Κόσμος|17.05.2022 20:37

Ricky Gardiner: Πέθανε ο θρυλικός κιθαρίστας των David Bowie και Iggy Pop

Newsroom

Ο Ρίκι Γκάρντινερ (Ricky Gardiner), ο κιθαρίστας που ερμήνευσε κλασικά riffs για άλμπουμ όπως το «Low» του Ντέιβιντ Μπάουι (David Bowie) και το «Lust for Life» του Ίγκι Ποπ (Iggy Pop), πέθανε σε ηλικία 73 ετών.

Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε ο παραγωγός Τόνι Βισκόντι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλώνοντας ότι το έμαθε από τη σύζυγο του Γκάρνινερ, που επικοινώνησε μαζί του. Ο Βισκόντι περιέγραψε τον Γκάρντινερ -ο οποίος είχε διαγνωστεί με τη νόσο του Πάρκινσον- ως μια «κιθαριστική ιδιοφυΐα».

Γεννημένος στο Εδιμβούργο το 1948, η πρώτη του μεγάλη μπάντα ήταν το prog rock συγκρότημα Beggars Opera, που δημιουργήθηκε το 1969. Ξεκινώντας με το Act One την επόμενη χρονιά, ηχογράφησε έξι άλμπουμ με την μπάντα.

Έπειτα, κλήθηκε να παίξει κιθάρα στο σόλο άλμπουμ του Τόνι Βισκόντι, «Inventory» και κάπως έτσι προέκυψε η συνεργασία με τον Ντέιβιντ Μπάουι στο «Low». Στη συνέχεια ο Μπάουι τον κάλεσε να ηχογραφήσουν, κάπου κοντά στο Παρίσι το 1977. Έπειτα, ο Ρίκι μετακόμισε στο Βερολίνο.

Η συνεργασία με τον Μπάουι τον έφερε στον «δρόμο» του Ίγκι Ποπ και οι τρεις τους περιόδευσαν μαζί για το «The Idiot» του Ίγκι, με τον Μπάουι στα πλήκτρα.

Μετά, έπαιξε κιθάρα και συνέβαλε στιχουργικά στον άλμπουμ του Ίγκι Ποπ -σε παραγωγή Μπάουι- «Lust for Life».

Ο Γκάρντινερ έγινε πατέρας και διέκοψε την περιοδεία με τους δύο θρυλικούς μουσικούς -Μπάουι και Ποπ. Άνοιξε το δικό του στούντιο και κυκλοφορούσε περιστασιακά δίσκους με διάφορους συνεργάτες, μεταξύ των οποίων και η σύζυγός του Βιρτζίνια Σκοτ.

Ο Ίγκι Ποπ, σήμερα, είπε το δικό του «αντίο», γράφοντας: «Αγαπημένε μου, υπέροχε άνθρωπε, χωρίς πουκάμισο, με τις φόρμες σου, ο καλύτερος άνθρωπος που έπαιξε ποτέ κιθάρα».

Το 1995 ο κιθαρίστας κυκλοφόρησε το «Auschwitz», ένα instrumental άλμπουμ, σηματοδοτώντας τα 50 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης. Αυτό θεωρούσε ότι ήταν το σπουδαιότερο μουσικό του έργο.

Ο Ρίκι Γκάρντινερ διαγνώστηκε με ηλεκτροευαισθησία το 1998 και αυτό τον έκανε να μην νιώθει άνετα όταν βρισκόταν κοντά σε ηλεκτρονικές συσκευές. Διαμόρφωσε το στούντιό του βάσει της ασθένειάς του.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του γύρισε στους Beggars Opera project, κυκλοφορώντας επτά ακόμα δισκογραφικές δουλειές.

 

μουσικόςIggy Popκιθαρίσταςειδήσεις τώρα