Κόσμος|20.05.2022 10:40

Σοκαριστική υπόθεση κακοποίησης γυναικών από κατάσκοπο της MI5: Οι αποκαλύψεις του BBC και η δικαστική μάχη με τις Αρχές

Newsroom

Ένας κατάσκοπος της MI5 χρησιμοποίησε την ιδιότητά του για να τρομοκρατήσει τη σύντροφό του πριν μετακομίσει στο εξωτερικό για να συνεχίσει την εργασία των μυστικών υπηρεσιών ενώ βρισκόταν υπό έρευνα, όπως διαπίστωσε το BBC.

Ένα βίντεο δείχνει τον άνδρα να απειλεί να σκοτώσει τη γυναίκα και να της επιτίθεται με μαχαίρι.

Ο άνδρας δεν μπορεί να κατονομαστεί, παρά τις αποδείξεις ότι αποτελεί απειλή για τις γυναίκες, αφού η κυβέρνηση προσέφυγε στο δικαστήριο κατά του BBC για να εμποδίσει τη δημοσίευση των σχετικών στοιχείων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ακροδεξιό εξτρεμιστή με βίαιο παρελθόν. Σε μια άνευ προηγουμένου νομική μάχη, το BBC υποστήριξε ότι οι γυναίκες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν την ταυτότητά του καθώς αυτό θα προστατεύσει τα πιθανά θύματα από βλάβη.

Η υπόθεση

Η Μπεθ, Βρετανίδα υπήκοος, γνώρισε τον πράκτορα της MI5 σε μια ιστοσελίδα γνωριμιών. Το ζευγάρι συνέχισε να ζει μαζί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην αρχή, όπως λέει η ίδια, ήταν "γοητευτικός" καιο φαινόταν ότι οι δύο τους είχαν πολλά κοινά.

Αλλά με την πάροδο του χρόνου, αποκαλύφθηκε ότι ήταν μισογύνης και εξτρεμιστής, με εμμονή στη βία και τη σκληρότητα. Η Μπεθ - δεν είναι το πραγματικό της όνομα - υποστηρίζει ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά, ενώ ήταν επίσης καταχρηστικός και εξαναγκαστικός.
Λέει ότι χρησιμοποίησε τη θέση του στις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας για να την τρομοκρατήσει.

«Είχε τον πλήρη έλεγχο. Ήμουν η σκιά αυτού που είμαι τώρα», λέει.

Καθώς η σχέση γινόταν όλο και πιο καταχρηστική, η ψυχική υγεία της Μπεθ επιδεινώθηκε.

«Στο τέλος της σχέσης μου υπαγόρευε συνεχώς πού θα πήγαινα, ποιον θα έβλεπα, πώς θα δούλευα, τι θα έκανα στη δουλειά, τι θα φορούσα».

Ο Χ την έκανε να «αισθάνομαι απολύτως άχρηστη» και χρησιμοποιούσε «το γεγονός ότι είχα προβλήματα ψυχικής υγείας για να με εκφοβίζει και να με κάνει να αισθάνομαι πιο ευάλωτη».

Παράλληλα, η Μπεθ υποστηρίζει ότι ο Χ συγκέντρωνε όπλα στο σπίτι και την ανάγκαζε να παρακολουθεί τρομοκρατικά βίντεο με εκτελέσεις και δολοφονίες. «Υπήρχε τόση ψυχολογική πίεση από εκείνον προς εμένα, που τελικά κορυφώθηκε με το να πάθω νευρικό κλονισμό, επειδή φοβόμουν τόσο πολύ τα πάντα - εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο με έκανε να σκέφτομαι, των ανθρώπων με τους οποίους είχε σχέση και των ανθρώπων για τους οποίους δούλευε».

