Κόσμος|09.02.2019 14:10

Μπέζος κατά «Enquirer» και στο βάθος...Τραμπ

Γιώργος Σκαφιδάς

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο πηγαίνει σε «πόλεμο» με ένα από τα δημοφιλέστερα σκανδαλοθηρικά περιοδικά της υφηλίου. Mε ένα περιοδικό, όμως, του οποίου η διεύθυνση διατηρεί παλαιόθεν στενότατους δεσμούς με τον νυν πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος πρόεδρος των ΗΠΑ «τυγχάνει» να συγκρούεται πολιτικά με τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Θα μπορούσε να είναι και σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, πλην όμως εκτυλίσσεται μέσα σε συνθήκες καθ’ όλα πραγματικές εδώ και λίγα 24ωρα, με πεδίο τις ΗΠΑ και πρωταγωνιστές τον δισεκατομμυριούχο Τζεφ Μπέζος, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το περιοδικό «National Enquirer» και τον εκδότη Ντέιβιντ Πέκερ.

Ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 136 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βγήκε δημόσια με άρθρο του στο Διαδίκτυο και κατηγόρησε τους διευθύνοντες του αμερικανικού σκανδαλοθηρικού περιοδικού «National Enquirer» ότι επιχείρησαν να τον εκβιάσουν, απειλώντας να δώσουν στη δημοσιότητα σειρά από ημίγυμνες φωτογραφίες του και ερωτικά μηνύματα. Το νήμα της υπόθεσης άρχισε ουσιαστικά να ξετυλίγεται στις 9 Ιανουαρίου 2019, όταν ο Τζεφ Μπέζος και η επί σειρά 25 ετών σύζυγός του, Μακένζι Τατλ, ανακοίνωσαν δημόσια ότι πρόκειται να πάρουν διαζύγιο.

Μόλις λίγες ώρες αργότερα, στις 10 Ιανουαρίου 2019, το εβδομαδιαίο περιοδικό «National Enquirer» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τον Μπέζος και ένα «αποκαλυπτικό» αφιέρωμα έντεκα σελίδων όχι μόνο στο διαζύγιο του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου, αλλά κυρίως στην εξωσυζυγική σχέση του με μια 49χρονη πρώην τηλεπαρουσιάστρια του αμερικανικού Fox News ονόματι Λόρεν Σάντσεζ.

Το περιοδικό έκανε τότε λόγο για «τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει πραγματοποιήσει ποτέ», υποστηρίζοντας ότι δικοί του ρεπόρτερ και παπαράτσι είχαν γίνει η σκιά του «παράνομου» ζευγαριού για μεγάλο διάστημα, παρακολουθώντας τον Μπέζος με τη Σάντσεζ στις πιο ιδιαίτερες στιγμές τους. Για να αποδείξει του λόγου το αληθές είχε, μάλιστα, τότε δημοσιεύσει στις σελίδες του και ερωτικά μηνύματα, τα οποία φέρεται ο ιδιοκτήτης της Amazon να είχε στείλει στη 49χρονη. Πολλοί είχαν σπεύσει τότε να «δουν» πίσω από τη στοχοποίηση του Μπέζος πολιτικές σκοπιμότητες. Ο εκδότης του «Enquirer», Ντέιβιντ Πέκερ, τυγχάνει άλλωστε να είναι παλαιός, στενός φίλος του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραµπ, ενώ ο Τζεφ Μπέζος είναι ο ιδιοκτήτης της εφηµερίδας «Washington Post» που ασκεί σκληρή κριτική στην προεδρία Τραµπ.

Ο ίδιος ο Τραµπ έχει, άλλωστε, αποκαλέσει «Amazon Post» την «Washington Post», δείχνοντας την ενόχλησή του. Οταν είδε, ωστόσο, το « National Enquirer» να τον στοχοποιεί τον περασµένο µήνα, ο Μπέζος βγήκε αµέσως στην αντεπίθεση ξεκινώντας τη δική του έρευνα σε µια προσπάθεια να ρίξει φως στα κίνητρα του σκανδαλοθηρικού περιοδικού αλλά και στον τρόπο µε τον οποίο εκείνο κατάφερε να παραβιάσει την ιδιωτικότητα του δισεκατοµµυριούχου ιδιοκτήτη της Amazon.

