Κόσμος|25.05.2022 19:53

Παραδοχή από τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας: Θα γίνουμε λίγο φτωχότεροι λόγω πληθωρισμού

Newsroom

Υπάρχουν όρια σε ό,τι μπορεί να κάνει μία κυβέρνηση για να βοηθήσει τον κόσμο από τις συνέπειες του πληθωρισμού, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε.

«Δεν μπορείς να τους βοηθήσεις όλους, επομένως… στη Δύση θα γίνουμε λίγο φτωχότεροι λόγω του υψηλού πληθωρισμού, του υψηλού ενεργειακού κόστους», πρόσθεσε σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC στο περιθώριο των εργασιών του World Economic Forum στο Νταβός. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9,6% στην Ολλανδία τον Απρίλιο, οριακά χαμηλότερα από το 9,7% του Μαρτίου, αλλά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Τα μέτρα στήριξης στην Ολλανδία

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Μάρτιο μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση του βάρους από την αύξηση των τιμών. Μεταξύ των μέτρων ήταν η αύξηση του εφάπαξ επιδόματος για την ενέργεια στα 800 ευρώ για τους πολίτες με εισοδήματα στο επίπεδο που προβλέπεται για κοινωνικές παροχές.

Ο Ρούτε παραδέχτηκε ότι οι αυξήσεις των τιμών αποτελούν «κοινωνικές πιέσεις» οι οποίες μπορεί να έχουν αντίκτυπο στις εκλογές σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με το imerisia.gr.

Πρόσθεσε, όμως, ότι «ο κόσμος γενικά κατανοεί ότι υπάρχουν όρια σε ό,τι μπορεί να κάνει μία κυβέρνηση, ενόσω αισθάνεται ότι αυτό γίνεται με έντιμο τρόπο και ότι έχουν στηριχθεί οι πολίτες που χρειάζονται (τη βοήθεια) περισσότερο». Αναφορικά με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ο Ρούτε είπε ότι υπάρχουν «συνέπειες από την ενεργειακή κρίση και την ουκρανική κρίση, που αναπόφευκτα επηρεάζουν και τα μακροοικονομικά στοιχεία, για τις οποίες δεν μπορώ να κατηγορήσω τις κεντρικές τράπεζες».

πρωθυπουργόςΟλλανδίαειδήσεις τώραπληθωρισμόςΜάρκ Ρούτε