Λέει ότι ο X της είπε ότι εργαζόταν ως έμμισθος πληροφοριοδότης για τις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας - ένας πράκτορας ή μια μυστική πηγή πληροφοριών (CHIS), για να χρησιμοποιήσουμε τον επίσημο όρο - που διείσδυε σε εξτρεμιστικά δίκτυα. Η ίδια γνώριζε ότι είχε συναντήσεις με τους ανώτερούς του, λάμβανε χρήματα και του έδιναν εξοπλισμό.

Αρχικά, είπε, της έκρυβε το πραγματικό του όνομα. Η έρευνά του BBC διαπίστωσε ότι ο Χ εργάστηκε για χρόνια ως CHIS για την MI5, χρησιμοποιώντας διάφορα ψευδώνυμα.

Πώς λειτουργούν οι πληροφοριοδότες

Η υπηρεσία ασφαλείας διαθέτει πράκτορες σε τρομοκρατικά δίκτυα, πληροφοριοδότες που εργάζονται κρυφά με τους χειριστές τους, αξιωματικούς της MI5. Οι αμφιλεγόμενες εξουσίες επιτρέπουν στους πράκτορές της να διαπράττουν εγκλήματα ως μέρος της κάλυψής τους, αλλά μόνο για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες που σώζουν ζωές, να διαταράξουν πιο σοβαρά εγκλήματα ή να διασφαλίσουν την ασφάλεια ενός πράκτορα. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να καλύπτει ενέργειες στην ιδιωτική τους ζωή.

Η Μπεθ λέει ότι της είπε ότι δεν θα μπορούσε να καταγγείλει τη συμπεριφορά του λόγω της ιδιότητάς του. «Αυτό σήμαινε ότι δεν θα μπορούσα να μιλήσω για οποιαδήποτε συμπεριφορά του απέναντί μου, για οποιαδήποτε βία υπέστην, σεξουαλική ή σωματική, επειδή είχε κόσμο σε υψηλές θέσεις που πάντα του κάλυπτε τα νώτα και ο οποίος θα επενέβαινε και θα με σκότωνε, αν μιλούσα».

Ο Χ πληρωνόταν για να ενημερώνει για δίκτυα ακροδεξιών εξτρεμιστών, αλλά τα στοιχεία που είδαμε δείχνουν ότι οι δικές του ανησυχητικές απόψεις είναι γνήσιες. Η Μπεθ λέει ότι ο X επαίνεσε διάφορους λευκούς ρατσιστές μαζικούς δολοφόνους και δήλωσε την πρόθεσή του να διαπράξει παρόμοιες πράξεις.

Βία μέσα στο σπίτι

Στο σπίτι, η βία του στρεφόταν κατά της Μπεθ. Σε ένα βίντεο, ο πράκτορας της MI5 φαίνεται να της επιτίθεται με μαχαίρι. Το περιστατικό βιντεοσκοπήθηκε από την Μπεθ με το κινητό της τηλέφωνο. Κατά την προετοιμασία της επίθεσης, ακούγεται να εκφράζει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο να σκοτωθεί και να λέει ότι η μεταχείρισή του απέναντί της ήταν απαράδεκτη. Ο X δηλώνει ότι θα τη σκοτώσει, φεύγει από το δωμάτιο και επιστρέφει κρατώντας ένα μαχαίρι- το οποίο στη συνέχεια σηκώνει πάνω από το κεφάλι της.

Όταν ακούγεται να του λέει ότι το βίντεο θα μπορούσε να παραδοθεί στην αστυνομία, ο X εξαπολύει επίθεση με το όπλο και τις γροθιές του. Το βίντεο διακόπτεται εν μέσω των κραυγών της. Εκείνη καταφέρνει να τον αποκρούσει, αλλά αυτός προσπάθησε να της επιτεθεί ξανά ώρες αργότερα με ένα μαχαίρι, επιχειρώντας να της κόψει το λαιμό. Λέει ότι του δάγκωσε το χέρι προκειμένου να τον σταματήσει.

