Κόσμος|16.05.2022 22:39

Καλίν: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο – Η Τουρκία η μόνη δίοδος για το φυσικό αέριο του Ισραήλ

Μαρία Ζαχαράκη

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΙμπραχίμ Καλίν, αναφέρθηκε σήμερακαι στις δραστηριότητες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι σχεδόν κάθε χώρα που έχει ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο ανακαλύπτει φυσικό αέριο, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πηγή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο μετά τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας.

«Οι κύριες εναλλακτικές λύσεις είναι το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία προσπαθεί να βοηθήσει σε αυτό το θέμα και είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη διαδικασία», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters, προσθέτοντας ότι «το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου θα επιφέρει ευημερία σε όλους μας. Θέλουμε να το μετατρέψουμε σε ευκαιρία για όλες τις χώρες (που έχουν ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο). Πιστεύουμε ότι οι νέες ενεργειακές ανακαλύψεις θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες, όχι νέες εντάσεις».

Όταν ρωτήθηκε για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Καλίν απάντησε: «Οι γεωτρήσεις χρειάζονται χρόνο και δεν υπάρχει καμία εγγύηση για εξόρυξη. Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε και να πραγματοποιούμε γεωτρήσεις σε περιοχές όπου έχουμε άδειες».

Σχετικά με την μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ, ο Καλίν είπε, «είμαστε ανοιχτοί σε αυτή την ιδέα. Οι ειδικοί λένε ότι η καταλληλότερη διαδρομή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου είναι μέσω Τουρκίας. Έχουμε έναν αγωγό που εκτείνεται στο Τζεϊχάν και μπορούμε να μεταφέρουμε το φυσικό αέριο από εδώ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

Υπενθύμισε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα επισκεφθεί το Ισραήλ την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου και ότι ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, προγραμματίζεται επίσης να συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του.

«Θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες του θέματος. Κατ' αρχήν (στις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ) όχι μόνο δεν βλέπουμε πρόβλημα, αλλά βλέπουμε ακόμη και δυνατότητες», ανέφερε.

ΜεσόγειοςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΙμπραχίμ ΚαλίνγεωτρήσειςΤουρκία