Την εν λόγω έρευνα ανέλαβε να φέρει σε πέρας, έχοντας µάλιστα στη διάθεσή του «απεριόριστο µπάτζετ», για λογαριασµό του Μπέζος, ένας ειδικός σε θέµατα ασφαλείας ονόµατι Γκάβιν ντε Μπέκερ, ο οποίος είχε στο παρελθόν εργαστεί για πολλές διασηµότητες, µεταξύ άλλων και για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν. Στην πορεία θα άρχιζε να µπαίνει στη «µάχη», µέσα από τις σελίδες της, και η εφηµερίδα «Washington Post», δηµοσιεύοντας άρθρα που έβαζαν στο στόχαστρο τον ενδεχοµένως πολιτικά υποκινούµενο ρόλο του «National Enquirer» και της µητρικής εταιρείας του, «American Media Inc» ( AMI)

Πολιτικές σκοπιµότητες βλέπει ο ιδιοκτήτης της Amazon

Με το κείµενο που έδωσε στη δηµοσιότητα στις 7 Φεβρουαρίου, ο Τζεφ Μπέζος καταγγέλλει ότι η διεύθυνση του «Enquirer» επιχείρησε να τον εκβιάσει απαιτώντας να σταµατήσει κάθε έρευνα σε βάρος της «American Media Inc» από τον Γκάβιν ντε Μπέκερ αλλά και κάθε δηµοσίευµα (στην «Washington Post») που εµφανίζει την εκδοτική εταιρεία του Ντέιβιντ Πέκερ να υποκινείται από πολιτικές σκοπιµότητες. Λέγεται, µάλιστα, πως ζητήθηκε από τον Μπέζος να αποκηρύξει δηµόσια κάθε τέτοια υπόνοια, «αθωώνοντας» ή µάλλον ξεπλένοντας την «American Media Inc» (AMI).

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή δεν ικανοποιούνταν τα αιτήµατά τους, οι διευθυντές του σκανδαλοθηρικού «Enquirer» (ο διευθυντής περιεχοµένου της AMI, Ντίλαν Χάουαρντ, και ένας δικηγόρος ονόµατι Τζον Φάιν, ο οποίος είχε µάλιστα στο παρελθόν δουλέψει και στην Amazon) φέρονται να απείλησαν τον ισχυρό άνδρα της Amazon ότι επρόκειτο να δώσουν στη δηµοσιότητα ηµίγυµνες φωτογραφίες τόσο του ιδίου όσο και της ερωµένης του, Λόρεν Σάντσεζ.

«Αποφάσισα να δηµοσιεύσω ακριβώς όσα µου έστειλαν, παρά το προσωπικό κόστος και την ντροπή» έγραψε ο ίδιος ο Μπέζος στο κείµενο-καταγγελία που δηµοσίευσε την περασµένη Πέµπτη, στο οποίο µάλιστα παρέθεσε και σειρά από αποδεικτικά-ενοχοποιητικά στοιχεία (όπως είναι, για παράδειγµα, τα εκβιαστικά µηνύµατα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου που καταγγέλλει ότι έλαβε από την πλευρά της «American Media Inc»).

Στο κείµενό του µάλιστα ο Μπέζος στοχοποιεί συγκεκριµένα ως εκβιαστή τον Ντέιβιντ Πέκερ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύµβουλο της «American Media Inc», στην οποία ανήκει και το σκανδαλοθηρικό περιοδικό «National Enquirer», όπως άλλωστε και τα περισσότερα από τα κουτσοµπολίστικα έντυπα που κυκλοφορούν σήµερα στις ΗΠΑ. Αξίζει να σηµειωθεί, ενδεικτικά, ότι το εβδοµαδιαίο «National Enquirer» πουλάει σήµερα περίπου 400.000 τεύχη, ενώ στο απόγειό του πουλούσε περί τα 6 εκατοµµύρια κάθε εβδοµάδα.

Τζεφ ΜπέζοςΝτόναλντ Τραμπ