Ερωτήματα για τη στάση των Αρχών

Η αστυνομία επισκέφθηκε το σπίτι τους μετά την επίθεση, αλλά η έρευνα του BBC αποκάλυψε σοβαρά ζητήματα για τον τρόπο της αστυνομικής επέμβασης. Ο Χ συνελήφθη, κατηγορήθηκε για επίθεση κατά της Μπεθ και εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Ωστόσο, ενώ βρισκόταν στο δικαστήριο, η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος (CPS) απέσυρε την υπόθεση.

Η Μπεθ λέει ότι ο Χ επέστρεψε στο σπίτι και συνέχισε να την κακομεταχειρίζεται.

Όπως αποκαλύπτει το BBC, η αστυνομία δεν πήρε πλήρη κατάθεση από την Μπεθ ούτε παρέλαβε το βίντεο με την επίθεση που δέχτηκε. Η ποινική δίωξη διακόπηκε άμεσα και οι αρχές επιμένουν ότι η υπόθεση διακόπηκε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Αφού επέστρεψε στο σπίτι της, η Μπεθ λέει ότι ο Χ ισχυρίστηκε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας θα τον υποστήριζαν και ότι εκείνη ήταν "ένα τίποτα". Ένα ξεχωριστό βίντεο, που μαγνητοσκοπήθηκε κρυφά από την Μπεθ, κατέγραψε συνομιλίες στις οποίες ο Χ έλεγε ότι μπορεί να σκοτωθεί επειδή έκανε πολλές ερωτήσεις.

Στο βίντεο, η Μπεθ ρωτάει αν θα είναι εκείνος αυτός που θα τη σκοτώσει. Η απάντησή του αφήνει να εννοηθεί ότι παραλίγο να κάνει ακριβώς αυτό κατά τη διάρκεια ενός προηγούμενου βίαιου επεισοδίου. Χαλαρώνοντας αυτάρεσκα σε έναν καναπέ, συνεχίζει: «Είναι συνεχώς μέσα μου. Αυτό το δολοφονικό πράγμα είναι πάντα μέσα μου... Πάντα φαντάζομαι πώς θα χτυπήσω κάποιον μέχρι θανάτου... Ήταν πάντα μέσα μου.... Το κάνω από τότε που ήμουν έξι χρονών... Είμαι υπερβολικά επιθετικός, το ξέρω και εγώ".

Το ζευγάρι δεν θα παρέμενε μαζί για πολύ ακόμα - ο Χ πέταξε την Μπεθ έξω από το σπίτι τους και εξαφανίστηκε ενώ μια άλλη έρευνα εναντίον του βρισκόταν σε εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας στο σπίτι μετά την επίθεση με μαχαίρι, οι αστυνομικοί της τοπικής αστυνομίας είχαν ανακαλύψει εξτρεμιστικό υλικό - μεταξύ των οποίων και προσωπικά ναζιστικά σύνεργα του Χ. Το BBC είδε ένα αστυνομικό ημερολόγιο που δείχνει τα στοιχεία που βρήκαν οι αστυνομικοί, όπως ένα προσωπικό ημερολόγιο στο οποίο ο Χ είχε γράψει για τη δολοφονία "Εβραίων". Είχε επίσης γράψει για τη δολοφονία της Μπεθ.

Οι τοπικοί αστυνομικοί κάλεσαν ντετέκτιβ της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, οι οποίοι με τη σειρά τους κατέσχεσαν διάφορα αντικείμενα. Ακολούθησε έρευνα για τρομοκρατία σε βάρος του Χ, ο οποίος όμως εγκατέλειψε το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την αναχώρησή του, η Μπεθ έπαθε ψυχική κατάρρευση και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο. Ενώ βρισκόταν εκεί, αντικείμενα της που είχαν επίσης κατασχεθεί από αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας επιστράφηκαν σε ένα μέλος της οικογένειάς της από έναν άνδρα. Ο συγγενής υπέθεσε ότι ο άνδρας ήταν συνεργάτης του Χ. Ούτε η Μπεθ ούτε η οικογένειά της γνώριζαν για την έρευνα της τρομοκρατικής υπηρεσίας

Η οικογένεια ενοχλήθηκε από αυτή την επίσκεψη - ανησυχούσε για το πώς ο άγνωστος γνώριζε τη διεύθυνση και ήρθε να πάρει τα υπάρχοντα της Μπεθ.

