Κόσμος|04.05.2022 17:01

Τουρκικά ΜΜΕ: Έκαναν κλαμπ ρωμαϊκό ναό της Αθηνάς στην Αττάλεια

Μαρία Ζαχαράκη

Το άνοιγμα ενός κλαμπ στα ερείπια του ναού της Αθηνάς (σ.σ. εννοεί του Απόλλωνα) στην Αττάλεια της Τουρκίας στηλιτεύει με το πρωτοσέλιδό της, την Τετάρτη, 4 Μαΐου, η εφημερίδα «Χουριέτ», κάνοντας λόγο για βανδαλισμό του μνημείου.

Το μπαρ με την ονομασία  ‘Απόλλων’ άνοιξε τη Δευτέρα 2 Μαΐου στην περιοχή της αρχαίας πόλης Σίδη και ως είσοδο χρησιμοποιήθηκε μία από τις μαρμάρινες πύλες του ναού, όπου τοποθετήθηκαν ξύλινα κιγκλιδώματα. Επιπλέον, στρώθηκε ένα κόκκινο χαλί μήκους 10 μέτρων μπροστά από την ιστορική πύλη, που τώρα χρησιμοποιείται ως είσοδος του κλαμπ, ώστε οι πελάτες να μην δυσκολεύονται να περπατήσουν πάνω στο χώμα, ενώ τοποθετήθηκε και μια συσκευή ακτίνων Χ, όπως επίσης και γραφεία υποδοχής πελατών. Επιπλέον, όλος ο χώρος της εισόδου φωτίστηκε με ειδικά εφέ για να είναι ορατός.

Ο χώρος για τους επισκέπτες διαχωρίστηκε με σιδερένιες πλάκες, ωστόσο πολλοί τουρίστες που ήρθαν στην περιοχή για το ναό, νομίζοντας ότι ο φωταγωγημένος χώρος είναι η είσοδος στο μουσείο, διαπίστωσαν εκ των υστέρων ότι μπήκαν στο κλαμπ. Μάλιστα, το προσωπικό ασφαλείας στην είσοδο του κλαμπ δήλωσε ότι η περιοχή είναι ιδιωτική επιχείρηση και έδιωξαν τους τουρίστες από την περιοχή.

Έκαναν το τεράστιο μνημείο να φαντάζει σαν περίπτερο

Εμπειρογνώμονες, που συμμετείχαν στις ανασκαφές στην περιοχή, αλλά δεν ήθελαν να κατονομαστούν, είπαν στη Χουριέτ: «Πρόκειται για ιδιωτική ιδιοκτησία, αλλά υπήρχε μόνο ένα εστιατόριο εκεί πριν. Η είσοδος του εστιατορίου ήταν στο πίσω μέρος. Όταν όμως έγινε η διαμόρφωση του χώρου για νυχτερινό κέντρο, μετέφεραν την πόρτα του χώρου μπροστά χωρίς καμία άδεια. Προειδοποιήσαμε πολλές φορές τον επιχειρηματία, αλλά κανείς δεν μας έδωσε σημασία και δυστυχώς προέκυψε αυτή η εικόνα. Δεν είναι μόνο η πόρτα το πρόβλημα εδώ. Ο φωτισμός και ο δυνατός θόρυβος έχουν επίσης αρνητική επίδραση στο μνημείο. Είναι επίσης πολύ κακή εικόνα. Έκαναν το τεράστιο μνημείο να φαντάζει σαν περίπτερο. 

Ο υπεύθυνος της διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού της νομαρχίας της Αττάλειας, Τζαντεμίρ Ζόρογλου, υπέβαλε μήνυση εναντίον των υπευθύνων. Δηλώνοντας ότι μια τέτοια εικόνα δεν μπορεί να επιτραπεί, ο Ζόρογλου είπε, «Είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες να ανοίξει αυτή η πύλη και κατά το παρελθόν, αλλά οι συνάδελφοί μας το απέτρεψαν. Επιδόθηκε προειδοποίηση την ημέρα που άνοιξε η επιχείρηση, αλλά δυστυχώς, άνοιξαν ξανά την πόρτα αργότερα το βράδυ. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Ο διευθυντής του μουσείου, Οζάι Οζγκιούρ, δήλωσε: «Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις μας, χρησιμοποίησαν την περιοχή όπου βρίσκεται ο ναός της Αθηνάς. Αμέσως στείλαμε έναν φίλο αρχαιολόγο στην περιοχή. Παράλληλα, ενημερώσαμε την αστυνομία. Αυτό που έχει γίνει είναι εντελώς παράνομο. Δε θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά αυτή την πόρτα να χρησιμοποιηθεί έτσι», είπε.

ειδήσεις τώραβανδαλισμόςκλαμπΑττάλειαναόςΤουρκία