Κόσμος|04.05.2022 22:50

Πόλεμος στην Ουκρανία: H Μόσχα θα ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους στο Αζοφστάλ υποστηρίζει ο ρωσικός στρατός - Το σχέδιο που ανακοινώθηκε

Newsroom

Λίγες ώρες μετά τα όσα δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης για τις μάχες που μαίνονται στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ αλλά και τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Νταβίντ Αραχάμια για πλήρη κατάληψη από τη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση αμάχων για τις επόμενες τρεις ημέρες. 

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Sky News, o ρωσικός στρατός αναφέρει ότι οι διάδρομοι θα είναι ανοιχτοί από τις 5 Μαΐου έως τις 7 Μαΐου, από τις 8 π.μ. έως τις 6 μ.μ. τοπική ώρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι ρωσικές δυνάμεις θα σταματήσουν κάθε στρατιωτική δραστηριότητα και θα αποσύρουν τις μονάδες σε ασφαλή απόσταση, αναφέρεται. 

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να βοηθήσει να «σωθούν» οι τραυματίες που βρίσκονται στον χώρο της χαλυβουργίας Azovstal, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις. «Η ζωή των ανθρώπων που παραμένουν εκεί κάτω κινδυνεύει. Ζητούμε τη βοήθειά σας για να τους σώσουμε», δήλωσε ο Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Ουκρανού προέδρου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Γκουτέρες.

Σύμφωνα με το Κίεβο, εκατοντάδες στρατιώτες και άμαχοι, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, βρίσκονται στις υπόγειες στοές των εγκαταστάσεων αυτών. Ο ΟΗΕ συμμετείχε ήδη την Κυριακή στην οργάνωση της επιχείρησης απομάκρυνσης σχεδόν 100 αμάχων που είχαν παγιδευτεί στο Azovstal μαζί με τους Ουκρανούς στρατιώτες που υπερασπίζονται αυτό τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στο στρατηγικό λιμάνι, το οποίο ελέγχεται σχεδόν πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι αναφορές για κατάληψη του Αζοφστάλ από τον ρωσικό στρατό

Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο έδαφος του εργοστασίου χάλυβα Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, ανέφερε νωρίτερα επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Νταβίντ Αραχάμια, μιλώντας στο Radio Free Europe/Radio Liberty.

«Οι απόπειρες κατάληψης του εργοστασίου συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα. Οι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στον χώρο του Αζοφστάλ» μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός επικαλούμενος τον Αραχάμια.

Μέχρι και και το βράδυ η ουκρανική κυβέρνηση παραμένει σε επαφή με τους Ουκρανούς μαχητές που υπερασπίζονται το Αζοφστάλ, πρόσθεσε.

Σφοδρές μάχες ενώ δεκάδες παιδιά περιμένουν την εκκένωση

Παράλληλα, ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες στο Αζοφστάλ με τον Vadym Boichenko να δηλώνει  ότι χάθηκε η επαφή με τους Ουκρανούς μαχητές που εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα και ότι περισσότερα από 30 παιδιά είναι μεταξύ εκείνων που περιμένουν να απομακρυνθούν από το εργοστάσιο.

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να εισβάλλουν στη χαλυβουργία που περιέχει τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη.

ΡωσίαπόλεμοςΟυκρανίαΜαριούποληειδήσεις τώραΑζοφστάλ