Κόσμος|21.05.2022 07:17

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τουρκικές υπερπτήσεις: Όπου υπάρχουν διαφωνίες για τον εναέριο χώρο ζητάμε συζήτηση και όχι προκλήσεις

Newsroom

Θέση για την προκλητική παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας με πτήσεις μαχητικών της Τουρκίας μία ανάσα από την Αλεξανδρούπολη, πήρε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση αμερικανίδας δημοσιογράφου για κατά πόσον οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά αλλά και για το κατά πόσον οι ενέργειες αυτές επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε:

«Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών».

Ο κ. Πράις ανέφερε ότι «όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα».

«Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», πρόσθεσε.

Τουρκίαειδήσεις τώραΣτέιτ ΝτιπάρντμεντυπερπτήσειςΑλεξανδρούποληF-16