Κόσμος|12.05.2022 10:16

H Google τιμά με Doodle τον 92χρονο νοτιοαφρικανό ποιητή και ακτιβιστή κατά του απαρτχάιντ Mazisi Kunene

Newsroom

Το σημερινό Doodle της Google τιμά τα 92α γενέθλια του Mazisi Kunene, σημαντικού νοτιοαφρικανού ακτιβιστή κατά του απαρτχάιντ και  βραβευμένου ποιητή, το έργο του οποίου κατέγραψε την ιστορία του λαού των Ζουλού.

Ο Kunene γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Durban, μια ανατολική νοτιοαφρικανική επαρχία που σήμερα ονομάζεται KwaZulu-Natal. Ως παιδί, του άρεσε να γράφει διηγήματα και ποίηση στα Ζουλού. Σε ηλικία 11 ετών, δημοσίευε τα γραπτά του σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά. Καθώς μεγάλωνε, έγινε ένθερμος υποστηρικτής της διατήρησης των αυτόχθονων ποιητικών παραδόσεων των Ζουλού. Η μεταπτυχιακή του διατριβή ασκούσε κριτική στο πώς οι δυτικές λογοτεχνικές παραδόσεις αποδυναμώνουν τη λογοτεχνία των Ζουλού.

Κατά την έναρξη του απαρτχάιντ, ο Kunene χρησιμοποίησε τα έργα του για να αντισταθεί στο ρατσιστικό σύστημα διαχωρισμού της κυβέρνησης. Όταν η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής αντέδρασε με βία απέναντι στο κίνημα αντίστασης το 1959 και εξόρισε τον Kunene, κατέφυγε στο Ηνωμένο Βασίλειο (και αργότερα στις ΗΠΑ), όπου βοήθησε στην έναρξη του κινήματος κατά του απαρτχάιντ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το έργο του απαγορεύτηκε στη Νότια Αφρική.

Στην εξορία, ο Kunene συνέχισε να δημοσιεύει μνημειώδη λογοτεχνικά έργα, όπως τα "Αυτοκράτορας Σάκα ο Μέγας", "Ύμνος των δεκαετιών" και "Οι πρόγονοι και το ιερό βουνό". Το έργο του είναι γνωστό για τη διερεύνηση του νοτιοαφρικανικού πολιτισμού, της θρησκείας και της ιστορίας στο πλαίσιο της αποικιοκρατίας, του απαρτχάιντ και της δουλείας.

Το 1975, ο Kunene έγινε καθηγητής αφρικανικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, όπου δίδαξε για σχεδόν δύο δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διετέλεσε επίσης πολιτιστικός σύμβουλος της UNESCO.

Μετά το απαρτχάιντ, ο Κούνενε επέστρεψε στη Νότια Αφρική για να συνεχίσει να γράφει στα ισιΖουλού. Το 1993, η UNESCO τον τίμησε ως βραβευμένο ποιητή της Αφρικής. Αργότερα έγινε επίσης ο πρώτος βραβευμένος ποιητής της δημοκρατικής Νότιας Αφρικής. Η κληρονομιά του ζει όχι μόνο στην ποίησή του, αλλά και στο Mazisi Kunene Foundation Trust, το οποίο είναι αφιερωμένο στην καλλιέργεια της επόμενης γενιάς λογοτεχνικών ταλέντων της Αφρικής.

απαρτχάιντειδήσεις τώραdoodle googleΝότια Αφρική