ρευστά σε τροχιά συμπεριφέρονται διαφορετικά, οπότε η έρευνά μας προσπαθεί να κατανοήσει την κίνηση του μάγματος και της λάβας στο εσωτερικό του πλανήτη και την κίνηση των κυμάτων στον ωκεανό. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε ορισμένα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν το περιβάλλον μας.

 

Κρίσιμο είναι να διαχειριστούμε τους περιορισμένους πόρους που διαθέτουμε στον διαστημικό σταθμό. Έχουμε περιορισμένη ατμόσφαιρα, περιορισμένο νερό, περιορισμένη τροφή. Και έτσι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα πάντα στον διαστημικό σταθμό μας δίνει τεχνικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε στη Γη, επειδή η κατάσταση είναι κάπως όμοια. Νομίζω ότι οι άνθρωποι στη Γη μπορούν να μάθουν πολλά για το πώς η διαστημική τεχνολογία αντιμετωπίζει το νερό, πώς ανακυκλώνουμε το νερό, πώς ανακυκλώνουμε το οξυγόνο του αέρα».

«Αν μπορέσουμε να κάνουμε έναν διαστημικό σταθμό να πετάξει, τότε μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη»

«Αν βάλουμε τους εαυτούς μας στον σωστό δρόμο, δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορούμε να κάνουμε. Κατασκευάσαμε αυτή την απίστευτη εγκατάσταση στο διάστημα για καλούς λόγους. Τη χρησιμοποιούμε καθημερινά, σε ειρηνική συνεργασία μεταξύ χωρών που δεν είχαν πάντα φιλικές σχέσεις. Έτσι, αν μπορέσουμε να μεταφέρουμε αυτό το μοντέλο στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον στη Γη, νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε.

 

Είμαστε αρκετά δημιουργικοί, έχουμε την τεχνολογία και τη θέληση. Είμαι λοιπόν αισιόδοξος για το μέλλον. Αν μπορέσουμε να κάνουμε έναν διαστημικό σταθμό να πετάξει, τότε μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη» καταλήγει ο αστροναύτης.

προστασία περιβάλλοντοςπεριβάλλονδιάστημαειδήσεις τώρααστροναύτηςΔιεθνής Διαστημικός Σταθμός