Κόσμος|12.05.2022 16:24

«Είμαστε ενωμένες, δεν μας φοβίζει πλέον»: 20 γυναίκες κατηγορούν γνωστό Γάλλο παρουσιαστή για σεξουαλικές επιθέσεις

Newsroom

Συνολικά 20 γυναίκες βρήκαν το σθένος και κατηγόρησαν ανοιχτά έναν από τους πιο γνωστούς παρουσιαστές τηλεοπτικών ειδήσεων της Γαλλίας για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση -συμπεριλαμβανομένου του βιασμού- μετά από έρευνα Γάλλων δημοσιογράφων.

Ο Patrick Poivre d'Arvor -γνωστός ως PPDA- έχει έρθει αντιμέτωπος με μια σειρά από κατηγορίες, που προέκυψαν αφότου μια συγγραφέας πήγε για πρώτη φορά στην αστυνομία για να τον κατηγορήσει για βιασμό, τον περασμένο Φεβρουάριο. Η έρευνα, ωστόσο, είχε σταματήσει.

Ο παρουσιαστής ειδήσεων «απάντησε» ανακοινώνοντας τον περασμένο μήνα ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον 16 γυναικών που μίλησαν στους αστυνομικούς, κάνοντας λόγο για «συκοφαντική καταγγελία». Την Τρίτη, ο ερευνητικός ιστότοπος Mediapart πήρε συνέντευξη από 18 γυναίκες -16 από αυτές έδωσαν το όνομά τους και έδειξαν και τα πρόσωπά τους, ενώ δύο ήταν παρούσες αλλά διατήρησαν την ανωνυμία τους, για την εκπομπή «PPDA: 30 χρόνια σιωπής». Ακόμη δύο φερόμενα ως θύματα κατονομάστηκαν και βιντεοσκοπήθηκαν μιλώντας για τις συναντήσεις τους με τον τηλεοπτικό αστέρα ξεχωριστά.

Δύο φερόμενα ως θύματα ήταν τότε ανήλικα κορίτσια

Η πλειονότητα των καταγγελλόμενων σεξουαλικών αδικημάτων, τα οποία φέρεται να ξεκίνησαν το 1980, έχουν πλέον υπερβεί το χρονικό όριο για ποινικές διαδικασίες, σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία. Δύο από τα φερόμενα ως θύματα, τα οποία σήμερα είναι ηλικίας μεταξύ 28 και 63 ετών, ήταν τότε ανήλικα. Πολλές από τις φερόμενες επιθέσεις φέρονται να έλαβαν χώρα στο γραφείο του παρουσιαστή στον τηλεοπτικό σταθμό, όπως μεταδίδει η Guardian.

Ο 74χρονος Poivre d'Arvor αρνιόταν πάντοτε κάθε αδίκημα που του αποδιδόταν και επέμενε ότι οι σχέσεις του με τις γυναίκες ήταν συναινετικές. Έχει, επίσης, χαρακτηρίσει τους ισχυρισμούς ως «ψευδείς από την αρχή έως το τέλος».

Συγγραφέας τον έχει κατηγορήσει για δύο βιασμούς

Η προκαταρκτική αστυνομική έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η 38χρονη συγγραφέας και δημοσιογράφος Florence Porcel, κατηγόρησε τον Poivre d'Arvor για δύο βιασμούς το 2004 και το 2009. Η έρευνα διακόπηκε τέσσερις μήνες αργότερα, καθώς ένας δικαστής δήλωσε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία από καμία πλευρά για την απαγγελία κατηγοριών και ότι οι ισχυρισμοί είχαν υπερβεί το νομικό χρονικό όριο.

Ωστόσο, η κάλυψη της καταγγελίες της Porcel από τα ΜΜΕ οδήγησε άλλες πολλές γυναίκες να προσέλθουν για να καταθέσουν στην αστυνομία. Συνολικά 17 υπέβαλαν επίσημες καταγγελίες -οι οκτώ εκ των οποίων ισχυρίστηκαν πως έπεσαν θύματα βιασμού- αλλά οι υποθέσεις είχαν περάσει την προθεσμία για την άσκηση ποινικής δίωξης σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία και δεν ερευνήθηκαν. Τρεις άλλες υποθέσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Η δημοσιογράφος του Mediapart Marine Turchi δήλωσε ότι οι γυναίκες δεν είχαν συναντηθεί όλες μαζί πριν από την εκπομπή και οι περισσότερες δεν είχαν μιλήσει ποτέ δημόσια. Οι περισσότερες από αυτές δήλωσαν ότι δεν είχαν μιλήσει κατά τη στιγμή των φερόμενων επιθέσεων και βιασμών -εκτός από ορισμένες περιπτώσεις σε συγγενείς και φίλους- επειδή φοβόντουσαν ότι δεν θα τις πίστευαν ή ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την καριέρα τους.

