Κόσμος|24.05.2022 15:00

ΝΑΤΟ: Αντιπροσωπείες από Φινλανδία και Σουηδία μεταβαίνουν στην Άγκυρα για να... πείσουν τον Ερντογάν

Newsroom

Αντιπροσωπείες από την Σουηδία και τη Φινλανδία μεταβαίνουν στην Τουρκία την Τετάρτη προκειμένου να συναντηθούν Τούρκους αξιωματούχους και να συζητήσουν για το αίτημα που έχουν υποβάλλει οι δύο χώρες για ένταξη στο ΝΑΤΟ και για τις αναρρήσεις που έχει διατυπώσει ξεκάθαρα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι εξάλλου απαραίτητο να κάμψουν τις τουρκικές αντιρρήσεις προκειμένου να ενταχθούν στην Βορειοατλαντική συμμαχία καθώς αρκεί η αρνητική ψήφος ενός κράτους - μέλους της συμμαχίας (εν προκειμένω της Τουρκίας) για να σταματήσει η διαδικασία.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη συνάντηση με ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες των δύο σκανδιναβικών χωρών το Σάββατο και συζήτησε τις ανησυχίες του.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία φιλοξενούν άτομα που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αλλά και με οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Το περασμένο Σάββατο οι ηγέτες της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας συνομίλησαν σχετικά με τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ένταξη των χωρών στο ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν τόνισε στην πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον ότι αναμένει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου η Στοκχόλμη να καθησυχάσει τις τουρκικές ανησυχίες.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο επεσήμανε από την πλευρά της ότι είχε «ανοικτή και άμεση» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει μιλήσει και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στον οποίο δήλωσε ότι η Άγκυρα θα εξετάσει θετικά τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας μόνο εφόσον αυτές φανούν ξεκάθαρα διατεθειμένες να συνεργαστούν σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Τι ανακοίνωσε από το Νταβός ο Φινλανδός ΥΠΕΞ

Μιλώντας στο Νταβός, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χααβίστο επιβεβαίωσε τη συνάντηση. «Στέλνουμε αντιπροσωπείες στην Άγκυρα, τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία. Αυτό θα συμβεί αύριο, επομένως συνεχίζουμε τον διάλογο», σημείωσε ο Χααβίστο.

«Κατανοούμε ότι η Τουρκία έχει κάποιες δικές της ανησυχίες αναφορικά με την τρομοκρατία (…) Πιστεύουμε ότι αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν. Ίσως υπάρχουν και κάποια θέματα τα οποία δεν συνδέονται άμεσα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, αλλά περισσότερο με άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», συνέχισε ο Φινλανδός υπουργός.

ΣουηδίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΝΑΤΟΤουρκίαΦινλανδία