Κόσμος|16.05.2022 15:33

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι τελευταίες στιγμές του Moskva - Στο «φως» νέο ηχητικό ντοκουμέντο

Newsroom

Νέο ηχητικό - ντοκουμέντο έρχεται στο «φως» από τα τελευταία λεπτά του Moskva, αμέσως μετά το χτύπημα που δέχθηκε. Μέλος του πληρώματος ακούγεται να λέει πως το ρωσικό πλοίο χτυπήθηκε δύο φορές και ζητά βοήθεια.

Ειδικότερα, το μέλος του πληρώματος ακούγεται πανικοβλημένο και να καλεί σε βοήθεια, λίγο πριν το πλοίο βυθιστεί, σε νέο ηχητικό που δημοσιεύει η βρετανική Daily Mail.

Στο βίντεο που δημοσιεύεται, το μέλος του πληρώματος λέει σε ένα ρυμουλκό -το οποίο φαίνεται να παρέχει βοήθεια- ότι είναι το «Moskva (1)» και ότι «γέρνει στο πλάι» με «δύο τρύπες κάτω από την ίσαλο γραμμή».

«Η επικοινωνία με τη γέφυρα έχει διακοπεί, επικρατεί σιωπή. Πέφτει στο πλάι, γέρνει. Η κλίση είναι 30 μοίρες. Πέφτει στο πλάι» λέει, χαρακτηριστικά, στη συνέχεια, προσθέτοντας πως «Δεν υπάρχει τρόπος να κινηθούμε. Θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε διάσωση του πληρώματος».

Σημειώνεται πως ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι από τη στιγμή που βυθίστηκε το καταδρομικό των 12.490 τόνων, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Καρέ - καρέ τελευταίες στιγμές της Moskva

Τις τελευταίες στιγμές της ρωσικής ναυαρχίδας φέρεται να έχουν καταγράψει και φωτογραφίες που ήρθαν στη δημοσιότητα τον Απρίλιο. Το ρωσικό καταδρομικό φαίνεται ότι βυθίστηκε από δύο ουκρανικούς πυραύλους Neptune, ενώ μια από τις φωτογραφίες αναφέρεται ότι είναι η τελευταία πριν το πλοίο βυθιστεί στη Μαύρη Θάλασσα.

Στα φωτογραφικά ντοκουμέντα γίνεται εμφανής η κλίση που είχε πάρει η τυλιγμένη στις φλόγες ρωσική ναυαρχίδα, κάτι που οδήγησε στη βύθισή της.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η ναυαρχίδα βυθίστηκε όχι από τους ουκρανικούς πυραύλους, αλλά από εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών του πλοίου. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα κανένα στοιχείο για το πλήρωμα των 510 ατόμων, παρά μόνο ότι όλοι μεταφέρθηκαν από το πλοίο με ασφάλεια. Υπάρχουν όμως αναφορές ότι πολλά μέλη του πληρώματος αγνοούνται ή ότι είναι νεκροί.

Σημειώνεται ότι η Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει μέρος του πληρώματός του, αλλά και τον πλοίαρχό του που φερόταν να είναι νεκρός. 

Σύμφωνα με την Daily Mail, το πλοίο έχει κλίση προς την πλευρά του λιμανιού και υπάρχουν μαύρα σημάδια σε σημεία που επιβεβαιώνουν τις ουκρανικές περιγραφές για βύθιση του πλοίου από δύο πυραύλους.

Αναλυτές και ειδικοί που επικαλείται το βρετανικό Μέσο, λέγεται ότι εξέτασαν τις εικόνες από το φλεγόμενο Moskva και υποστηρίζουν ότι όντως φαίνονται αυθεντικές.

TT
ΡωσίαπόλεμοςΟυκρανίαπλοίοειδήσεις τώραΜαύρη Θάλασσα