Κόσμος|07.05.2022 20:15

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απομακρύνθηκαν όλοι οι άμαχοι από το Αζοφστάλ - Νέες επιθέσεις κατήγγειλε το Κίεβο

Newsroom

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία απεγκλωβισμού των αμάχων από το εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην μαρτυρική Μαριούπολη. «Όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν» ανακοίνωσε το Σάββατο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης. «Αυτό το μέρος της ανθρωπιστικής επιχείρησης στη Μαριούπολη τελείωσε», έγραψε χαρακτηριστικά η Ιρίνα Βερεσούκ στο Telegram.

Νωρίτερα, αυτονομιστές του Ντονέτσκ ανέφεραν ότι απομακρύνθηκαν 50 άμαχοι από το Αζοφστάλ. Το πρακτορείο Reuters δεν έχει δει -μέχρι στιγμής- κάποια απόδειξη της άφιξής τους σε ένα κοντινό κέντρο υποδοχής που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Σημειώνεται ότι ο Ντόμινικ Στίλχαρτ, διευθυντής επιχειρήσεων της Διεθνής Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, χαρακτήρισε νωρίτερα ως «πολύ απογοητευτικό» το γεγονός ότι χρειάστηκαν εβδομάδες επίπονης δουλειάς για να συμφωνήσουν οι ρωσικές και οι ουκρανικές αρχές και να επιλυθούν οι υλικοτεχνικές λεπτομέρειες, προκειμένου οι μαχητές σε κάθε σημείο ελέγχου να γνωρίζουν πότε θα περνούσαν από εκεί τα λεωφορεία με τους αμάχους.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

Σε ανάρτηση στο διαδίκτυο το υπουργείο ανέφερε ότι συνολικά 51 άνθρωποι διασώθηκαν κατά την τριήμερη επιχείρηση που ξεκίνησε την Πέμπτη. Σήμερα απομακρύνθηκε μόνο ένας. Οι διασωθέντες είναι 18 άνδρες, 22 γυναίκες και 11 παιδιά, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Η Ρωσία συνεχίζει την επίθεση στις χαλυβουργίες της Μαριούπολης, λέει η Ουκρανία

Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας δήλωσε λίγο νωρίτερα ότι η Ρωσία συνεχίζει την επίθεσή της στη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη. «Με την υποστήριξη πυρών πυροβολικού και αρμάτων μάχης, (ο εχθρός) συνεχίζει τις ενέργειες εφόδου», έγραψαν στο Facebook.

πόλεμοςΡωσίαΟυκρανίαειδήσεις τώραΜαριούποληΑζοφστάλ