Κόσμος|28.05.2022 07:20

Σημαντικό επίτευγμα: Η πρώτη διπλή μεταμόσχευση χεριών στον κόσμο για σκληρόδερμα είναι γεγονός

Newsroom

Ένα σημαντικό επίτευγμα μπήκε στην ιστορία της ιατρικής, καθώς για πρώτη φορά στον κόσμο πραγματοποιήθηκε διπλή μεταμόσχευση χεριών σε άνδρα που έπασχε από σκληρόδερμα.

Ο Στίβεν Γκάλαχερ, 48 ετών, διαγνώστηκε με σκληρόδερμα, μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί ουλές στο δέρμα και τα εσωτερικά όργανα, αφού εμφάνισε ένα ασυνήθιστο εξάνθημα στα μάγουλα και τη μύτη του πριν από περίπου 13 χρόνια, καθώς και πόνους στο δεξί του χέρι. Οι γιατροί αρχικά εκτίμησαν ότι θα μπορούσε να είναι λύκος και στη συνέχεια θεώρησαν ότι ήταν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και ο ασθενής υποβλήθηκε σε εγχείρηση.

Ωστόσο, όταν ο πόνος επέστρεψε και στα δύο χέρια ο Γκάλαχερ παραπέμφθηκε σε ειδικό, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι είχε σκληρόδερμα. Η πάθηση επηρέασε περιοχές όπως η μύτη, το στόμα και τα χέρια του και, πριν από περίπου επτά χρόνια, τα δάχτυλά του άρχισαν να καμπυλώνουν μέχρι που έφτασαν να είναι κλειστά σαν γροθιά. Παράλληλα, ο άνδρας υπέφερε από φρικτό πόνο.

Αρχικά απέρριψε την ιδέα της μεταμόσχευσης

Όταν οι ειδικοί πρότειναν την ιδέα της μεταμόσχευσης διπλού χεριού, ο πατέρας τριών παιδιών αρχικά απέρριψε την ιδέα, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε να προχωρήσει παρά τους κινδύνους. Όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PA: «Τα χέρια μου άρχισαν να κλείνουν, έφτασαν στο σημείο να είναι ουσιαστικά δύο γροθιές, τα χέρια μου ήταν άχρηστα, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα εκτός από το να σηκώνω πράγματα με τα δύο χέρια (...). Δεν μπορούσα να πιάσω τίποτα, ήταν δύσκολη η προσπάθεια να ντυθώ και άλλα τέτοια πράγματα».

«Όταν ο καθηγητής Hart στη Γλασκώβη μου ανέφερε για τη μεταμόσχευση διπλού χεριού, εκείνη τη στιγμή γέλασα και σκέφτηκα ότι αυτά είναι πράγματα μιας διαστημικής εποχής, αλλά, αφού το σκέφτηκα για λίγο, μίλησα περισσότερο με τον καθηγητή Hart και πήγα στο Leeds και μίλησα με τον καθηγητή Kay (...). Έδειξαν πραγματικά κατανόηση και ήταν πολύ ανοιχτοί στο τι θα μπορούσε να συμβεί, για παράδειγμα ότι θα μπορούσα να χάσω τα χέρια μου εντελώς, αλλά είπαν ότι ήταν απίθανο αλλά ήταν ένας κίνδυνος».

«Η σύζυγός μου και εγώ μιλήσαμε γι' αυτό και συμφωνήσαμε να το κάνουμε. Θα μπορούσα να χάσω τα χέρια μου ούτως ή άλλως, οπότε έπρεπε να τους ενημερώσω ότι θα το έκανα» προσθέτει, σύμφωνα με τη βρετανική oxfordmail.co.uk.

Ο Στίβεν Γκάλαχερ, μάλιστα, έπρεπε να υποβληθεί σε ψυχολογική αξιολόγηση για να διασφαλιστεί ότι ήταν προετοιμασμένος για την προοπτική της μεταμόσχευσης.

Το 12ωρο χειρουργείο που του άλλαξε τη ζωή

Έτσι, στη συνέχεια υποβλήθηκε στη 12ωρη επέμβαση στα μέσα Δεκεμβρίου 2021, αφού είχε βρεθεί ο κατάλληλος δότης.

Η ομάδα μεταμόσχευσης χεριών στο Leeds Teaching Hospital NHS Trust, η οποία πραγματοποίησε την επέμβαση, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά οπουδήποτε στον κόσμο που η μεταμόσχευση χεριών χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση χεριών που έχουν προσβληθεί σε τελικό στάδιο από σκληρόδερμα.

«Μετά την επέμβαση ξύπνησα και ήταν αρκετά σουρεαλιστικό, διότι πριν από αυτήν είχα τα χέρια μου και στη συνέχεια, όταν ξύπνησα από την επέμβαση, είχα ακόμα χέρια, οπότε στο μυαλό μου δεν έχασα ποτέ πραγματικά τα χέρια μου. Αυτά τα χέρια είναι καταπληκτικά, όλα συνέβησαν τόσο γρήγορα. Από τη στιγμή που ξύπνησα από την επέμβαση μπορούσα να τα κουνήσω» περιγράφει ο ίδιος.

Και πρόσθεσε: «Μου έδωσε μια νέα ανάσα ζωής. Ακόμα δυσκολεύομαι λίγο τώρα, αλλά τα πράγματα βελτιώνονται κάθε εβδομάδα με τη φυσιοθεραπεία και τους εργοθεραπευτές. Ο πόνος ήταν το μεγάλο πρόβλημα. Πριν από την επέμβαση ήταν φρικτός, έπαιρνα τόσα πολλά παυσίπονα που ήταν απίστευτο, αλλά τώρα δεν πονάω καθόλου».

Ο Γκάλαχερ, ο οποίος έχει τρεις κόρες ηλικίας 12, 24 και 27 ετών, πέρασε περίπου τέσσερις εβδομάδες στο Leeds General Infirmary μετά την επέμβαση και επισκέπτεται τακτικά νοσοκομεία της Γλασκώβης για φυσιοθεραπεία και παρακολούθηση.

Πάνω από πέντε μήνες μετά την επέμβαση, η κατάστασή του βελτιώνεται και παρόλο που δεν μπορεί να κάνει εργασίες που απαιτούν μεγάλη επιδεξιότητα, μπορεί να κάνει πράγματα όπως να χαϊδεύει τον σκύλο του, να ανοίγει τη βρύση και να βάζει ένα ποτήρι νερό.

Τώρα, ελπίζει να επιστρέψει σε κάποιο είδος εργασίας μόλις τα χέρια του βελτιωθούν αρκετά και είναι πολύ ευγνώμων στο πρόσωπο και την οικογένεια του δότη που κατέστησαν δυνατή τη μεταμόσχευση.

Στη χειρουργική επέμβαση συμμετείχε μια ομάδα 30 επαγγελματιών από πολλές ειδικότητες.

μεταμόσχευσηειδήσεις τώραιατρική