Κόσμος|25.05.2022 10:18

Ρίο ντε Τζανέιρο: Μακελειό με 22 νεκρούς από αστυνομική επιχείρηση σε φαβέλα

Newsroom

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης σε φαβέλα του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία με στόχο τη σύλληψη των επικεφαλής μιας συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται και μια γυναίκα που χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα κατά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ των αστυνομικών και των διακινητών ναρκωτικών στη φαβέλα Βίλα Κρουζέιρο.

Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα επιδρομή εδώ και ένα χρόνο στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Τον Μάιο του 2021, σε αστυνομική επιχείρηση στη φαβέλα Ζακαρεζίνο σκοτώθηκαν 28 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού. Ήταν ο βαρύτερος απολογισμός στην ιστορία της πόλης.

Το μακελειό πυροδότησε διαδηλώσεις και αναζωπύρωσε το δημόσιο διάλογο για την άσκηση αστυνομικής βίας στο Ρίο, όπου σύμφωνα με ένα ντόπιο ρητό: «καλός εγκληματίας είναι ο νεκρός εγκληματίας». Λίγες εβδομάδες μετά την επιχείρηση στη φαβέλα Ζακαρεζίνο αδέσποτη σφαίρα σκότωσε μια έγκυο γυναίκα στη διάρκεια άλλης εφόδου της αστυνομίας σε άλλη φαβέλα κι ο θάνατός της πυροδότησε πρόσθετη οργή.

Σύμφωνα με αναρτήσεις ντόπιων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η σφοδρή ανταλλαγή πυρών ξεκίνησε στις τέσσερις τα χαράματα της Τρίτης σε δασώδη περιοχή κοντά στη φαβέλα Βίλα Κρουζέιρο προκαλώντας τρόμο στην παραγκούπολη. Νέα ανταλλαγή πυρών ακολούθησε χθες το απόγευμα και επτά τραυματίες, ανάμεσά τους κι ένας αστυνομικός, διακομίστηκαν σε νοσοκομείο.

Βραζιλία: Αντιδράσεις μετά την αιματηρή επιχείρηση της αστυνομίας σε φαβέλα του Ρίο για ναρκωτικά

Η αστυνομική επιχείρηση με την υποστήριξη ελικοπτέρου απέβλεπε στη σύλληψη των ηγετών της μεγαλύτερης οργανωμένης συμμορίας του Ρίο ντε Τζανέιρο, της Comando Vermelho, που κρύβοντας στη Βίλα Κρουζέιρο.

Έξω από τοπικό νοσοκομείο, όπου διακομίστηκαν τα θύματα, κάτοικοι της φαβέλας θρηνούσαν για την απώλεια συγγενών και φίλων και διαμαρτύρονταν. Η εισαγγελία του Ρίο ξεκίνησε ποινική έρευνα και έδωσε στη στρατιωτική αστυνομία προθεσμία δέκα ημερών για να δώσει λεπτομέρειες για την επιχείρηση, όπως ποιοι αστυνομικοί ευθύνονται για ποιους θανάτους καθώς και να δικαιολογήσει σε κάθε περίπτωση τη χρήση φονικής βίας.

Η επιχείρηση διεξήχθη από τη στρατιωτική αστυνομία και την ομοσπονδιακή τροχαία. Η αστυνομία κατέσχεσε 16 οχήματα, 13 αυτόματα όπλα καθώς και πιστόλια και χειροβομβίδες, όπως ανακοίνωσε.

Νωρίτερα φέτος το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας θέσπισε μια σειρά προϋποθέσεων προκειμένου η αστυνομία να διεξάγει επιδρομές στις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο ώστε να μειωθούν οι φόνοι από αστυνομικά πυρά και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το δικαστήριο έκρινε ότι η θανατηφόρα βία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις, στις οποίες έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα και όταν είναι απαραίτητο για την προστασία της ζωής, και έδωσε στην αστυνομία 180 ημέρες για να εγκαταστήσει συσκευές εγγραφής ήχου και βίντεο στις στολές των αστυνομικών και τα οχήματά της.

Ρίο ντε ΤζανέιροπυροβολισμοίΒραζιλίανεκροίδιακίνηση ναρκωτικώνειδήσεις τώραΦαβέλα