Κόσμος|30.04.2022 09:44

Πόλεμος Ουκρανία: Συγχωνεύουν τις μονάδες τους οι Ρώσοι με φόντο τις στρατιωτικές αποτυχίες – Αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Η Ρωσία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συγχώνευση διαφορετικών στρατιωτικών μονάδων που συμμετείχαν στις αποτυχημένες επιχειρήσεις προώθησης των ρωσικών δυνάμεων στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, σύμφωνα με μία σημερινή βρετανική στρατιωτική ενημέρωση, μέσω μιας ανάρτησης στο Twitter.

Προβλήματα συντονισμού για τις ρωσικές δυνάμεις

«Τα προβλήματα συντονισμού των ρωσικών δυνάμεων σε τακτικό επίπεδο παραμένουν. Μία έλλειψη αποτελεσματικής μαχητικής ικανότητας στο επίπεδο συντονισμού μεταξύ των στρατιωτικών μονάδων, αλλά και η ανεπαρκής αεροπορική υποστήριξη έχουν καταστήσει τη Ρωσία μη ικανή να διαχειριστεί την ισχύ πυρός που διαθέτει, παρά τις βελτιώσεις σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε η σχετική ανάρτηση στο Twitter.

«Η Ρωσία ελπίζει ότι θα επιλύσει τα προβλήματα που καθυστέρησαν προηγούμενα την εισβολή της στην Ουκρανία, μέσω της γεωγραφικής επικέντρωσης της μαχητικής ικανότητάς της, της συντόμευσης των γραμμών ανεφοδιασμού, αλλά και της απλοποίησης της διοίκησης και του ελέγχου των πολεμικών επιχειρήσεων», όπως περιέγραψε η ίδια ανάρτηση.

Ρώσοι ειδικοί στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Στο μεταξύ, οι ρωσικές αρχές προχώρησαν στην αποστολή ειδικών, στο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια που βρίσκεται στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπως ανέφερε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Ουκρανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν την ΙΑΕΑ σχετικά με τον αναφερόμενο πυρηνικό σταθμό που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, αλλά λειτουργεί ακόμη με προσωπικό από την Ουκρανία, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι. Το ουκρανικό προσωπικό εργάζεται «κάτω από απίστευτη πίεση», ανέφερε η ανακοίνωση που επικαλέστηκε Ουκρανούς αξιωματούχους.

Η Ουκρανία ανέφερε ότι οκτώ εκπρόσωποι της Rosenergoatom που είναι θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρίας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, έχουν αποσταλεί στον αναφερόμενο πυρηνικό σταθμό.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό στις 4 Μαρτίου και ο Γκρόσι έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία του, σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων.

Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν προηγούμενα καταλάβει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Τσερνόμπιλ, αλλά αποχώρησαν στα τέλη Μαρτίου. Μετά την αποχώρησή τους, υπήρξαν αναφορές ότι Ρώσοι στρατιώτες είναι ενδεχόμενο να προσβλήθηκαν από ραδιενέργεια στην περιοχή. Η επικοινωνία με τον πυρηνικό σταθμό στο Τσερνόμπιλ είχε διακοπεί για περίπου δύο μήνες.

Στο μεταξύ, τεχνικοί αναβάθμισαν συστήματα επιτήρησης και σταδιακά αποκατέστησαν την εξ αποστάσεως μετάδοση δεδομένων, για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό.

Ζελένσκι: Βρήκαμε ομαδικό τάφο με 900 νεκρούς στο Κίεβο

Παράλληλα με τις συγκρούσεις στο πεδίο, Ουκρανία και Ρωσία ανταλλάσσουν μηνύματα και σε διπλωματικό επίπεδο, με τη σύγκρουση να μαίνεται με αμείωτη ένταση. Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανέφερε πως εντοπίστηκαν κι άλλοι ομαδικοί τάφοι στα περίχωρα του Κιέβου προειδοποιώντας παράλληλα για το ενδεχόμενο κατάρρευσης των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Μόσχα. Όλα αυτά την ώρα που ο Σεργκέι Λαβρόφ διαμήνυσε πως η Δύση δεν θέλει πολιτική λύση στη σύγκρουση, γι αυτό και εξοπλίζει την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ισχυρίστηκε πως εντοπίστηκε ομαδικός τάφος με 900 νεκρούς στο Κίεβο, και ανέφερε πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα να σταματήσουν, λόγω της οργής του κόσμου για τις φρικαλεότητες που, όπως είπε, διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine.

