Κόσμος|21.05.2022 16:59

Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν – Άντερσον: Τι συζήτησε με την πρωθυπουργό της Σουηδίας

Μαρία Ζαχαράκη

Τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγνταλένα Άντερσον, είχε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, συζητήθηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών και η αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στην πρωθυπουργό της Σουηδίας ότι η Τουρκία πάντα υποστήριζε πλήρως την πολιτική ανοιχτών θυρών στο ΝΑΤΟ, ωστόσο επεσήμανε ότι η αλληλεγγύη στη συμμαχία είναι θεμελιώδης αξία τόσο για την ασφάλεια των κρατών μελών όσο και για τη συλλογική ασφάλεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι αισθάνεται άβολα από τις επαφές της Σουηδίας με άτομα και τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK/YPG/PYD και ζήτησε να σταματήσει η πολιτική, οικονομική και εξοπλιστική υποστήριξη της Σουηδίας στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στην συνομιλήτριά του ανέφερε επίσης ότι ο ισχυρισμός ότι το PKK/PYD/YPG πολεμά το ISIS δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια και ότι αναμένουν από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα και σοβαρά μέτρα που θα αποδεικνύουν ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση PKK και τα παρακλάδια της στη Συρία και το Ιράκ..

Ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε επίσης να αρθούν οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η Σουηδία στην Τουρκία στην αμυντική βιομηχανία.

Τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Φινλανδίας

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Sauli Niinisto.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, συζητήθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και η αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Κατά τη συνομιλία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η αντίληψη που αγνοεί την απειλή των τρομοκρατικών οργανώσεων απέναντι σε έναν σύμμαχο εντός του ΝΑΤΟ είναι ασυμβίβαστη με το πνεύμα της φιλίας και της συμμαχίας.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι είναι φυσικό δικαίωμα να περιμένουμε σεβασμό και υποστήριξη στον νόμιμο και αποφασιστικό αγώνα της Τουρκίας ενάντια σε μια ξεκάθαρη απειλή για την εθνική της ασφάλεια και τον λαό της.

ΝΑΤΟΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣουηδίαΤουρκίαειδήσεις τώρα