Κόσμος|08.05.2022 19:54

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι μαχητές του Αζόφ στο εργοστάσιο Αζοφστάλ υπόσχονται να συνεχίσουν τη μάχη μέχρι τέλους

Newsroom

Ουκρανοί μαχητές του τάγματος Αζόφ που βρίσκονται ακόμα μέσα στο πολιορκημένο εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης Αζοφστάλ, από όπου οι άμαχοι έφυγαν πριν από λίγες μόνο ώρες, ορκίζονται να πολεμήσουν της Ρωσία «όσο είναι ζωντανοί». Μάλιστα υποστήριξαν ότι περίπου 25.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην μαρτυρική Μαριούπολη πόλη από τις ρωσικές επιθέσεις.

Ο λοχαγός Sviatoslav Palamar, αναπληρωτής διοικητής του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ της Ουκρανίας, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στη διακομιδή τραυματισμένων στρατιωτών. Συγκεκριμένα δήλωσε σε διαδικτυακό συνέδριο: «Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε όσο είμαστε ζωντανοί για να απωθήσουμε τους Ρώσους κατακτητές». Στην έκκληση που έκανε για επείγουσα εκκένωση των τραυματισμένων στρατιωτών, είπε: «Δεν έχουμε πολύ χρόνο, δεχόμαστε έντονο βομβαρδισμό».

«Το να παραδοθούμε δεν αποτελεί επιλογή, διότι η ζωή μας δεν ενδιαφέρει τη Ρωσία. Το να μας αφήσουν να ζήσουμε δεν τους νοιάζει», δήλωσε ο Ίλια Σαμοϊλένκο, αξιωματούχος των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης τύπου.

«Οι προμήθειές μας είναι περιορισμένες. Μας απομένει νερό. Μας απομένουν πυρομαχικά. Έχουμε τα όπλα πάνω μας. Θα πολεμήσουμε έως την καλύτερη έκβαση αυτής της κατάστασης», συμπλήρωσε ο ίδιος από τα υπόγεια της βιομηχανικής εγκατάστασης. «Εμείς, το στρατιωτικό προσωπικό της φρουράς της Μαριούπολης, γίναμε μάρτυρες των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε η Ρωσία, ο ρωσικός στρατός. Γίναμε μάρτυρες αυτών», συμπλήρωσε ο Σαμοϊλένκο, ο οποίος μιλούσε είτε στα ουκρανικά είτε στα αγγλικά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Τι δήλωσαν οι μαχητές του Αζόφ

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων των δύο μαχητών που μίλησαν σε συνέδριο μέσα από το τεράστιο εργοστάσιο χαλυβουργίας: «Προσφάτως, οι άμαχοι αποχώρησαν μέσα σε τρεις ημέρες. Δεν γνωρίζουμε αν έφυγαν όλοι. Από τους πολιτικούς ακούμε ότι ήταν επιτυχία. Αλλά κατά τη διάρκεια της εκκένωσης σκοτώθηκαν δύο στρατιωτικοί και τραυματίστηκαν έξι. Αυτό είναι το τίμημα της εκκένωσης των πολιτών.

Στο έδαφος του εργοστασίου Αζοφστάλ έχασαν τη ζωή του πολλοί πολίτες και στρατιώτες, ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες πέθαναν ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Ρωσίας κατά τη διάρκεια των 2,5 μηνών, καθώς δεν μπόρεσαν να αποχωρήσουν εγκαίρως. Ζητάμε την εκκένωση εδώ και 2,5 μήνες και μόλις τώρα καταφέραμε να πραγματοποιηθεί και να αποχωρήσουν αρκετές εκατοντάδες. Είναι χαρά μέσα από τα δάκρυα.

Κανείς δεν περίμενε ότι θα αντέξουμε τόσο πολύ. Η κυβέρνησή μας απέτυχε να σώσει τη Μαριούπολη. Μας αποκαλούν ήρωες και δεν πρέπει να το επιδεικνύουμε, γιατί κάνουμε τη δουλειά μας. Οι ήρωες είναι δίπλα μου. Πολλοί άνθρωποι έδωσαν τη ζωή τους για την πόλη, για το κράτος και για τους πολίτες της Ουκρανίας.

