Κόσμος|06.05.2022 08:00

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ έδωσαν «οδηγίες» στους Ουκρανούς για να βυθίσουν τη ρωσική ναυαρχίδα «Moskva»

Newsroom

Με αμερικανική καθοδήγηση φαίνεται πως κατάφεραν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να βυθίσουν τη ρωσική ναυαρχίδα της Μαύρης Θάλασσας «Moskva» στα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με  δημοσιεύματα αμερικανικών Μέσων Ενημέρωσης.

Η αμερικανική κυβέρνηση πάντως δεν ήταν ενήμερη για τα σχέδια των ουκρανικών δυνάμεων να πλήξουν τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, διατείνονται οι εφημερίδες Washington Post και New York Times, επικαλούμενες ανώνυμες πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι ΗΠΑ έδωσαν στο Κίεβο στοιχεία για την ακριβή θέση του καταδρομικού, εξήγησε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας βυθίστηκε στα μέσα του περασμένου μήνα. Η Ουκρανία υποστήριξε ότι έπληξε το καταδρομικό με πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptun. Η Μόσχα το διέψευσε, ανακοινώνοντας πως το πλοίο βυθίστηκε εξαιτίας πυρκαγιάς και έκρηξης μέρους του οπλισμού που έφερε στο κατάστρωμα. 

Οι τελευταίες στιγμές της Moskva

Τις τελευταίες στιγμές της ρωσικής ναυαρχίδας φέρεται να καταγράφουν φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Απρίλιο. Το ρωσικό καταδρομικό φαίνεται ότι βυθίστηκε από δύο ουκρανικούς πυραύλους Neptune, ενώ μια από τις φωτογραφίες αναφέρεται ότι είναι η τελευταία πριν το πλοίο βυθιστεί στη Μαύρη Θάλασσα.  

Στα φωτογραφικά ντοκουμέντα γίνεται εμφανής η κλίση που έχει πάρει η τυλιγμένη στις φλόγες ρωσική ναυαρχίδα, κάτι που οδήγησε στη βύθισή της. 

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η ναυαρχίδα βυθίστηκε όχι από τους ουκρανικούς πυραύλους, αλλά από εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών του πλοίου. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα κανένα στοιχείο για το πλήρωμα των 510 ατόμων, παρά μόνο ότι όλοι μεταφέρθηκαν από το πλοίο με ασφάλεια. Υπάρχουν όμως αναφορές ότι πολλά μέλη του πληρώματος αγνοούνται ή ότι είναι νεκροί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει μέρος του πληρώματός του, αλλά και τον πλοίαρχό του που φερόταν να είναι νεκρός. 

Σύμφωνα με την Daily Mail, το πλοίο έχει κλίση προς την πλευρά του λιμανιού και υπάρχουν μαύρα σημάδια σε σημεία που επιβεβαιώνουν τις ουκρανικές περιγραφές για βύθιση του πλοίου από δύο πυραύλους.

Αναλυτές και ειδικοί που επικαλείται το βρετανικό Μέσο, λέγεται ότι εξέτασαν τις εικόνες από το φλεγόμενο Moskva και λένε ότι όντως φαίνονται αυθεντικές.

TT