Κόσμος|12.05.2022 20:00

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναφορές ότι ο Πούτιν «ξεσκαρτάρει» τον στρατό του - Απομάκρυνε τον αρχηγό των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων;

Newsroom

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν πληροφορίες που θέλουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει «εκκαθαρίσεις» στον στρατό του. Ουκρανός αξιωματούχος αναφέρει πως ο Ρώσος πρόεδρος απομάκρυνε τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου αναφέρει πως απομακρύνθηκε από α καθήκοντά του ο Βαλέρι Γκερασίμοφ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, που θεωρείται από τα πιο κοντινά πρόσωπα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ισχυρίζεται πως ο Γκερασίμοφ απομακρύνεται, μετά από μία σειρά εκκαθαρίσεων στις υψηλόβαθμες θέσεις του ρωσικού στρατού.

Ο Αρέστοβιτς μιλώντας στον αντιφρονούντα του καθεστώτος Πούτιν, τον Ρώσο δικηγόρο και πολιτικό Μαρκ Φέιγκιν, δήλωσε: «Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γκερασίμοφ έχει τεθεί de facto σε αναστολή».

«Ο διοικητής του πρώτου στρατού αρμάτων μάχης, αντιστράτηγος Σεργκέι Κισέλ, συνελήφθη και απολύθηκε μετά την ήττα του κοντά στο Χάρκοβο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως φαίνεται να είπε ο ίδιος και όπως αναμεταδίδει η Daily Mail, δύο ακόμη διοικητές του στρατού απολύθηκαν λόγω σημαντικών απωλειών στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην κοινωνική πλατφόρμα Telegram από όπου έγινε, επίσης, γνωστό ότι παύθηκε από τα καθήκοντά του ο διοικητής του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Σημειώνεται, επίσης, πως εντύπωση προκάλεσε η απουσία του Γκερασίμοφ από την παρέλαση της 9ης Μαΐου στην κόκκινη πλατεία. Υπάρχουν, δε, αναφορές ότι τραυματίστηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία όταν ο Πούτιν του ζήτησε μεταβεί εκεί.