Κόσμος|29.04.2022 21:02

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΕΕ εντείνει τις προετοιμασίες για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Πώς θα υλοποιηθεί και τι συνεπάγεται για την τιμή του

Newsroom

Ήδη από την επόμενη εβδομάδα είναι πιθανό οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εντείνουν τις διαδικασίες για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, επισφραγίζοντας ένα μέτρο που έχει αναβληθεί εδώ και καιρό και έχει διχάσει τα μέλη της Ένωσης σχετικά με τις κυρώσεις για τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου. 

Χρειάστηκαν εβδομάδες για να συμφωνήσουν οι χώρες της Ε.Ε. στο πλαίσιο του μέτρου και οι εντατικές συνομιλίες θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέσει μια οριστικοποιημένη πρόταση για να την εγκρίνουν οι πρεσβευτές της οι οποίοι θα θα συναντηθούν την Τετάρτη και αναμένεται να δώσουν την τελική τους έγκριση μέχρι το τέλος της εβδομάδας. 

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι μίλησαν στους New York Times, σε καθεστώς ανωνυμίας, μην έχοντας εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημοσίως για την πρόοδο των ευαίσθητων συνομιλιών.

Οι υπόλοιπες κυρώσεις που βρίσκονται στο τραπέζι

Το εμπάργκο πετρελαίου θα είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο νέο βήμα στο έκτο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης κυρώσεις κατά της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, της Sberbank, η οποία μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει, καθώς και πρόσθετα μέτρα κατά υψηλόβαθμων Ρώσων, αναφέρουν οι αξιωματούχοι.

Εκτός από ένα απίθανο αίτημα της τελευταίας στιγμής από την Ουγγαρία,, η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς να απαιτηθεί συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. - αποφεύγοντας τη χρονοβόρα προσπάθεια να βρεθούν στις Βρυξέλλες και οι 27 αρχηγοί κρατών.

Οι συνέπειες από ένα πιθανό εμπάργκο

Το εμπάργκο είναι πιθανό να επηρεάσει το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια πιο γρήγορα από το πετρέλαιο που έρχεται με αγωγούς, κάτι που θα μπορούσε να διαρκέσει μερικούς μήνες. Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, είναι πιθανό ότι η ΕΕ θα επιτρέψει στα μέλη της να τερματίσουν τις υφιστάμενες συμβάσεις με τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, όπως έκανε με την απαγόρευση του άνθρακα, για την οποία δόθηκε προθεσμία τεσσάρων μηνών για να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή.

Η θέση της Γερμανίας ήταν κρίσιμη για την οριστικοποίηση του νέου μέτρου καθώς ο οικονομικός ηγέτης της Γηραιάς Ηπείρου, εισήγαγε περίπου το ένα τρίτο του πετρελαίου της από τη Ρωσία κατά τη στιγμή της εισβολής στην Ουκρανία, ωστόσο ο υπουργός Ενέργειας της, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Γερμανία κατάφερε να μειώσει το ποσοστό αυτό σε μόλις 12% τις τελευταίες εβδομάδες, καθιστώντας ένα πλήρες εμπάργκο «διαχειρίσιμο».

"Το πρόβλημα που φαινόταν πολύ μεγάλο για τη Γερμανία μόλις πριν από μερικές εβδομάδες έχει γίνει πολύ μικρότερο", δήλωσε  χαρακτηριστικά ο κ. Χάμπεκ στα Μέσα Ενημέρωσης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαρσοβία την Τρίτη προσθέτοντας ότι «η Γερμανία έχει φτάσει πολύ, πολύ κοντά στην ανεξαρτησία από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου», χωρίς όμως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για το πώς κατάφερε να το πετύχει αυτό τόσο γρήγορα.

Φόβοι για αύξηση της τιμής στο πετρέλαιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ευρώπης, παρέχοντας περίπου το ένα τέταρτο των ετήσιων αναγκών του της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020,  κάτι το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ των συνολικών εξαγωγών της Ρωσίας. Καθώς το πετρελαϊκό εμπάργκο εφαρμόζεται σταδιακά, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το μπλοκ θα προσπαθήσει να καλύψει το έλλειμμα αυξάνοντας τις εισαγωγές από άλλες πηγές, όπως οι χώρες του Περσικού Κόλπου, η Νιγηρία, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν.

Το εμπάργκο, ακόμη και αν αμβλυνθεί από μια περίοδο σταδιακής εφαρμογής που θα διαρκέσει μήνες, είναι πιθανό να ασκήσει πιέσεις στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, επιτείνοντας το ήδη υψηλό ενεργειακό κόστος σε όλο τον κόσμο. Μια ιδέα για τη μείωση του αντίκτυπου, που διατυπώθηκε από την Τζάνετ Γέλεν, την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα, ήταν η επιβολή δασμών ή ενός ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο αντί για άμεσο εμπάργκο. Ωστόσο, αυτό δε βρήκε απήχηση στους Ευρωπαίους, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ευρωπαϊκή Ένωσηκυρώσειςπετρέλαιοειδήσεις τώραπόλεμοςεμπάργκοΟυκρανίαΡωσία