«Ο κόσμος (οι Ουκρανοί) θέλουν να τους σκοτώσουν (τους Ρώσους). Όταν υπάρχει αυτού του είδους η στάση, είναι δύσκολο να συζητά κανείς», μετέδωσε το Interfax επικαλούμενο δήλωσή του σε Πολωνούς δημοσιογράφους.

Εξάλλου, κατά το νυχτερινό του διάγγελμα, ο Ζελένσκι συνέχισε να παρέχει επιχειρησιακή ενημέρωση σχετικά με τις προόδους της Ρωσίας, περιγράφοντας την πόλη της Μαριούπολης ως «ρωσικό στρατόπεδο συγκέντρωσης εν μέσω ερειπίων».

«Η πόλη, η οποία ήταν μία από τις πιο ανεπτυγμένες στην περιοχή, είναι απλώς ένα ρωσικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στη μέση ερειπίων. Και η τάξη των κατακτητών σε αυτό το τμήμα της Μαριούπολης που δυστυχώς εξακολουθούν να ελέγχουν διαφέρει ελάχιστα από ό,τι έκαναν οι Ναζί στα κατεχόμενα εδάφη της Ανατολικής Ευρώπης», ισχυρίστηκε και συνέχισε:

«Αλλά τα ρωσικά στρατεύματα καταφέρνουν να είναι ακόμα πιο κυνικά από τους Ναζί πριν από 80 χρόνια. Τότε, οι εισβολείς δεν έλεγαν ότι οι κάτοικοι της Μαριούπολης και οι υπερασπιστές της πόλης ήταν αυτοί που βομβάρδιζαν και σκότωναν τους εαυτούς τους. Η κατάσταση στην περιοχή του Χαρκόβου είναι δύσκολη. Αλλά ο στρατός μας, οι μυστικές υπηρεσίες μας, έχουν σημαντικές τακτικές επιτυχίες».

«Στο Ντονμπάς, οι κατακτητές κάνουν τα πάντα για να καταστρέψουν κάθε ζωή σε αυτή την περιοχή. Οι συνεχείς βάναυσοι βομβαρδισμοί, τα συνεχή ρωσικά πλήγματα σε υποδομές και κατοικημένες περιοχές δείχνουν ότι η Ρωσία θέλει να κάνει την περιοχή αυτή ακατοίκητη», ανέφερε εξάλλου.

Λαβρόφ: Φταίει η Δύση για το αδιέξοδο

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατηγόρησε τη Δύση - και το ΝΑΤΟ ειδικότερα - ότι στέκεται εμπόδιο στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται πραγματικά να επιλυθεί η ουκρανική κρίση, τότε θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν στάση και να σταματήσουν να προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα και πολεμοφόδια, υποστήριξε ο Λαβρόφ στη συνέντευξη, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από περιοχές της Ουκρανίας όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες και έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο στη Ρωσία. Ανάμεσα τους είναι περίπου 120.000 ξένοι υπήκοοι που απομακρύνθηκαν από τις αυτοανακηρυχθείσες Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, σημείωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας αποτελεί μέρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες είναι «δύσκολες», είπε επίσης ο Λαβρόφ.

«Στην παρούσα φάση, η ρωσική και η ουκρανική αντιπροσωπεία συζητούν σε καθημερινή βάση μέσω τηλεδιασκέψεων ένα προσχέδιο για μια συνθήκη», είπε ο Λαβρόφ στη συνέντευξή του στο Xinhua, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στη Δύση έχουν επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Έχουν παγώσει περίπου τα μισά αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας, πλήττοντας σφοδρά τη ρωσική οικονομία και οδηγώντας τη Μόσχα στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των δύο χωρών δεν έχουν πραγματοποιήσει απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες από τα τέλη Μαρτίου και το κλίμα έχει επιδεινωθεί μετά τις καταγγελίες της Ουκρανίας ότι ο ρωσικός στρατός διέπραξε θηριωδίες, κατά την απόσυρσή του από περιοχές κοντά στο Κίεβο. Η Μόσχα έχει απορρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η Ρωσία χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» την εισβολή στη γειτονική της χώρα, με στόχο την «αποστρατιωτικοποίηση» και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Στον αντίποδα, η Ουκρανία και Δύση κατηγορούν τη Ρωσία ότι ξεκίνησε έναν απρόκλητο πόλεμο.