Θα μπορούσαμε να υποχωρήσουμε από τη Μαριούπολη, γιατί είδαμε πόσο επικίνδυνη ήταν η κατάσταση. Αλλά αποφασίσαμε να μείνουμε εδώ και είχαμε εντολή να υπερασπιστούμε τη Μαριούπολη.

Πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι σαμποτάρουν την άμυνα της Ουκρανίας εδώ και οκτώ χρόνια. Όλοι παρενέβαιναν, ξέραμε ότι ερχόταν ένας μεγάλος πόλεμος με τη Ρωσία και προετοιμαζόμασταν. Δεν πήραμε Javelins (σ.σ. είδος εξοπλισμού) ή πούλμαν, συλλέξαμε τα πάντα μόνοι μας: πληροφορίες, πυρομαχικά.

Μας αποκαλούσαν (το τάγμα Αζοφ) παραστρατιωτική ομάδα και ριζοσπάστες [από τη Δύση, καθώς και από την προπαγάνδα της Ρωσίας] Εκεί που ήμασταν ριζοσπάστες είναι στην υπεράσπιση της χώρας μας. Κάναμε μεγάλη ζημιά στον εχθρό. Δεν λάβαμε καμία βοήθεια: ούτε πυροβολικό ούτε αεροσκάφη. Μας άφησαν μόνους μας και μείναμε μόνοι μας για 8 χρόνια.

Γνωρίζουμε το παρελθόν μας. Είμαστε εθελοντές από το 2014, υπήρχαν πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι. Αλλά αποφασίσαμε να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν μας και να γίνουμε επαγγελματίες στρατιωτικοί. Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν νέο σύγχρονο ουκρανικό στρατό και να εκπαιδευτούμε όπως πρέπει, στο υψηλότερο επίπεδο.

Βρισκόμαστε 100 χιλιόμετρα από τις κύριες ουκρανικές θέσεις. Είναι ντροπή να φύγουμε μακριά από εδώ. Μια άλλη επιλογή είναι να καταθέσουμε τα όπλα μας και να παραδοθούμε. Η τελευταία επιλογή είναι να σταθούμε και να πολεμήσουμε.

Γνωρίζαμε ότι το Σύνταγμα Αζόφ δεν είχε μεγάλες πιθανότητες επιβίωσης. Δεν μπορούμε να παραδοθούμε στον εχθρό. Διότι κάθε αιχμάλωτος πολέμου είναι ένα δείγμα ανταλλαγής για να αυξηθούν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις. Αφαιρούν την προσοχή από κάτι άλλο. Επιπλέον, πριν από λίγο καιρό, τον Απρίλιο, η ρωσική προπαγάνδα έδειξε ότι είχαν αιχμαλωτίσει στρατιώτη του Αζόφ. Είχε ένα μεγάλο τατουάζ στον ώμο του. Έδειξαν ότι ήταν ζωντανός και λίγες μέρες αργότερα έστειλαν μήνυμα στη μητέρα του ότι είχε στραγγαλιστεί μέχρι θανάτου. Αυτό κάνουν πάντα.

Οι Ρώσοι δεν ενδιαφέρονται για τις ζωές μας. Εκείνη την εποχή, είχαμε πολλούς Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, και είναι ζωντανοί. Εμείς τηρούμε τις συμφωνίες, οι Ρώσοι όχι. Εδώ αγωνιζόμαστε για έναν ελεύθερο κόσμο. Αν η Ρωσία συντρίψει την Ουκρανία, και η Μαριούπολη είναι η βασική τοποθεσία σε αυτόν τον πόλεμο, θα πάνε παραπέρα: στην Πολωνία, στις χώρες της Βαλτικής.

Ουκρανίαειδήσεις τώραπόλεμοςΡωσίαΑζοφστάλΜαριούπολη