Κόσμος|25.05.2022 22:06

Οργή στην Ινδία: Κακοποιούσε άγρια τη σύζυγό του για να πάρει την προίκα της – Την εξώθησε σε αυτοκτονία

Newsroom

Δικαστήριο της νότιας Ινδίας καταδίκασε την Τρίτη έναν άνδρα σε 10 χρόνια φυλάκιση, με απόφαση που έκρινε ότι κακοποιούσε τη σύζυγό του για την προίκα του γάμου τους, με αποτέλεσμα να πεθάνει από αυτοκτονία.

Το περιφερειακό δικαστήριο στο κρατίδιο Κεράλα έκρινε τον Κιράν Κουμάρ ένοχο βάσει του νόμου της Ινδίας περί «θανάτου για προίκα», ο οποίος επιτρέπει την απαγγελία κατηγοριών κατά ανθρώπων που προκαλούν το θάνατο μιας γυναίκας μέσα στα πρώτα επτά χρόνια ενός γάμου που χαρακτηρίζεται από δώρα και πληρωμές προίκας.

Οι προίκες, οι οποίες είναι παράνομες αλλά συνηθισμένες στην Ινδία, είναι γαμήλια δώρα που δίνονται από την οικογένεια της νύφης στην οικογένεια του γαμπρού. Ο Κουμάρ είχε δηλώσει αθώος.

Ο Κουμάρ ήταν παντρεμένος με τη σύζυγό του, Βισμάγια Ναΐρ, για λίγο περισσότερο από ένα χρόνο όταν βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο του σπιτιού της οικογένειας του συζύγου της στην Κεράλα τον περασμένο Ιούνιο.

Η οικογένεια της Ναΐρ είχε συμφωνήσει να δώσει στον Κουμάρ 100 χρυσές λίρες, ένα στρέμμα γης και ένα αυτοκίνητο ως προίκα, αλλά εκείνος δεν ήταν ευχαριστημένος με το μοντέλο του οχήματος και απαίτησε περισσότερα χρήματα, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Ο Κουμάρ ασκούσε τη Ναΐρ λεκτική και σωματική βία αναφέρεται στην απόφαση. «Είχε χάσει όλη την ομορφιά της ζωής», ανέφερε η δικαστική απόφαση. «Ήταν τόσο απελπισμένη. Το αίσθημα της απογοήτευσης την κυρίευσε. Λίγο πριν από τον θάνατό της χλευάστηκε έντονα λόγω της προίκας».

Σε συνέντευξή του στο CNN πέρυσι, ο αδελφός της Ναΐρ, Βιτζιθ, δήλωσε ότι ο Κουμάρ είχε περιορίσει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της αδελφής του, την εμπόδισε να τηλεφωνεί στους γονείς «λόγω αυτής της προίκας».

«Του δώσαμε ένα καλό αυτοκίνητο, αλλά δεν σταμάτησε να απαιτεί ένα μεγαλύτερο και ακριβότερο αυτοκίνητο», είπε.Περιέγραψε την αδελφή του ως ένα «έξυπνο και τολμηρό» άτομο που «αγαπούσε να χορεύει». Παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί εκτός νόμου με τον νόμο περί απαγόρευσης της προίκας του 1961, το σύστημα της προίκας στην Ινδία παραμένει βαθιά ριζωμένο στην κοινωνία και έχει συνδεθεί με τη βία εναντίον των γυναικών.

Στη δεκαετία του 1980, οι νομοθέτες εισήγαγαν τμήματα στον ποινικό κώδικα της Ινδίας που επέτρεπαν στις αρχές να κατηγορούν τους άνδρες ή τα μέλη της οικογένειάς τους για "θάνατο λόγω προίκας". Η κατηγορία, η οποία μπορεί να απαγγελθεί και σε περιπτώσεις αυτοκτονίας, τιμωρείται με ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από επτά έτη έως ισόβια.

Το 2020, η χώρα κατέγραψε περισσότερες από 10.000 καταγγελίες για προίκες και σχεδόν 7.000 θανάτους από προίκα, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Καταγραφής Εγκλημάτων της Ινδίας.

Η Κεράλα, όπου πέθανε η Ναΐρ, διαθέτει μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά αλφαβητισμού τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες στην Ινδία και γενικά θεωρείται προοδευτικό κράτος - αλλά "παρουσιάζει έντονο και επίμονο πληθωρισμό προικών από τη δεκαετία του 1970 και έχει τον υψηλότερο μέσο όρο προικών τα τελευταία χρόνια", σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

ειδήσεις τώρααυτοκτονίαΙνδία