Κόσμος|08.05.2022 19:00

Ουκρανία: Επίσκεψη - έκπληξη της Τζιλ Μπάιντεν και συνάντηση με Ολένα Ζελένσκα - «Είμαστε στο πλευρό σας»

Newsroom

Επίσκεψη-έκπληξη της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στην εμπόλεμη χώρα, είχε συνάντηση με την σύζυγο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ολένα Ζελένσκα σε σχολείο κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία.

«Ήθελα να έρθω για τη Γιορτή της Μητέρας. Σκέφτηκα πως ήταν σημαντικό να δείξω στον ουκρανικό λαό ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει» δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων, διαβεβαιώνοντας πως «ο αμερικανικός λαός βρίσκεται στο πλευρό του ουκρανικού λαού». Η Τζιλ Μπάιντεν βρισκόταν στη Σλοβακία αυτή την εβδομάδα, μεταξύ άλλων, για να συναντήσει οικογένειες Ουκρανών προσφύγων.

Πέρασε περίπου δύο ώρες στη δυτική Ουκρανία, μακριά από τις συρράξεις, και είχε ιδιωτική συνάντηση με τη σύζυγο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η οποία έχει βρει καταφύγιο σε μυστική τοποθεσία - για λόγους ασφαλείας - μαζί με τα παιδιά τους.

Μπάιντεν και Ζελένσκα φαίνεται ότι αντήλλασσαν επιστολές εδώ και εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι δεν θέλησαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις «ιδιωτικές επικοινωνίες» της πρώτης κυρίας.

Η Ζελένσκα ευχαρίστησε τη Μπάιντεν για τη «θαρραλέα πράξη της», σημειώνοντας πως γνωρίζει τι σημαίνει «για την Αμερικανίδα πρώτη κυρία να έρθει εδώ κατά τη διάρκεια του πολέμου». Το σχολείο στο οποίο συναντήθηκαν έχει μετατραπεί σε άσυλο για Ουκρανούς μετανάστες που δεν έχουν άλλο κατάλυμα. Κατά την επίσκεψή του στην Πολωνία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε δηλώσει πως λυπάται βαθιά που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Ουκρανία. Ωστόσο, η σύζυγός του κατάφερε να βρεθεί δίπλα στους πληγέντες.

Στην Ουκρανία και ο Καναδός πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό πραγματοποίησε, επίσης, επίσκεψη στην Ουκρανία και ειδικά στην πόλη Ιρπίν, στα περίχωρα του Κιέβου.

Η πόλη είχε τεθεί υπό την κατοχή των ρωσικών στρατευμάτων, προσωρινά. «Είχα μόλις την τιμή να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, που ήρθε στο Ιρπίν για να δει ιδίοις όμασι όλη τη φρίκη που οι Ρώσοι κατακτητές προκάλεσαν στην πόλη μας» ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, Ολεκσάντρ Μαρκούσιν. Συνόδευσε την ανάρτησή του στο Telegram με φωτογραφίες που έβγαλε με τον Τριντό στην κατεστραμμένη πόλη.

Ουκρανίαειδήσεις τώραΡωσίαΤζο Μπάιντενπόλεμος