Κόσμος|11.02.2019 09:36

Τελικό χτύπηµα στο ISIS

Έρη Πανσεληνά

Την έναρξη της «τελικής µάχης» εναντίον του ISIS στη Συρία, που έχει περιοριστεί σε έναν µικρό θύλακα κοντά στα σύνορα µε το Ιράκ, ανακοίνωσε ο αραβοκουρδικός συνασπισµός υπό την οµπρέλα των ΗΠΑ. Με τον αγώνα να δίνεται στο ύστατο προπύργιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη Συρία, εντείνεται η αγωνία για την επόµενη ηµέρα της απόσυρσης των αµερικανικών στρατευµάτων (που θα γίνει πιθανότατα µέσα στην άνοιξη), αλλά και για την τύχη των εναποµεινάντων αµάχων. «Η µάχη ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί τις επόµενες ηµέρες» δήλωσε το Σαββατοκύριακο στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των Συριακών ∆ηµοκρατικών ∆υνάµεων (SDF), Μουσταφά Μπαλί, τονίζοντας ότι σκοπός είναι «να εξαλείψουν ό,τι απέµεινε από τους τροµοκράτες».

Στο απόγειο της δύναµής της, η τζιχαντιστική οργάνωση του ΙSIS κατείχε εδάφη γης στο Ιράκ και στη Συρία ανάλογα µε την έκταση της Πορτογαλίας. Τώρα έχει περιοριστεί σε έναν µικρό θύλακα στην ανατολική συριακή επαρχία Ντέιρ Εζόρ, που αποτελείται από τα χωριά Μπογκούζ αλ Φαουκανί και Μαρασιντάχ, κοντά στα σύνορα µε το Ιράκ. Τουλάχιστον 500 τζιχαντιστές εκτιµάται ότι παραµένουν στο Μπογκούζ αλ Φαουκανί, οι οποίοι, όµως, θεωρείται ότι αποτελούν την «αφρόκρεµα» του ISIS, ως οι πιο έµπειροι και σκληροτράχηλοι µαχητές και διοικητές της οργάνωσης.

Τα ξηµερώµατα της Κυριακής αεροπορικές επιδροµές από τον συνασπισµό υπό τις ΗΠΑ έπληξαν το δυτικό τµήµα του χωριού, καλύπτοντας µε καπνό τον ουρανό. ∆ιοικητές του SDF δήλωσαν στο CNN ότι οι µαχητές τους αντιµετώπισαν ισχυρή αντίσταση από τους τζιχαντιστές, που απαντούσαν µε θερµικούς πυραύλους, ενώ στην περιοχή δρουν αµερικανικές, γαλλικές και βρετανικές δυνάµεις. Αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο συνασπισµός κατάφερε να κερδίσει έδαφος από το ISIS.

Παγιδευµένοι άµαχοι

Παρότι ανακοινώθηκε ότι πριν από την έναρξη της επιχείρησης του SDF 20.000 άµαχοι είχαν εγκαταλείψει την περιοχή, σύµφωνα µε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, χιλιάδες άµαχοι παρέµεναν παγιδευµένοι στο Μπογκούζ αλ Φαουκανί, στον τελευταίο θύλακα του Ισλαµικού Κράτους (το SDF τους υπολογίζει σε 1.500). Υπενθυµίζεται ότι πριν από µερικές ηµέρες ο Τραµπ είχε τονίσει ότι µέχρι αυτήν την εβδοµάδα θα είναι σε θέση να ανακηρύξει την οριστική ήττα του Ισλαµικού Κράτους, ωστόσο ανέµενε την επιβεβαίωση για να ανακοινώσει την εξάλειψη του ΙSIS. Εν αναµονή της απόσυρσης των αµερικανικών στρατευµάτων από τη Συρία που έχει προαναγγείλει ο Τραµπ, το χρονοδιάγραµµα για την οποία δεν έχει προσδιοριστεί, εκφράζονται φόβοι για ενίσχυση της τζιχαντιστικής οργάνωσης, που θα εκµεταλλευτεί το «κενό» το οποίο θα αφήσει ο αµερικανικός στρατός. Μάλιστα, πρόσφατη έκθεση του αµερικανικού Πενταγώνου έδειξε ότι το Ισλαµικό Κράτος είναι πιθανό να ανακτήσει εδάφη µέσα σε έξι έως δώδεκα µήνες από την ηµέρα απόσυρσης των ΗΠΑ.

Με την εξάλειψη του τροµοκρατικής οργάνωσης να πλησιάζει πιο σύντοµα από ό,τι αναµενόταν, η αµερικανική εφηµερίδα «Wall Street Journal» ανέφερε την περασµένη εβδοµάδα ότι το Πεντάγωνο σκοπεύει να έχει αποσύρει µεγάλο µέρος των περίπου 2.000 στελεχών του, κυρίως µελών των ειδικών δυνάµεων, µέχρι τα µέσα του Μαρτίου, µε την αποχώρηση να ολοκληρώνεται µέχρι τα τέλη του Απριλίου. Ωστόσο, το αµερικανικό υπουργείο Αµυνας απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το δηµοσίευµα ή για τα σχέδιά του

ISIS