Κόσμος|11.05.2022 15:46

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Στον «αέρα» η συμφωνία λόγω Όρμπαν - Τον πληρώνουν για να πει «ναι», γράφει το Politico

Newsroom

Εμμένει στην αρνητική της στάση απέναντι στο ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο η Ουγγαρία, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως η πρόταση της Κομισιόν θα προκαλούσε τεράστιο πλήγμα στην οικονομία. Μάλιστα αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο να προσφέρουν οικονομική αποζημίωση στην Ουγγαρία για να πείσουν τον πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν να υπογράψει τις προτεινόμενες κυρώσεις, γράφει το Politico.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ειδικότερα, που επικαλείται τρεις αξιωματούχους της ΕΕ που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, τα χρήματα θα μπορούσαν να χορηγηθούν στη Βουδαπέστη μέσω της νέας ενεργειακής στρατηγικής του ευρωπαϊκού μπλοκ, η οποία θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να τερματιστεί η εξάρτησή του από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Το να μείνουν εκτός Ευρώπης οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό μιας προσοδοφόρας πηγής εσόδων που βοηθά τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο επισημαίνει ότι το εμπάργκο δεν προσφέρει καμία λύση στα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργούσε στην Ουγγαρία.

Σε σχετικό βίντεο που ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook, μετά και τις συνομιλίες που έγιναν μέχρι τώρα, ο Σιγιάρτο υποστηρίζει ότι η Κομισιόν δεν έχει κάποια λύση. Ο μόνος τρόπος, συμπλήρωσε, για να επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα θα ήταν αν το εμπάργκο εφαρμοστεί στο πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης και εξαιρούνταν πλήρως όλες οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου μέσω πετρελαιαγωγών.

Σημειώνεται ότι το πιο πρόσφατο σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ, που έχει δει το φως της δημοσιότητας, δίνει τόσο στην Ουγγαρία όσο και στη Σλοβακία - που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο - προθεσμία έως και το τέλος του 2024 να εφαρμόσει το πετρελαϊκό εμπάργκο.

Ρωσίαπετρέλαιοειδήσεις τώραεμπάργκοΚομισιόνΒίκτορ Όρμπαν