Κόσμος|15.05.2022 22:19

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιστρέφουν στα ερειπωμένα σπίτια τους μετά τους βομβαρδισμούς

Newsroom

Θάνατος, συντρίμμια και ερείπια. Ο Δημήτρης και η Ολένα δείχνουν στην Αδαμαντία Λιόλιου για το Open ό,τι έχει απομείνει από το σπίτι τους που χτυπήθηκε την ώρα των μαχών στο χωριό Γιασνογκορόντγκα έξω από το Κίεβο της Ουκρανίας.

«Εδώ έπεφταν βόμβες, γίνονταν ρίψεις από αεροπλάνα και από το πυροβολικό. Υπήρχαν χτυπήματα από παντού. Αν δε φεύγαμε από εδώ εκείνη τη στιγμή, δε θα ήμασταν ζωντανοί. Δεν μπορώ καν να το σχολιάσω. Εδώ ήταν η έξοδος. Είχε μεγάλα παράθυρα, δεν έχει μείνει τίποτα. Εδώ ήταν η κουζίνα», λέει ο Δημήτρης ο οποίος έμενε σε ένα από τα δεκάδες -πλέον- βομβαρδισμένα και εντελώς κατεστραμμένα σπίτια. Πολλοί και οι άμαχοι που σκοτωθήκαν. Το ζευγάρι περιγράφει τη διαδρομή που έκανε για να διαφύγει μέσα από τα πυρά ως δρόμο του θανάτου. Έφυγαν με το αυτοκίνητο για να γλιτώσουν ακροβατώντας μεταξύ ζωής και θανάτου.

«Είδαμε πάρα πολλά με τα μάτια μας. Στις 5 Μαρτίου αναγκαστήκαμε να φύγουμε από εδώ, επειδή μπήκαν στο χωριό μας οι Ρώσοι. Βομβάρδισαν το μπλόκο δίπλα στην εκκλησία σκοτώθηκαν εκεί πέντε άτομα, ο παπάς του χωριού και άνθρωποι της πολιτοφυλακής», σημειώνει ο Δημήτρης και η Ολένα υπογραμμίζει: «Εμείς χτίζαμε αυτό το σπίτι για μας. Φύγαμε από ένα πόλεμο και ξανά η ίδια ιστορία ξανά πόλεμος». Ο Δημήτρης και η Ολένα μπορεί να έχασαν το σπίτι που με κόπο έχτισαν, θεωρούν όμως την απώλεια μικρή και νιώθουν τυχεροί που επέζησαν.

Οι ρώσοι λεηλατούν τα σπίτια μας

Τη φρίκη του πολέμου βιώνουν και οι γονείς του Δημήτρη που με κίνδυνο για τη ζωή τους έφτασαν στα περίχωρα του Κιέβου από το Ρουμπίσνε στα Ανατολικά της Ουκρανίας που σφυροκοπείται. «Λένε ότι στα σπίτια μας μπαίνουν οι Ρώσοι, ανοίγουν τα σπίτια, βγάζουν τα έπιπλα και να επιστρέψουμε είμαστε σίγουροι ότι εκεί δεν έχει απομείνει τίποτα. Έχω πάρα πολλά νεύρα φοβάμαι. Μείναμε χωρίς τίποτα», ανέφερε ο Σέργκεϊ, πατέρας του Δημήτρη. 

ΚίεβοΟυκρανίαπόλεμοςειδήσεις τώραΡωσία