Κόσμος|10.05.2022 18:16

Τουρκία: Στην Ουάσιγκτον αντιπροσωπεία για τα F-16

Μαρία Ζαχαράκη

Στην Ουάσιγκτον μετέβη τουρκική αντιπροσωπεία για συνομιλίες με Αμερικανούς γερουσιαστές σχετικά με τα μαχητικά F-16.

Η αντιπροσωπεία, η οποία θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων επί μια εβδομάδα, θα συζητήσει τους προβληματικούς τομείς στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις και τρόπους υπέρβασης των προκαταλήψεων κατά της Τουρκίας. Βασικός στόχος είναι να μεταφέρουν ένα θετικό κλίμα προς το Κογκρέσο σχετικά με την πώληση των F-16 που ζητά η Τουρκία.

Θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις σε διάφορα επίπεδα για όλες τις διαδικασίες εξομάλυνσης σχέσεων που έχει ξεκινήσει η Άγκυρα με Ισραήλ, Μέση Ανατολή, Λιβύη και Ιράκ.

Στην αντιπροσωπεία μετέχουν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του AKP Ισμέτ Γιλμάζ, ο αντιπρόεδρος του AKP για τις Εξωτερικές Σχέσεις Εφκάν Αλά, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, ο πρόεδρος της 75ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών Βολκάν Μποζκίρ, ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ Οσμάν Ασκίν Μπακ και ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Αχμέτ Μπεράτ Κονκάρ.

Ετοιμασίες Τσαβούσογλου για Ισραήλ

Την ίδια ώρα, ο Άλον Μπαρ, ο πολιτικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών βρέθηκε στην Τουρκία τη Δευτέρα για να προετοιμάσει το ταξίδι της 26ης Μαΐου του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την… καλή διαγωγή που επέδειξε η Άγκυρα να απελάσει δεκάδες μαχητές της Χαμάς από το έδαφός της, ως μία ένδειξη καλής θέλησης για εξομάλυνση των σχέσεων με το Τελ Αβίβ. Μία θυσία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν που φέρεται να έχει δυσαρεστήσει τη Χαμάς και τα στελέχη της.

αντιπροσωπείαΤουρκίαΗΠΑF-16μαχητικά αεροσκάφηειδήσεις τώρααεροσκάφη