Κόσμος|26.05.2022 17:00

Οι συνωμοσιολόγοι εκμεταλλεύτηκαν μέχρι και το μακελειό στο Τέξας: Προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη για την επίθεση σε τρανς γυναίκα

Newsroom

Το μακελειό στο Τέξας των ΗΠΑ με δράστη τον 18χρονο Σαλβαδόρ Ράμος, προκάλεσε σοκ στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη. Δεκάδες παιδιά και δύο δασκάλες έπεσαν νεκρές από τα πυρά του δράστη, ωστόσο αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο για τους απανταχού συνωμοσιολόγους και εραστές των fake news να διασπείρουν ανυπόστατες πληροφορίες για την ταυτότητά του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Χιλιάδες χρήστες των social media ανά τον κόσμο – ανάμεσά τους και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος- μοιράστηκαν τη φωτογραφία μιας τρανσέξουαλ γυναίκας, κάνοντας λόγο για το δράστη.

Ποια είναι η τρανς γυναίκα στη φωτογραφία

Η Sam, που ζει στη Τζόρτζια των ΗΠΑ, δήλωσε ότι το βράδυ της Τρίτης, οι χρήστες του Reddit άρχισαν να σχολιάζουν μια φωτογραφία της που είχε μοιραστεί στην πλατφόρμα πριν από τρεις μήνες.

Της είπαν ότι η φωτογραφία μοιράστηκε στο 4chan, έναν ιστότοπο με ελάχιστο έλεγχο, και οι άνθρωποι έλεγαν ότι έδειχνε τον δράστη που σκότωσε 19 παιδιά και δύο ενήλικες σε δημοτικό σχολείο στο Uvalde του Τέξας την Τρίτη. Ο δράστης, που αναγνωρίστηκε ως ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος, σκοτώθηκε επί τόπου από την αστυνομία.

Η 20χρονη Σαμ, η οποία ζήτησε να χρησιμοποιήσει το μικρό της όνομα για να προστατεύσει την ιδιωτική της ζωή και την ασφάλειά της, δήλωσε στο NBC News ότι η φωτογραφία και άλλες λήφθηκαν από την προσωπική της σελίδα στο Instagram και ότι έχει αντιμετωπίσει παρενοχλήσεις και απειλές καθώς η εικόνα διαδόθηκε.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που με παρενοχλούν, αλλά είναι η πρώτη φορά που κατηγορούμαι για φόνο», είπε. «Οι ψευδείς ισχυρισμοί ξεκίνησαν λίγο μετά την πρώτη είδηση για τους πυροβολισμούς. Μια φωτογραφία της Sam δημοσιεύτηκε στο 4chan το απόγευμα της Τρίτης, σε μια ανάρτηση που ξεκίνησε με το «εδώ είναι το reddit του δράστη» πριν συνδέσει τον λογαριασμό της στο Reddit και δημοσιεύσει μια τρανσφοβική προσβολή.

Ενώ ορισμένοι χρήστες δήλωσαν ότι δεν πίστευαν ότι η φωτογραφία ήταν του δράστη, άλλοι χρήστες δημοσίευσαν νέα θέματα αμέσως μετά, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες με λιγότερες λεπτομέρειες του προσώπου της Sam από το προφίλ της.

Η ίδια δήλωσε ότι αισθάνεται περισσότερο ενοχλημένη από οτιδήποτε άλλο: «Ανησυχώ περισσότερο για τις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης», δήλωσε στο NBC News.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τα τρολ στο 4chan, το Twitter και το Facebook χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες της Sam και εικόνες τουλάχιστον δύο άλλων τρανσέξουαλ γυναικών για να διαδώσουν την αβάσιμη θεωρία ότι ο δράστης ήταν τρανσέξουαλ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν δημιουργήσει κολάζ που τοποθετούν τις φωτογραφίες των γυναικών μαζί με εικόνες από μια σελίδα στο Instagram που πιστεύεται ότι ανήκε στον δράστη.  

Οι ισχυρισμοί διαδόθηκαν από ορισμένους επιφανείς συντηρητικούς την Τρίτη. Ο βουλευτής Paul Gosar, Ρεπουμπλικάνος της Αριζόνα, δήλωσε για τον δράστη σε ένα tweet που έχει πλέον διαγραφεί: «Πρόκειται για έναν τρανσέξουαλ αριστερό παράνομο αλλοδαπό που ονομάζεται Salvatore Ramos» Ο Gosar δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Μία από τις φωτογραφίες του Sam κοινοποιήθηκε από τη σελίδα των Νέων Συντηρητικών της Νότιας Ιντιάνα στο Facebook, η οποία έχει περισσότερους από 4.000 οπαδούς.

Ο Άλεξ Τζόουνς, ο επιφανής συνωμοσιολόγος που μηνύθηκε επιτυχώς για δυσφήμιση επειδή ισχυρίστηκε ψευδώς ότι οι πυροβολισμοί στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook ήταν φάρσα, επανέλαβε επίσης την παραπληροφόρηση ότι ο ύποπτος για τους πυροβολισμούς στο Uvalde ήταν τρανς. Εκπρόσωποι του ιστότοπου του Τζόουνς δεν απάντησαν αμέσως για σχόλια.

Η αλήθεια πίσω από τις θεωρίες συνωμοσίας

Οι φωτογραφίες που οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται ότι απεικονίζουν τον δράστη είναι στην πραγματικότητα τρεις διαφορετικές τρανσέξουαλ γυναίκες που φορούν φούστες, συμπεριλαμβανομένης της Sam, σύμφωνα με το Trans Safety Network, μια ομάδα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που παρακολουθεί τις διαδικτυακές απειλές κατά της κοινότητας των τρανσέξουαλ. Η ομάδα έγραψε σε ανάρτησή της ότι και οι τρεις γυναίκες έχουν επιβεβαιώσει ότι είναι ζωντανές.

Σε μια προσπάθεια να καταρρίψει τη θεωρία, η Sam μοιράστηκε στο Reddit το βράδυ της Τρίτης μια φωτογραφία της που στέκεται μπροστά από μια σημαία Transgender Pride και έγραψε: «Δεν είμαι εγώ, δεν ζω καν στο Τέξας».

Απαντώντας σε ένα σχόλιο για την ανάρτηση, είπε ότι θέλει απλώς «να ζήσω χωρίς να δέχομαι επιθέσεις όταν βγαίνω από το σπίτι μου». Μοιράστηκε επίσης μια άλλη φωτογραφία της που την απεικονίζει να κρατάει ένα χαρτί με την ημερομηνία.

Ενθάρρυνε τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί με αυτά που βλέπουν στο διαδίκτυο.  «Υπάρχουν τρανσφοβικοί άνθρωποι και οι άνθρωποι βιάζονται να κατηγορήσουν κάποιον για τρομερά πράγματα αντί να αναζητήσουν την αλήθεια για το τι πραγματικά συνέβη», δήλωσε η Sam στο NBC News.

Παρά το γεγονός ότι οι αναρτήσεις που περιλαμβάνουν τις φωτογραφίες της Sam παραβιάζουν τις πολιτικές παραπληροφόρησης του Twitter και του Facebook, οι πλατφόρμες έχουν κάνει ελάχιστα για να καταπολεμήσουν την αναδυόμενη ψευδή αφήγηση.

ΜακελειόΗΠΑδολοφονίαΚωνσταντίνος Μπογδάνοςτρανσέξουαλειδήσεις τώραΤέξας