Κόσμος|10.05.2022 15:19

Αγία Σοφία: «Αναληθείς» οι ισχυρισμοί για το καπάκι της δεξαμενής νερού, λέει η νομαρχία

Μαρία Ζαχαράκη

Οι ισχυρισμοί που προβλήθηκαν από κάποια ΜΜΕ πως «έσπασε το καπάκι της δεξαμενής νερού της Αγίας Σοφίας και τοποθετήθηκαν υποδήματα εντός» είναι αναληθείς, αναφέρει ανακοίνωση της νομαρχίας Κωνσταντινούπολης, επισημαίνοντας ότι η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε είναι παλαιά και δεν απεικονίζει τη σημερινή κατάσταση. Σημειώνεται δε πως η Αγία Σοφία αποτελεί κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας και πως οι αιτιάσεις στοχεύουν να σπιλώσουν θεσμούς και οργανισμούς.

«Στο μαρμάρινο δοχείο της οθωμανικής περιόδου, που στις ειδήσεις αναφέρεται ως δεξαμενή νερού, υπήρξε σε παλαιότερη περίοδο επιδιόρθωση στο χάλκινο καπάκι. Το κομμάτι που έχει επικολληθεί και που απεικονίζεται στις φωτογραφίες των ειδήσεων και των μέσων κοινωνικών δικτύων δεν είναι το αυθεντικό και έχει προστεθεί σε παλαιότερο διάστημα. Αυτό το επιπρόσθετο κομμάτι από χαλκό τοποθετήθηκε με επικόλληση και με λανθασμένο τρόπο στο αρχικό καπάκι.

Στον τελευταίο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, παρατηρήθηκε πως αυτό το χάλκινο κομμάτι της επιδιόρθωσης έσπασε στο σημείο επικόλλησης. Δεν υπήρξε (τώρα) απώλεια του αυθεντικού τμήματος του δοχείου.

Έχει υιοθετηθεί η αρχή προστασίας της υπάρχουσας κατάστασης σύμφωνα με τις μεθόδους συντήρησης που είναι γνωστές και χρησιμοποιούνται παγκοσμίως, δεν θα υπάρξει νέα προσθήκη στο έργο, συνεπώς δεν θα γίνει συμπλήρωση και ανανέωση».

Η ανακοίνωση προσθέτει πως όλα τα έργα τέχνης στο μεγάλο τζαμί της Αγίας Σοφίας υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο από τους ειδικούς του εργαστηρίου συντήρησης και προστασίας της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι σε περίπτωση αλλοίωσης παρεμβαίνουν άμεσα.

Αγία ΣοφίαΤουρκίαειδήσεις τώρα