Κόσμος|09.02.2019 17:01

Ιβάν Σαββίδης: Ανεξίτηλο το σημάδι των αδελφών Λειχούδη στην ελληνική γλώσσα

Newsroom

Για δεύτερη φορά στα χρονικά γιορτάστηκε, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, η «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας», η οποία καθιερώθηκε το 2017, με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017).

Τα Ελληνικά είναι η επίσημη γλώσσα της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και μία από τις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, είναι επίσημα αναγνωρισμένη μειονοτική γλώσσα στην Αλβανία, την Αρμενία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία και την Τουρκία.

Με αφορμή αυτή τη σπουδαία Παγκόσμια Ημέρα η οποία τιμά τη γλώσσα μας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης, απηύθυνε χαιρετισμό κατά την τελετή κατάθεσης λουλουδιών στο μνημείο των αδελφών Λειχούδη, στη Μόσχα.

«Αξιότιμοι φίλοι!

Είναι σημαντικό ότι την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας αποτίουμε φόρο τιμής στους σπουδαίους διαφωτιστές της Ρωσίας, τους αδελφούς Ιωαννίκιο και Σωφρόνιο Λειχούδη, οι οποίοι άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην ανάπτυξη της γλώσσας, της λογοτεχνίας, της εκδοτικής δραστηριότητας και όλου του ρωσικού πολιτισμού.

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το γεγονός ότι στις αρχές της ανάπτυξης της ρωσικής πολιτιστικής-εκπαιδευτικής διαδικασίας ήταν παρόντες Έλληνες, η συμβολή των οποίων στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης και στη διάδοση της Ορθοδοξίας στη Ρωσία είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί.

Η Σλαβο-ελληνο-λατινική Ακαδημία, η οποία ιδρύθηκε από τους αδελφούς Λειχούδη, έγινε όχι μόνο το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ρωσίας, αλλά και ένα πραγματικό κέντρο διαμόρφωσης εκπροσώπων της ρωσικής διανόησης. Από τα τείχη της αναδείχθηκε μεγάλος αριθμός εξεχόντων προσωπικοτήτων της τέχνης, της λογοτεχνίας, του πολιτισμού στη Ρωσία αλλά και παγκοσμίως.

Σήμερα, ήρθαν να αποτίσουν φόρο τιμής στους Έλληνες διαφωτιστές εκπρόσωποι της ελληνικής διασποράς της Ρωσίας, η πνευματική και η επιστημονική ελίτ της χώρας, επίσημοι εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους.

Αυτό αποδεικνύει τον σεβασμό στην ιστορική κληρονομιά που ενώνει τη Ρωσία και την Ελλάδα στο πέρασμα των αιώνων, τις κοινές πνευματικές και πολιτιστικές παραδόσεις που διαμορφώθηκαν, μεταξύ άλλων, χάρη στη δραστηριότητα των αδελφών Λειχούδη».

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram  

αδελφοί ΛειχούδηΠαγκόσμια Ημέρα Ελληνικής ΓλώσσαςμνημείοΙβάν Σαββίδης