Ο Nonce Paolini, πρώην διευθύνων σύμβουλος του TF1, ο οποίος «έλυσε» το συμβόλαιο του Poivre d'Arvor το 2008, δήλωσε στο Mediapart ότι δεν γνώριζε για τις φερόμενες κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «αποκρουστικές». «Αν γνωρίζαμε κάτι, θα υπήρχε τιμωρία. Προφανώς δεν γνωρίζαμε», υποστήριξε.

Ο Paolini πρόσθεσε: «Θέλω να πω σε αυτές τις γυναίκες ότι ο πόνος τους δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο, ειδικά εμένα, ούτε ως άνδρα, ούτε ως πρώην επικεφαλής. Ελπίζω ότι θα μπορέσουν να επανεξετάσουν τις υποθέσεις τους από τα δικαστήρια».

Η Porcel δήλωσε ότι οι γυναίκες έχουν σχηματίσει μια ομάδα υποστήριξης. «Θέλαμε να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένες, ότι το αντιμετωπίζουμε μαζί και ότι ο Patrick Poivre d'Arvor δεν μας φοβίζει πλέον. Φαίνεται επίσης σημαντικό να πούμε ότι εξακολουθώ να στέκομαι όρθια και σκοπεύω να συνεχίσω να στέκομαι όρθια». Η Porcel επιδιώκει περαιτέρω νομικές ενέργειες κατά του Poivre d'Arvor.

«Μου πήρε πολύ καιρό να συνειδητοποιήσω πως ήταν βιασμός»

Η καθηγήτρια Margaux Coquil-Gleizes περιέγραψε πώς γνώρισε τον Poivre d'Arvor όταν ήταν 17 ετών και επίδοξη συγγραφέας. Είπε ότι την κάλεσε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του. «Ήμουν νέα, αφελής, ευεπηρέαστη, κολακευμένη από την προσοχή που θα έδινε ο Poivre d'Arvor στο γραπτό μου».

Μόλις μπήκε στο δωμάτιο είπε ότι ο τηλεοπτικός αστέρας «με έσπρωξε στο κρεβάτι, γδύθηκε, έβγαλε τα ρούχα μου και διείσδυσε. Εκείνη τη στιγμή ήμουν παράλυτη. Μου πήρε πολύ καιρό για να συνειδητοποιήσω ότι επρόκειτο για αιφνιδιαστικό βιασμό».

Από πλευράς της, η δημοσιογράφος Justine Ducharne δήλωσε ότι δεν θέλει να συζητήσει λεπτομέρειες για το τι της συνέβη, αλλά το περιέγραψε ως «φρίκη».

«Ζητούν δόξα και εκδίκηση» λέει ο παρουσιαστής

Πέρυσι, ο Poivre d'Arvor κατηγόρησε τις γυναίκες ότι κρύβονται πίσω από την ανωνυμία. «Κανείς δεν τόλμησε να εμφανιστεί, πρόσωπο με πρόσωπο, για να μου πει ότι αυτό που έκανα δεν ήταν αποδεκτό». Επίσης, ο κατηγορούμενος δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση του Mediapart να συμμετάσχει στη δίωρη εκπομπή.

Στη 43σέλιδη νομική αγωγή του για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον 16 κατηγόρων του, ο Poivre d'Arvor καταδίκασε «την επιστροφή στον πουριτανισμό και τη λογοκρισία, έξυπνα μεταμφιεσμένη ως δήθεν προστασία των γυναικών».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι γυναίκες αναζητούσαν δόξα και εκδίκηση: «Δεν μπορεί να αποδοθεί κανένα εύσημο σε αυτές τις 16 γυναίκες, δημοσιογράφους ή συγγραφείς που αναζητούν τη φήμη και έγιναν ξαφνικά φεμινίστριες για να υποστηρίξουν μια πρώην συνάδελφο, μια φίλη ή ακόμη και μια απλή ακτιβίστρια για την υπόθεση των γυναικών».

«Πρόκειται για εκδίκηση από την πλευρά των γυναικών που δεν έλαβαν περισσότερη προσοχή, ή έστω ένα βλέμμα, από έναν άνδρα που κάποτε θαύμαζαν», πρόσθεσε.