Κόσμος|16.05.2022 15:00

«Ποντιακή κρίση» στους εορτασμούς της Τραμπζονσπόρ - Απαγορεύτηκε σε Έλληνα καλλιτέχνη να ανέβει στη σκηνή

Newsroom

Η διοίκηση του ποδοσφαιρικού συλλόγου Trabzonspor δεν επέτρεψε στον Έλληνα καλλιτέχνη Ματθαίο Τσαχουρίδη, ο οποίος φιγουράρει στην αφίσα του εορτασμού του πρωταθλήματος, να ανέβει στη σκηνή, μετά τη στοχοποίηση του από τον αρχηγό του Κόμματος της Νίκης, Ουμίτ Οζντάγ. Ο Οζντάγ αναφέρθηκε στην αφίσα στον λογαριασμό του στο Twitter και έγραψε: «Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης είναι ένα πρόσωπο που τιμά τη μνήμη της 19ης Μαΐου 1919 ως επέτειο της λεγόμενης γενοκτονίας των Ποντίων.

Είμαι βέβαιος ότι δεν το γνωρίζατε. Παρακαλώ μην επισκιάζετε τη γιορτή». Μετά τις αντιδράσεις, η διοίκηση της Trabzonspor δεν επέτρεψε στον Ματθαίο Τσαχουρίδη να ανέβει στη σκηνή.

Το ζεϊμπέκικο του… Μπακασέτα

Από την άλλη πλευρά βέβαια, ο αγαπημένος Έλληνας ποδοσφαιριστής της Τράμπζονσπορ, Τάσος Μπακασέτας, ανέβηκε στη σκηνή και όχι μόνο χόρεψε το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας, αλλά φορώντας την ελληνική σημαία στην πλάτη του αποθεώθηκε από τους οπαδούς.

Oπαδοί της Trabzonspor άσκησαν επίσης κριτική στην εμφάνιση του Τσαχουρίδη στη σκηνή των εορταστικών εκδηλώσεων.  

Όπως επισημαίνεται, ο Ουμίτ Οζντάγ, πρόεδρος του κόμματος της Νίκης έχει έρθει στην επικαιρότητα για τις ρατσιστικές του δηλώσεις ενάντια στους πρόσφυγες.  Το θέμα και στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Evrensel με τίτλο «Υποστήριξη στον Τσαχουρίδη: συνεχίζουμε να υπηρετούμε την ειρήνη». 

Σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Η ντροπή Τσαχουρίδη και η καμπάνια του εθνικισμού» αναφέρεται πως ο Τσαχουρίδης που αποδέχθηκε την πρόσκληση με τα λόγια «’κάθε πολιτιστικός εορτασμός από την Τραπεζούντα και τον Πόντο θα μας ενώνει για πάντα’, ανακηρύχθηκε ξαφνικά ‘εχθρός της Τουρκίας’ από μια οργάνωση που γνωρίζουμε καλά… Για αυτούς που απέτρεψαν την ενδυνάμωση του μηνύματος που πέρασαν οι Μπακασέτας και Σιώπης, είναι μια μικρή νίκη. Δείχνουν σε όλους που γνωρίζουν την ιστορία αυτής της χώρας πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να υπάρξουν ακόμη πιο οδυνηρά σχέδια στο άμεσο μέλλον. Γίνονται ισχυρότεροι και οργανώνονται με αυτό το μίσος και το φόβο. Ο Τσαχουρίδης έγινε το ‘αντικείμενο ειδικής προπαγάνδας στη Μαύρη Θάλασσα’. Το τελευταίο παιχνίδι του Οζντάγ φανερώνει επίσης τη σημασία του να ξεχνά κανείς γρήγορα τις τεχνητές διακρίσεις που δημιουργούνται στο ποδόσφαιρο».

Αναφορά γίνεται και στις αντιδράσεις στα ΜΚΔ εναντίον του Ουμίτ Οζντάγ, με ανάρτηση να γράφει πως «εάν κανείς σκαλίσει το παρελθόν των ανθρώπων πολλά βγαίνουν στην επιφάνεια», υπενθυμίζοντας το «φλερτ του Ουμίτ Οζντάγ κάποια εποχή με το FETO», ενώ σε άλλη ανάρτηση επισημαίνεται «τι σχέση έχει αυτό; Tότε θα έπρεπε να διωχθεί και ο Πέλκας από τη Φενέρμπαχτσέ».

ΤουρκίαΠόντιοιειδήσεις τώραΤάσος ΜπακασέταςΕλληνοπόντιοιΤραμπζονσπόρΓενοκτονία Ποντίων