Κόσμος|30.04.2022 12:16

Πόλεμος Ουκρανία: Γιατί βάλτωσε η προέλαση των Ρώσων στο Ντονμπάς – Οι αμερικανικές εκτιμήσεις

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
AP photo
AP photo
AP photo
AP photo
AP photo
AP photo
AP photo
AP photo
AP photo
AP photo

Οι ουκρανικές δίνουν μάχη για να συγκρατήσουν τη ρωσική προέλαση στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας, όπου το Κρεμλίνο επιδιώκει να καταλάβει τη βιομηχανική περιοχή Ντονμπάς της χώρας, και ένας ανώτερος αξιωματούχος της υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ που επικαλείται το Associated Press, ανέφερε ότι η επίθεση της Μόσχας προχωρά πολύ πιο αργά από ό,τι είχε προγραμματιστεί.

Αμερικανικές εκτιμήσεις: Βάλτωσε η προέλαση των Ρώσων στο Ντονμπάς

Ενώ πυρά πυροβολικού, σειρήνες και εκρήξεις ακούγονταν την Παρασκευή σε ορισμένες πόλεις, τα Ηνωμένα Έθνη προσπάθησαν να μεσολαβήσουν για την εκκένωση των αμάχων από τα ερείπια της Μαριούπολης, όπου ο δήμαρχος δήλωσε ότι η κατάσταση μέσα στο εργοστάσιο χάλυβα που έχει γίνει το τελευταίο προπύργιο της νότιας πόλης είναι τρομερή. Οι πολίτες «ικετεύουν να σωθούν», δήλωσε ο δήμαρχος Vadym Boichenko.

Η απόκτηση πλήρους εικόνας από την εξελισσόμενη μάχη στα ανατολικά ήταν δύσκολη, επειδή οι αεροπορικές επιδρομές και οι πυρά πυροβολικού έχουν καταστήσει εξαιρετικά επικίνδυνη την κίνηση των δημοσιογράφων. Τόσο η Ουκρανία όσο και οι υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αντάρτες που πολεμούν στα ανατολικά έχουν επίσης εισαγάγει αυστηρούς περιορισμούς για τα ρεπορτάζ από τη ζώνη μάχης, μεταδίδει το AP.

Αλλά μέχρι στιγμής, τα στρατεύματα της Ρωσίας και οι δυνάμεις των αυτονομιστών φαίνεται να έχουν σημειώσει μόνο μικρά κέρδη στο Ντονμπάς κατά τον μήνα που πέρασε από τότε που η Μόσχα δήλωσε ότι θα επικεντρώσει τη στρατιωτική της δύναμη στην ανατολική Ουκρανία.

Εν μέρει λόγω της επιμονής της ουκρανικής αντίστασης, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι Ρώσοι είναι «τουλάχιστον αρκετές ημέρες πίσω από εκεί που ήθελαν να είναι» καθώς προσπαθούν να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα στα ανατολικά, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να κινηθούν βόρεια από την βομβαρδισμένη πόλη της Μαριούπολης, ώστε να μπορέσουν να προελάσουν κατά των ουκρανικών δυνάμεων από τα νότια, η πρόοδός τους ήταν «αργή και άνιση και σίγουρα όχι αποφασιστική», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Συγχωνεύσεις στρατιωτικών μονάδων

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας προσέφερε μια παρόμοια εκτίμηση, λέγοντας ότι πιστεύει ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία πιθανόν να υποφέρουν από «εξασθενημένο ηθικό», μαζί με την έλλειψη δεξιοτήτων σε επίπεδο μονάδας και «ασυνεπή αεροπορική υποστήριξη».

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν «αναγκαστεί να συγχωνεύσουν και να επανατοποθετήσουν εξαντλημένες και ανομοιογενείς μονάδες από τις αποτυχημένες προωθήσεις στη βορειοανατολική Ουκρανία», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο σε ένα tweet το Σάββατο στο πλαίσιο μιας καθημερινής έκθεσης για τον πόλεμο. Δεν ανέφερε σε ποια βάση έκανε την αξιολόγηση.

Τελειώνει ο χρόνος για τους υπερασπιστές της Μαριούπολης

Στη Μαριούπολη, περίπου 100.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί με ελάχιστα τρόφιμα, νερό ή φάρμακα. Υπολογίζεται ότι 2.000 Ουκρανοί υπερασπιστές και 1.000 άμαχοι είχαν καταφύγει στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal. Το χαλυβουργείο σοβιετικής εποχής διαθέτει ένα τεράστιο υπόγειο δίκτυο καταφυγίων ικανό να αντέξει σε αεροπορικές επιδρομές. Όμως η κατάσταση έγινε πιο δύσκολη μετά τη ρίψη "bunker busters" και άλλων βομβών από τους Ρώσους.

«Οι ντόπιοι που καταφέρνουν να φύγουν από τη Μαριούπολη λένε ότι είναι κόλαση, αλλά όταν φεύγουν από αυτό το φρούριο, λένε ότι είναι χειρότερα», δήλωσε ο δήμαρχος. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Farhan Haq δήλωσε ότι ο οργανισμός διαπραγματεύεται με τις αρχές της Μόσχας και του Κιέβου για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ασφαλή διέλευση.

Την ίδια ώρα, το πρωί του Σαββάτου, οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας εντόπισαν ένα ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος πάνω από την περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας και σε μια προσπάθεια να απωθήσουν το αεροσκάφος, δύο οβίδες έπεσαν σε ένα χωριό, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Αλεξάντερ Μπογκομάζ. Κανείς δεν τραυματίστηκε από τις εκρήξεις, αλλά ένας τερματικός σταθμός πετρελαίου υπέστη κάποιες ζημιές, δήλωσε ο Μπογκομάζ.

Νεκρός πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, ένας πρώην Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε ενώ πολεμούσε στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων, δήλωσε η οικογένειά του, σε αυτό που θα ήταν ο πρώτος γνωστός θάνατος Αμερικανού σε μάχη στον πόλεμο. Οι ΗΠΑ δεν επιβεβαίωσαν την αναφορά.

Επιπρόσθετα, οι ουκρανικές δυνάμεις καταδιώκουν άτομα που κατηγορούνται ότι βοηθούν τα ρωσικά στρατεύματα. Μόνο στην περιοχή του Χάρκοβο, σχεδόν 400 έχουν συλληφθεί βάσει νόμων κατά της συνεργασίας που θεσπίστηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου.

ΜαριούποληπόλεμοςΟΗΕειδήσεις τώραΡωσίαΟυκρανία