«Διαπιστώσαμε ότι ο επισκέπτης ήταν αξιωματικός της MI5. Το υλικό που κατασχέθηκε από αστυνομική έρευνα, βάσει αστυνομικού εντάλματος, είχε δοθεί στην MI5», λένε στο BBC.

Η εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση συνάδει με παρέμβαση σε ποινική διαδικασία από την υπηρεσία ασφαλείας. Τα ίδια τα αντικείμενα του Χ παραδόθηκαν επίσης από την αστυνομία στη MI5, όπως γίνεται αντιληπτό.

Η αντιτρομοκρατική αστυνομία αναφέρει ότι δεν εντοπίστηκε καμία εγκληματική ενέργεια κατά τη διάρκεια των ερευνών της, αλλά ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός ότι τα αντικείμενα της Μπεθ δεν παραδόθηκαν απευθείας σε αυτήν.

Μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, η Μπεθ διαμαρτυρήθηκε στην τοπική αστυνομία, ρωτώντας γιατί η υπόθεση έπεσε στο κενό, γιατί πήραν την περιουσία της και γιατί την επέστρεψε ένας άγνωστος.

Η αστυνομία χρειάστηκε ένα χρόνο για να της πάρει κατάθεση, αλλά έκτοτε ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει τίποτα να εξετάσει, καθώς όλα είχαν διερευνηθεί προηγουμένως. Δεν ήταν έτσι.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καταγγελίας στην αστυνομία, η Μπεθ ενημερώθηκε ότι οι Αρχές δεν είχαν πληροφορίες σχετικά με την κατάσχεση της περιουσίας της, αλλά μπορούσε να δει από "σημειώσεις" ότι κάποια περιουσιακά στοιχεία είχαν ληφθεί και επιστραφεί στον Χ. Η αστυνομία δήλωσε ότι δεν κατάσχεσε κανένα αντικείμενο στο πλαίσιο της δικής της έρευνας και ότι «δεν ήταν σε θέση να ενημερώσει πότε ή γιατί αυτά ελήφθησαν».

Αυτό ήταν αναληθές, καθώς η οικεία αστυνομική δύναμη ήταν υπεύθυνη για την κλήση αξιωματικών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.
Ο ισχυρισμός της αστυνομίας ότι η περιουσία είχε επιστραφεί στον Χ ήταν επίσης αναληθής - το υλικό είχε δοθεί στην MI5.

Ίδιο ιστορικό και σε άλλη χώρα

Διαπιστώσαμε ότι, μετά την εξαφάνιση του o Χ, μετακόμισε στο εξωτερικό και άρχισε να εργάζεται για μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών.
Αλλά ο Χ έχει επίσης ιστορικό τρομακτικής κακοποίησης στη χώρα αυτή - με την εξτρεμιστική και βίαιη συμπεριφορά του να προηγείται πολύ πριν γίνει πράκτορας της MI5.

Το ΒΒC εντόπισε και μίλησε με μία πρώην σύντροφό του στην ίδια ξένη χώρα. Η περιγραφή της για τη συμπεριφορά του Χ είναι εξίσου ανησυχητική με αυτή της Μπεθ. Οι δύο γυναίκες δεν έχουν συναντηθεί ή επικοινωνήσει ποτέ.

Η Ρουθ -δεν είναι το πραγματικό της όνομα- λέει ότι ο Χ φαινόταν φυσιολογικός στην αρχή, αλλά τελικά άρχισε να την κακοποιεί και να την τρομοκρατεί.

Απειλούσε επίσης τη ζωή της και τη ζωή του παιδιού της.

«Είπε ότι θα μπορούσε να σκοτώσει εμένα και την κόρη μου, επίσης, και στη συνέχεια να βάλει τα σώματά μας κάπου και κανείς δεν θα μάθαινε ποτέ ποια είμαι».

