Κόσμος|19.05.2022 18:10

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ισόβια για τον Ρώσο στρατιώτη που κατηγορείται για δολοφονία αμάχου, ζητούν οι εισαγγελείς – Συγκλονίζει η σύζυγος του θύματος

Newsroom

Ένας 21χρονος Ρώσος στρατιώτης ομολόγησε την ενοχή του για τη δολοφονία ενός άμαχου, στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου. Την ίδια ώρα οι εισαγγελείς ζήτησαν να επιβληθεί ισόβια κάθειρξη στον καθ’ ομολογία δράστη.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης η δολοφονία του αμάχου διαπράχθηκε έπειτα από εντολή που έλαβε ο στρατιώτης. Ένας δεύτερος Ρώσος στρατιώτης, που ήταν παρών όταν δολοφονήθηκε ο πολίτης τον Φεβρουάριο, και αργότερα παραδόθηκε στις ουκρανικές δυνάμεις, είπε στο δικαστήριο ότι οι Ρώσοι είχαν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από το πεδίο της μάχης με τα πόδια, όταν η φάλαγγά τους δέχτηκε επίθεση.

Συγκλονίζει η σύζυγος του θύματος

Την Τετάρτη, ο Vadim Shishimarin παραδέχτηκε ότι πυροβόλησε έναν 62χρονο άνδρα λίγες ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής. Ο κρατούμενος οδηγήθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου του Κιέβου με χειροπέδες, πλαισιωμένος από βαριά οπλισμένους φρουρούς. Έδειχνε νευρικός και είχε σκυμμένο το κεφάλι του.

Η χήρα του άνδρα που σκοτώθηκε καθόταν λίγα μέτρα μακριά του. Σκούπισε τα δάκρυα από τα μάτια της όταν ο στρατιώτης μπήκε στο δικαστήριο, και στη συνέχεια κάθισε με τα χέρια ενωμένα καθώς ο εισαγγελέας εξέθετε την υπόθεσή του, περιγράφοντας τη στιγμή που ο σύζυγος της Kateryna, Oleksandr Shelipov, πυροβολήθηκε στο κεφάλι.

«Αποδέχεστε την ενοχή σας;» ρώτησε ο δικαστής. «Ναι», απάντησε ο Shishimarin. «Εντελώς;», επέμεινε ο δικαστής. «Ναι», απάντησε ήσυχα πίσω από το τζάμι του γκρίζου κλουβιού του από μέταλλο και γυαλί.

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Shishimarin διοικούσε μια μονάδα σε μια μεραρχία αρμάτων όταν η φάλαγγά του δέχθηκε επίθεση. Αυτός και τέσσερις άλλοι στρατιώτες έκλεψαν ένα αυτοκίνητο και καθώς ταξίδευαν κοντά στην Chupakhivka, συνάντησαν τον 62χρονο σε ένα ποδήλατο, είπαν. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Shishimarin έλαβε εντολή να σκοτώσει τον πολίτη και χρησιμοποίησε ένα τουφέκι εφόδου Kalashnikov για να το κάνει.

Η χήρα του Oleksandr δήλωσε στο BBC πώς τα βγάζει πέρα, πριν αποχωρήσει από το δικαστήριο για την ημέρα. «Τον λυπάμαι πολύ [τον Shishimarin]», είπε. «Αλλά για ένα τέτοιο έγκλημα - δεν μπορώ να τον συγχωρήσω». Η Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής εντοπίσει περισσότερα από 10.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία.

Η επικεφαλής εισαγγελέας της χώρας Iryna Venediktova έγραψε στο Twitter: «Με αυτή την πρώτη δίκη, στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι κάθε δράστης, κάθε πρόσωπο που διέταξε ή βοήθησε στη διάπραξη εγκλημάτων στην Ουκρανία δεν θα αποφύγει την ευθύνη».

Η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι τα στρατεύματά της έχουν βάλει στο στόχαστρο αμάχους, αλλά οι ερευνητές έχουν συλλέξει στοιχεία για πιθανά εγκλήματα πολέμου για να τα παραδώσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) στη Χάγη.

Το ΔΠΔ στέλνει στην Ουκρανία μια ομάδα 42 ερευνητών, εμπειρογνωμόνων εγκληματολογίας και προσωπικού υποστήριξης. Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία έχει επίσης συστήσει μια ομάδα για τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων ώστε να καταστεί δυνατή η άσκηση μελλοντικών διώξεων.

Ρωσίαπόλεμοςειδήσεις τώραστρατιώτηςεγκλήματα πολέμουΟυκρανίαδικαστήριο