Φοβούμενη για την ασφάλειά της, ζήτησε βοήθεια από μια οργάνωση και μεταφέρθηκε σε ένα καταφύγιο. Το τραύμα την είχε αφήσει να μην μπορεί ούτε να μιλήσει εκείνη την εποχή και εισήχθη στο νοσοκομείο. «Ήμουν ψυχολογικά καταρρακωμένη, πραγματικά καταρρακωμένη», λέει.

«Αναρωτιόμουν συνεχώς γιατί άλλαξε τόσο πολύ, αλλά κάποτε μου είπε ότι αυτό είναι το πραγματικό του πρόσωπο και ότι υποκρινόταν όλο αυτό τον καιρό».

To ΒΒC εντοπισε έναν επαγγελματία που είχε βοηθήσει στη φροντίδα της Ρουθ. Επιβεβαίωσε την αφήγησή της και περιέγραψε τα γεγονότα ως ίσως τα πιο σοκαριστικά που έχει συναντήσει ποτέ.

Θυμήθηκε ένα σημειωματάριο στο οποίο ο Χ είχε καταγράψει την επιθυμία του να σκοτώσει. Η Ρουθ περιέγραψε ξεχωριστά το ίδιο αντικείμενο, λέγοντας ότι περιείχε φαντασιώσεις που αφορούσαν «αίμα, κόκαλα, σάρκα. Ανθρώπινη σάρκα. Να τρώει τη σάρκα των παιδιών».

Και απείλησε να σκοτώσει και να κακοποιήσει σεξουαλικά τα θηλυκά παιδιά που γνώριζε η Ρουθ. Αργότερα θα διατύπωνε τις ίδιες απειλές και στην Μπεθ.
Η αστυνομία της ξένης χώρας ενημερώθηκε για τον Χ και την απειλή που αποτελούσε.

Ο άνδρας καταχράστηκε τη σύνδεσή του με την MI5, ο Χ είχε χρησιμοποιήσει το φάντασμα μιας εγκληματικής οργάνωσης με την οποία συνδεόταν για να τρομοκρατήσει τη Ρουθ, λέγοντάς της ότι τα μέλη της θα μπορούσαν να τη σκοτώσουν.

Ο Χ τελικά εξαφανίστηκε, αφήνοντάς της μόνο τα χρέη του.

Διαπιστώθηκε ότι στη συνέχεια πέρασε χρόνια στη Βρετανία χρησιμοποιώντας το όνομά του, ως τρόπο απόκρυψης της πραγματικής του ταυτότητας, ενώ πληρωνόταν από την MI5.

Το BBC έλαβε γραπτά (ντοκουμέντα) στα οποία ο X καυχιόταν για σοβαρή σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών - χρησιμοποιώντας γλώσσα που είναι πολύ προσβλητική για να αναπαραχθεί από το βρετανικό μέσο. Σε άλλα γραπτά, εξέφραζε την επιδοκιμασία του για το βιασμό και τη δολοφονία ενός νεαρού κοριτσιού.

Το δικαστήριο εμπόδισε νομικά να κατονομαστεί ο Χ, λόγω του κινδύνου που διέτρεχε από άλλους εξτρεμιστές.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι «δεν θα σχολιάσει θέματα ασφάλειας ή πληροφοριών», αλλά η δικαστική εντολή «αποσκοπεί στην προστασία της εθνικής ασφάλειας και στην αποφυγή πραγματικού και άμεσου κινδύνου για τη ζωή, την ασφάλεια και την ιδιωτική ζωή».

Ωστόσο, το BBC θέλησε να ταυτοποιήσει τον Χ, ώστε να προειδοποιηθούν οι γυναίκες με τις οποίες έρχεται ήδη σε επαφή ή όσες τον συναντήσουν στο μέλλον.

Βρετανίακατάσκοποςειδήσεις τώρακακοποίησηΗνωμένο Βασίλειο